Elokuva-arvostelu: Operaatio Valkyrie

28.01.2009 13:14 | Tatu Junni

Alkuperäisnimi: Valkyrie
Ohjaaja: Bryan Singer
Käsikirjoittaja: Christopher McQuarrie ja Nathan Alexander
Pääosissa: Tom Cruise, Bill Nighy, Eddie Izzard, Terence Stamp, Tom Wilkinson, Carice van Houten & Kenneth Branagh
Elokuvan pituus: 123 minuuttia
Ikäraja: K13
Elokuvan kotisivu: http://valkyrie.unitedartists.com

kaista

Bryan Singerin Operaatio Valkyrie ei syntynyt helpolla. Sen tekijätiimillä oli vaikeuksia saada kuvauslupia Berliinissä, eikä Tom Cruisen skientologitausta miellyttänyt L. Ron Hubbardin oppeja karsastavia saksalaispoliitikkoja laisinkaan. Loppujen lopuksi Valkyrie saapuikin USA:ssa elokuvateattereihin yli puoli vuotta alkuperäisestä aikataulusta myöhässä. Mutta hyvä että saapui, sillä kyseessä on Schindlerin listan ja Perikadon ohella yksi parhaista toista maailmansotaa käsittelevistä elokuvista.

Tätä ei ehkä odottaisi ohjaajalta, jonka edellinen elokuva oli keskinkertainen supersankarieepos Superman Returns (2006). Tosiasiassa Bryan Singerillä on kuitenkin takanaan pitkä ura toiseen maailmansotaan sijoittuvien elokuvien parissa. Hän kuvasi sellaisia jo lapsena takapihallaan, ja palasi myöhemmin aiheen pariin turhan tuntemattomaksi jääneessä elokuvassaan Apt Pupil – Mallioppilas vuonna 1998. Myös Singerin ohjaamat X-Men-elokuvat (X-Men, 2000 ja X2, 2003) flirttailivat aiheen kanssa onnistuneesti.

Operaatio Valkyrie kertoo tositapahtumiin perustuvan tarinan Claus von Stauffenbergista (Tom Cruise) ja muista yläportaan saksalaiskomentajista, jotka vuonna 1944 käynnistivät Adolf Hitlerin attentaattiin tähtäävän Operaatio Valkyrien. Kaikki tietenkin tietävät, ettei hanke päättynyt toivotulla tavalla; sekä Hitler että Himmler selvisivät tarkoin suunnitellusta pommi-iskusta muutamalla ruhjeella, joskin kalma korjasi miehet jo vuotta myöhemmin. Tässä mielessä Operaatio Valkyrie on sangen tylsä trilleri (”hovimestari on murhaaja”), mutta muuten kyseessä on viihdyttävä ja tunnelmaltaan intensiivinen elokuva, joka välttää natsielokuvien kliseet hienosti.

valkyrie

Ohjaaja Singer sekä käsikirjoittajat Christopher McQuarrie ja Nathan Alexander ovat riisuneet kertomuksesta pois liki kaiken sellaisen, mikä ei liity suoraan varsinaiseen salajuoneen ja sen toteuttamiseen. Henkilöhahmoista kerrotaan vain sen verran kuin on tarpeen, josko aina sitäkään. Ratkaisu on rohkea, sillä moinen linjanveto jättää hahmot helposti karikatyyreiksi, joita kohtaan katsoja ei tunne mielenkiintoa. Singer on kuitenkin ymmärtänyt, että hänen elokuvassaan on kiinnostavinta salajuoni ja siihen osallistuneiden miesten tekemät uhraukset, ei mikään muu. Turha siis alkaa pakollisen draaman nimissä alleviivata miehen rakkautta vaimoaan kohtaan tai esitellä natsien hirmutekoja.

Elokuva kuvaa natsi-imperiumia kiihkoilematta ja vähäeleisesti. Jopa Hitler on maltettu esittää melko realistisena hahmona, ei torahampaisena perkeleenä, joka huutaa ja sylkee jokaisessa kohtauksessaan. Tältä osin Valkyrie tuo mieleen Oliver Hirschbiegelin vuonna 2005 valmistuneen Perikadon (Der Untergang), joka kannattaa ehdottomasti katsoa, jos Valkyriesta pitää – ja vice versa. Suositella voi myös saksalaista tv-elokuvaa Stauffenberg (2004), joka liikkuu samoilla vesillä Valkyrien kanssa.

Vaikka Operaatio Valkyrie kuvaa hahmojen toimia tyynesti ja uskottavasti, olisi sen sankareiden haarniskoja voinut tahria hieman nykyistä enemmän. Nyt monen hahmon natsitausta sivuutetaan liki tyystin ja esitetään lähinnä univormujen ja Heil Hitler -huutojen muodossa. Se on hieman nurinkurinen linjanveto elokuvalta, jonka tarkoitus on muistuttaa, etteivät kaikki natsit olleet kuten Hitler. Von Stauffenbergin kohdalla ratkaisun voi ymmärtää, sillä mies ei koskaan ollut natsipuolueen jäsen eikä hyväksynyt esimerkiksi juutalaisvainoja, vaikka natsi-ideologian joitakin ajatuksia tukikin. Ohjaaja Singer on kuvaillut von Stauffenberg ”suureksi humanistiksi”, ja tämän asenteen myös huomaa tavasta, jolla hahmoa on käsitelty.

valkyrie

Operaatio Valkyrien suurin yllätys lienee se, että Tom Cruise on siinä oikeastaan aika hyvä. Singer on pitänyt tähtensä aisoissa, ja Cruise näyttelee kerrankin vähäeleisesti – liki tasavertaisena – yhdessä elokuvan tuntemattomampien laatunäyttelijöiden rinnalla. Toisin kuin blogeissa ja muissa verkkomedioissa on vahingoniloisesti erheellisesti naureskeltu, ei Cruisella ole saksalaisaksenttia elokuvassa. Toki hän puhuu saksaa, eikä ääntämys kuulosta ihan autenttiselta, mutta ei tämä muutaman sekunnin kohtaus elokuvaa suinkaan pilaa. Tom Cruise ei siis missään nimessä ole syy jättää Operaatio Valkyrieta katsomatta. Itseasiassa Claus von Stauffenberg on yksi Cruisen parhaista roolisuorituksista koskaan.

PlusMiinusNolla

+ Hienosti rakennettu ja tasapainoinen elokuva
+ Laadukkaita näyttelijöitä riittää, ja jopa Cruise onnistuu roolissaan
– Saattaa jättää katsojan kylmäksi tunnetasolla

Muropaketin uusimmat