Elokuva-arvostelu: Max Payne

14.10.2008 19:00 | Olli Sulopuisto

Max PayneAloitetaan selityksillä. Olen pelannut molemmat Max Payne -pelit läpi ja pitänyt niistä. Se vaikutti varmasti mielipiteeseeni elokuvasta, sillä järjellä ajateltuna kyseessä on tuiki tavallinen b-elokuva. Mutta silti…

Elokuva alkaa mustalla kuvalla ja ulisevalla tuulella. ”En usko taivaaseen. Uskon kipuun”, Payneä esittävä Mark Wahlberg mörisee.

Maksimi Tuska – ei, nimet eivät kuulosta yhtään fiksummilta englanniksi – on newyorkilainen poliisi, joka on vaimonsa ja lapsensa murhista järkyttyneenä siirretty pöytähommiin. Veriteosta on kulunut vuosia, mutta Payne jatkaa yhä selvittelyä.

Rikollispomon sanoin ”hän etsii sellaista, minkä Jumala tahtoo pysyvän piilossa ja se tekee hänestä vaarallisen”. Varmaan tuo jossain vaiheessa on tuntunut hienolta repliikiltä. Muu dialogi pysyttelee samanlaisella film noir/hardboiled-linjalla, mikä on sinänsä uskollista alkuteokselle, mutta valkokankaalta kuultuna ihan pöhköä.

Ja silti…

Jäyhä Mark Wahlberg sopii hyvin Payneksi, sillä vaikka ensikertalainen käsikirjoittaja Beau Thorne väittää rooliin mahtuvan tuskaa ja ahdistusta, on paljon tärkeämpää näyttää vakavalta ja puristaa liipaisinta.

Muihin rooleihin on kaivettu tuttuja nimiä – Monana nähdään Mila Kunis ja sivuroolissa Chris ”Robin” O’Donnell. Koska teksti on mitä on, ei näyttelijäsuorituksista ehkä kannata puhua tämän enempää. Uusi Bond-tyttö Olga Kurylenko vilahtaa esittelemässä alastonta selkäänsä, sillä eihän amerikkalaisessa elokuvassa voi herra paratkoon tissit paljaana kekkuloida, vaikka jengiä lahdataankin roppakaupalla.

Max Payne

Juoni on pääpiirteissään samanhenkinen kuin peleissä, vaikka tietenkin sitä on jonkin verran muutettu. Enkä ihan täysin ymmärrä, miksi kukaan haluaisi nähdä täsmälleen samat tapahtumat elokuvassa. Tuttuja hahmojakin on mahdutettu mukaan niin monta, että luulisi fanaatikkojen pysyvän tyytyväisenä.

Mukana on paljon kohtauksia, joissa ihmiset tapaavat ja puhuvat vain siksi, että muuten tarina ei etene. Jossain vaiheessa minulla oli niin tylsää, että huomasin kuuntelevani näyttelijän kantaman kirjekuoren päästämiä ääniä: viuh, shuh, kohh, viuh.

Lisäksi Toronton esittämässä New Yorkissa on helvetillinen sää, sillä ensin voi sataa lunta ja viisi minuuttia myöhemmin tulla kaatamalla vettä. Vaikka näyttäähän se hyvältä.

Silti…

Audiovisuaaliset palikat ovat hallussa. Elokuvan ilme ei välity kunnolla pressikuvista. Ohjaaja John Mooren ja elokuvaaja Jonathan Selan kuvakieli on varsin sarjakuvamaista: valo on jyrkkää, varjot syviä, kuvat näyttävät kaksiulotteisen litteiltä ja värivalikoimaan mahtuvat vain musta ja valkoinen. Perkussioistaan tunnistettavan Marco Beltramin musiikki sykkii bassolooppeina ja nousee usein pintaan dialogin sijaan.

max

Ammuskelua on loppujen lopuksi vähemmän kuin trailerin ja etenkin pelien perusteella voisi luulla. Toki ihmisiä tapetaan nopeammin kuin teatterin penkissä ehtii popkornia mutustaa, mutta lahtaamiset toteutetaan keskitetysti. Peleistä tuttua bullet time -hidastustakaan ei käytetä kuin kerran-pari, mikä toimii itse asiassa efektin eduksi.

Kaiken kaikkiaan minulle jäi jokseenkin sama olo kuin Transformersista tai Matka maan keskipisteeseen 3D:stä: luultavasti Max Payne ei ole niin hyvä elokuva kuin miltä se tuntui.

Räjähdyksiä ja pyssyjä pullottelevien lopputekstien perään on piilotettu lyhyt kohtaus, jonka kukin voi tulkita tavallaan.

Osallistu Kaistan Max Payne -elokuvakilpailuun ja voit upea fanituotepaketti!

http://plaza.fi/s/f/editor/images/kaista3tahti.png

 

PlusMiinusNolla
+ hengeltään sopivasti samanlainen ja erilainen kuin pelit
+ visuaalinen ilme on omaperäinen ja onnistunut
– eihän tämä oikeasti mikään hyvä elokuva ole, mutta silti…

Max Payne
(Yhdysvallat 2008)
K15

Ohjaus John Moore
Käsikirjoitus Beau Thorne, Shawn Ryan ja Sam Lake
Pääosissa Mark Wahlberg, Mila Kunis, Beau Bridges, Amaury Nolasco, Ludacris, Jason Colvin, Donal Logue

Kesto 102 minuuttia

Keskustelu

”A post credit sequence shows Max entering a bar where Mona has been waiting for him. She shows him a newspaper that tells Aesir stocks had soared (The Valkyr messed had somehow been buried and Nicole Horne is more powerful than ever). Max looks at Mona and realizes they aren’t done yet.”
Tollasta sieltä lopusta pitäs löytyä..taidan ootella kun blurayna tulee ni kuitenki se on ostettava ja sitten sen näkee.
Elokuvien harrastelija kun olen ni hommaan sen kuitenki vaikka olinki leffaan pettyny.
Tiiä sitten millanen ois ollu halpatuotanto Max Payne mikä oli tulossa ennen tätä Hollywoodin vastaiskua..
Se ois kai juonellisesti jatkanu mihin 2 peli loppui..ja Maxi ois sentää siinä vetäny Painkillereitä =) heh
Mut nyt taitaa se olla jäissä sitten..

elokuva ilmeisesti jatkui vielä lopputekstien jälkeen?

olisiko kenelläkään linkkiä lopputekstien jälkeiseen videon pitkään?

Täytyypä vaan sanoa että osasivatpa taas yhestä pelistä repästä jonninjoutavan pätkän =(
Ois luullu Max Paynen tarinan olevan peleistä helposti siirrettävissä suurelle kankaalle mutta eipä tainnu sit ollakkaan..nyt jäi käteen vaan pari tuttua kohtausta pelistä ja pari nopeaa hidastusta..muuten pistetty kaikki ihan sekasin.
Kyllä mun mielestä jos tehdään olipa se pelistä tai sarjakuvasta leffa ni pitäshän sen olla sitä mitä on totuttu näkemään eikä heitellä ihan omia..”Enkä ihan täysin ymmärrä, miksi kukaan haluaisi nähdä täsmälleen samat tapahtumat elokuvassa”..sillohan kannattas tehä joku ihan muun aiheinen leffa.
Hyvä esimerkki oli toi taannoinen Doom-leffa..muuten oikeilla jäljillä mutta miksi oi miksi piti keksiä jotain pökäleen näköisiä örniä juoksentelemaan pitkinpoikin ja syleksimään jotain matosia kun ois miljoona kertaa ollu parempi ku ois pysytty pelin ideassa eli toinen ulottuvuus hommassa?
Ärsyttää toi käsikirjottajien vapauksien ottaminen ja ikärajojen kanssa pelleilyt.
Hyvät ideat menee roskiin ja rahan perässä tehään sitten jotain tosi kädetöntä ja vielä nopeasti kanssa.
Vähän niiku Max Paynessa..aika nopeesti kyhätty tekelehän toi tais ollakkin ku ei ollu pitkä aika kun siitä tuli ensimmäiset tiedot vasta..ja voi vitsi sitä veri/ikäraja mussutusta..no saahaanhan sillä sitten vähä leffan ympärille kuhinaa ja sitä kautta katsojia..tyhmää.
Maxissa tökki pari henkilöä heti..mistä ihmeestä ilmesty Maxin poliisipari ja joku BB? Ei niitä peleissä paljon näkyny..Ja valkyyria touhut ei onneks menny nii överiks ku pelkäsin mutta kuitenki ihme sekotusta oli sekin jota ei taas pelissä ollu..ei ainakaan mun silmään sattunu muuta lentävää ku ruumit ehkä joskus =)
Ja kyllähän peleille niitä faneja löytyy varmasti vaik kuinka ni luulisin että ehkä suurin osa odottaa samaa kuin peleiltäkin juonen kannalta eikä vaan pelkkää nimellä ratsastavaa höpönhöpöä.
Pelileffojakin on muutama mitkä on on mun mielestä ainaki onnistuneita vaikkei ihan täysiä kymppejä kuitenkaa..
Silent Hill on varmaankin ehkä tällä hetkellä paras pelistä tehty leffa.
Tomb Raiderit oli ihan katottavia..ainaki ykkönen.
Doom oliki jo tuolla että muute hyvä paitsi geenimuuntelu BS pilas sen melkeistä.
Hitman ois voinu olla tietenki vähä hillitympi mutta meni sekin.
Mortal Kombat 1 ja Resident Evil 1 eivät olleet mitään älyttömyyksiä..että tarjosivat sitä mistä ne oliki tehty.
Mut sitten on tietenki niitäki pätkiä mihi ei tartteis koskeekkaan..mm: Super Mario Bros, loput Residentit, Van Dammen Street Fighter, Double Dragon, D.O.A..ja Uwe Pölli saa olla ihan omassa rauhassaan..heh
No mutta jos meinasivat Max Paynelle vielä kakkosta ni toivotaan että ois vähän parempaa meininkiä ku tää eka.

Hyvä arvostelu, Giiwin (kommentti nro 3) kanssa aika samoilla linjoilla.

Täytyypä kävästä katsomassa, tässä oon viimeaikoina katellu mukahyviä pätkiä, jotka jättäny ihan kylmäksi. Nyt vois katsoa mukakeskikastipätkän, ja vaikka koittaa nauttia, kun voi täysin asennoitua oikealla tavalla leffaan.

Asioita mitä minulle jäi mieleen ennakkonäytöksestä:

1. En ehtinyt näkemään alan waken traileria >:(
2. Elokuvassa oli saanut edes käväistä vaikka alussa peleistä tutut sarjakuvat ja miksei maxin ajatuksia voinu laittaa D:
3. Leffassa oli muutamia todella hassuja kohtauksia (ei haitannut koska saatiin revetä), kuten esimerkiksi markyn juokseminen yhtäkkiä tyhjään huoneeseen huutaen erästä nimeä ja pistoolit paukkuen minne sattuu.
4. Miksi paynen kotitalo vaimon murhahetkellä oli niin valoisa, latisti itsellä todella paljon siinä kohtauksessa tunnelmaa :(
5. Leffa oli alussa tylsähkö, vasta loppuvaiheessa tuli oikeesti mulla hyvä meno.
6. Miksi leffaan piti änkeä mona, kuinka turhana lisänä kunis siel oli?
7. Enemmän bulLEET timeä, oli ne parit harvat niin näyttäviä kuitenki. Ei mässäillä tarvi kuitenkaan, mutta pikkuisen enemmän edes!
8. DUNNO LOL WTF

Muistakaa kattoa lopputekstit, sen jälkeen tulee vielä pieni kohtaus mikä ennakoi mahdollista 2-osaa :)

pitääpä mennä kattomaan toi vaikken mitään klassikkoa odota näkeväni.

hmmm,hmmm.. kaitpa tuon vois vahdata jonaki krapula-aamuna.

Hyvä arvostelu tosiaan. Kerrotaan yleisesti eikä spoilata tai vedetä aivan ihme johtopäätöksiä jostain asiattomista. Nähtävä tämä on.

”Jossain vaiheessa minulla oli niin tylsää, että huomasin kuuntelevani näyttelijän kantaman kirjekuoren päästämiä ääniä: viuh, shuh, kohh, viuh.”
silti kolme tähteä. eli on sitä toimintaakin??

Kerrankin arvostelija on älynnyt arvostella elokuvan kohdeyleisöä varten ja tutustunut alkuperäiseen aiheeseen. Esimerkillistä!!!

Muropaketin uusimmat