Elokuva-arvostelu: Painajainen Elm Streetillä

18.06.2010 11:09 | Tatu Junni

Alkuperäisnimi: A Nightmare On Elm Street
Ohjaaja: Samuel Bayer
Käsikirjoittaja: Wesley Stick & Eric Heisserer
Pääosissa: Jackie Earle Haley, Clancy Brown & Rooney Mara
Elokuvan pituus: 97 minuuttia
Ikäraja: K15
Elokuvan kotisivu: www.nightmareonelmstreet.com

Kaista

”Miksipä keksiä uutta, kun voi ammentaa vanhasta?” on Hollywoodin uusi mantra. Sen on nielaissut myös musiikkivideoiden parista elokuvaohjaajaksi ponnistanut Samuel Bayer, jonka esikoinen Painajainen Elm Streetillä -remake on kuin kehno kopion kopio Wes Cravenin 26 vuoden takaisesta kauhuklassikosta.

The Texas Chainsaw Massacre, The Amityville Horror, Friday The 13th, Dawn Of The Dead, The Hills Have Eyes, Halloween… Pari vuosikymmentä vanhojen kauhuelokuvien päivityksiä on nähty viime vuosina jo ähkyksi asti, eikä Painajainen Elm Streetillä suinkaan jää sarjan viimeiseksi. Kehitteillä on mm. The Thing, Evil Dead ja The Fright Night.

Ani harva uusioversioista on yltänyt lähellekään alkuperäisten tasoa. Moiseen ei kykene myöskään Painajainen Elm Streetillä, vaikka noudattelee etenkin alkupuolella tarinaltaan esikuvaansa lähes kohtauksesta toiseen. Päivityksiä on oikeastaan vain kaksi: visuaalinen ilme ja Freddyn pedofilia. Juonesta noin 15 prosenttia on itse keksitty, mutta kun tämän enempää ei ole tarjota, olisi elokuvan voinut huoletta jättää tekemättä.

Painajainen Elm Streetillä -remaken kaava on siis tuttu. Elävänä poltettu Freddy Krueger (Jackie Earle Haley) jahtaa teinejä heidän unissaan ja vain Nancy (Rooney Mara) voi hänet pysäyttää. Katsojaa ei koko touhu paljon vähempää voisi kiinnostaa, sillä kaikki tietävät jo, mitä tulee tapahtumaan ja kuka kuolee. Tunnelmaa elokuvassa ei ole nimeksikään ja kauhukin pohjautuu vain halpaan ääniefektisäikyttelyyn.

Clancy Brownin ohella elokuvan ainoa mieleenjäävä näyttelijä Jackie Earle Haley on osoittanut Little Childrenillä ja Watchmenillä olevansa ensiluokkainen valkokangasfriikki. Robert Englundin veroiseksi Freddyksi hänestä ei kuitenkaan ole. Syy ei ole pelkästään Haleyn: ohjaaja Bayer ei saa hahmoon minkäänlaista otetta, repliikit ovat tylsiä ja kaiken lisäksi uusi Freddy näyttää kynityltä mutanttihamsterilta. Takaisin juoksupyörääsi siitä, jöröjyrsijä!

Nikottelua tuottaa myös Freddyn pedofiliset mieltymykset, jotka vihdoinkin on uskallettu tuoda valkokankaalle. Alkuperäisiä Elm Street -elokuvia katsoessa olin ainakin itse aina Freddyn puolella, mutta miten kannustaa kaveria, joka sekaantuu lapsiin? Ilmeisesti tekijät ovat halunneet tehdä 2010-luvun Freddystä vielä entistäkin pahemman hirviön ja pahinta, mitä he saivat kasaan, oli jo Cravenin itsensäkin keksimä pedofilia. Käsikirjoittajat Wesley Stick ja Eric Heisserer eivät selvästi ole ymmärtäneet Freddy-elokuvien ydintä ollenkaan. Ei meitä kiinnosta, selviävätkö teinit hengissä, vaan miten Freddy heidät lahtaa! Kukaan ei kuitenkaan halua kannustaa pedofiiliä ja sen myötä koko Painajainen Elm Streetillä -elokuvalta menee helposti pohja jo ensimetreillä. Sama se millainen hahmon alunperin piti olla.

Painajainen Elm Streetillä saattaa olla ihan jännä elokuva 12-vuotiaalle teinille, joka haluaa katsoa jänskää puukkohippaa vanhemmiltaan salassa. Alkuperäisen elokuvasarjan ystäville sitä ei kuitenkaan voi suositella, sillä minkäänlaista jännitystä ei heille ole tarjolla. Kukapa olisi uskonut, että 80-luvun kökkötehosteita, Freddyn one-linereita ja nuorta Johnny Deppiä tulisi joku päivä ikävä.

PlusMinusNolla

– Tunnelmaltaan aivan liian totinen
– Hyvän hahmon haaskaamista
– Persoonaton perusköntsä

Teksti: Tatu Junni

Keskustelu

Typerää jos Freddystä on pedofiili tehty. Ei se sovi ollenkaan kuvaan pelottavasta lapsentappajasta. Annan yhden tähden näkemättä koko leffaa tuon takia, pilata nyt teos typeryydellä.

Elm streetit ja vastaavat leffat on kuitenkin leffoja missä oikeastaan kannustetaan tappajaa ja niitä murhiahan juuri odotetaan. Jos murhaajan psykopatia tai yleinen pahuus viedään liian pitkälle, niin tartuntapinta koko leffalta katoaa täysin. Kun tietää jo valmiiksi että vain yksi jää henkiin niin ei siitä ole kunnon kauhuelokuvaksi. Lähinnä sitten jännittää nouseeko murhaaja uudestaan ja tappaa sen viimeisenkin selviytyjän. Eikä sitä murhaajakaan halua katsoa jos on liian vastenmielinen hahmo.

”_=)_/”

Porukalle tuntuu tulevan paha mieli, kun remaken Freddy on pedari.
Miksi samalle porukalle ei tule paha mieli alkuperäisestä Freddystä, joka oli lastentappaja… ”_=)_/”

Neroja.

Elm Street boxi löytyy, jossa kaikki aiemmat elokuvat. Kolme ekaa osaa ovat katsottavia ja loput menee väkisten. En aio kyllä toiste niitä katsoa, paitsi ekan ja tokan sitten joskus.

Tämä uusi oli kyllä paska. Pedofiili ei saa minulta hurraa huutoja tapettuaan vituttavia teinejä. Annan yhden tähden.

Näkihän sen jo ensimmäisestä trailerista aikoinaan, ettei tästä ole hyvää kuvaa tulossa. Craven teki tämän jo niin hyvin, että on tämäkin uusioversio täysin turha. Vai vielä Fright Nightkin uusiksi? Ei saatana…

nojoo, kyllä vaan. Sen sijaan Freddystä päätettiin tehdä alkuperäiseen elokuvaan lapsitappaja. Uudessa elokuvassa hän on molempia, mikä on aika pahvipäinen idea.

Eikös Freddyn pitänyt olla juuri alkuperäisessäkin pedofiili, mutta sitä ei sinä aikana hyväksytty?

Muropaketin uusimmat