UUSIMMAT

Elokuva-arvostelu: Rocknrolla

31.12.2008 10:28 Henri Lassander

Alkuperäinen nimi: RocknRolla
Ohjaus: Guy Ritchie
Käsikirjoitus: Guy Ritchie
Pääosissa: Gerard Butler, Tom Wilkinson, Karel Roden, Mark Strong, Idris Elba, Toby Kebbell
Pituus: 115 minuuttia
Ikäraja: K15
Elokuvan kotisivu: www.rocknrolla.fi

kaista

RocknRollan kulissina on Lontoon uusi kiinteistömaailma, jossa pyörii niin paljon rahaa, että huumekauppa tuntuu nappikaupalta. Paikallista kiinteistöpörssiä pyörittää vanhan koulukunnan gansteri Lenny, mutta kansainvälisen maailman keskukseen on tunkua. Niinpä Lenny tapaa Victorin, venäläisen sijoittajan, joka osaa pelata aivan samaa peliä. Ei siinä mitään, kyllähän kaksi liikemiestä asiansa osaavat. Mutta koska Lennyn apulaiset ovat alemman maailman veijareita, on yksinkertaiselta näyttävä liiketoimi nopeasti täynnä ylimääräisiä sivujuonia, henkilöitä, odottamattomia ihmissuhdekiemuroita sekä seksiä, huumeita, rocknrollia ja väkivaltaa.

Kaiken tämän keskellä on rocknrolla, eli ”rokkari-sillai-makeesti-äännettynä”, jonka pää on niin korkealla pilvissä, että hän näkee kokonaisuuden ja osaa pitää langat käsissään, vaikkei tunnu itse tietävän sitä. Todellisen rocknrollan elämää ympäröivät seksi, huumeet ja rock’n roll, mutta todellisuudessa niin rocknrollaa kuin kaikkia muitakin vie kuin pässiä narussa mystinen maalaus, jolla on oma tahto juoksuttaa ihmisiä itsensä ja toistensa perässä.

rocknrolla

Guy Ritchien elokuvassa piisaa brittihuumoria ja hulvattomia juonenkäänteitä. Soppa etenee selkeästi, muttei liian yksinkertaistetusti. Viihteellistä väkivaltaa on melko paljon, mutta sadistisimmat temput jätetään vihjeiksi, mikä on hieno oivallus ohjaajalta. Täysin puhdas suoritus Rocknrolla ei kuitenkaan ole ja varsinkin loppua kohden juonenkehittely tuntuu hyytyvän. Ritchie ei malta olla punomatta yhteen kaikkia mahdollisia lankoja, vaikka se olisikaan tarpeen. Keskeneräinen sivutarina on aina parempi kuin ontuva loppuratkaisu.

Brittiohjaaja Ritchie tunnetaan ennenkaikkea avioliitostaan Madonnan kanssa. Rakoileva avioliitto on täyttänyt lööppejä viime vuosina, ja niitä lukiessa on välillä unohtunut, että kaverihan on myös ohjaaja, eikä lainkaan hassumpi sellainen. Hänen tunnetuimmat elokuvansa ovat Puuta, heinää ja muutama vesiperä (1998) ja Snatch – hävyttömät (2000) sekä heikommin menestyneet Haaksirikkoutuneet (2003) ja Revolver (2005). RocknRolla muistuttaa kahta ensinmainittua, joten niiden ystäviksi tunnustautuvat viihtyvät myös tämän elokuvan parissa.

Ritchien mukaan elokuva on trilogian ensimmäinen osa.

PlusMiinusNolla

+ vauhdikas ja kiemurainen, ei kuitenkaan sekava
+ brittihuumori toimii
– juonenpätkien punominen yhteen hieman ontuu