Uusimmat

Elokuva-arvostelu: Sauna

24.10.2008 12:09 Tatu Junni

saunaNyt se sitten vihdoin on täällä: Suomen kaikkien aikojen parhaaksi kauhuelokuvaksi virheellisesti tituleerattu Sauna. Hyvä elokuva tämä AJ Annilan toinen kokopitkä ohjaustyö toki on, mutta kauhuelokuva Sauna ei ole sen enempää kuin Levottomat on pornoa.

Saunan tarina on varmasti tullut useimmille jo selville, sillä niin paljon Jadesoturi-ohjaajan uudesta elokuvasta on lehdistä ja internetistä parin viime kuukauden aikana saatu lukea. Kertauksena kuitenkin kerrottakoon, että Iiro Küttner on kirjoittanut vuoteen 1595 sijoittuvan kertomuksen kahdesta veljeksestä (Tommi Eronen ja roolissaan loistava Ville Virtanen), jotka kuuluvat Ruotsin ja Venäjän välistä rajaa kartoittavaan komissioon. Pohjois-Suomen reunamailla miehet syyllistyvät rikokseen, jossa he riistävät hengen nuorelta tytöltä. Myöhemmin sekä vainaja että teosta syntynyt syyllisyys alkavat vainota veljeksiä, jotka kuitenkin löytävät tuntemattoman suon keskeltä kylän sekä saunan, jossa pahat teot voi saada anteeksi.

Saunan genre on juonen aavemaisesta sävystä huolimatta kauhun sijaan trilleri, jota on ainoastaan höystetty kauhuaineksilla. Ennakkoon alan harrastajat olivat huolissaan siitä, että Annila on lähtenyt ryöstöviljelemään nykyään niin kovin trendikästä japanilaista kauhugenreä. Pelko oli kuitenkin turha, sillä viittaukset Kaunan tai Ringun kaltaisiin elokuviin ovat Saunassa lähinnä nyanssipohjaisia. Kauhu löytyy Saunassa mielen sisältä. Suurin pelko ja pimeys ei synny siitä, mitä silmien eteen avautuu vaan mitä niiden takana tapahtuu.

”Halusin tehdä elokuvan synnistä ja anteeksiannosta. Siitä kuinka anteeksiantoa ei voi saada eikä pyyttää mistään muualta kuin niiltä ihmisiltä, joita vastaan olet tehnyt väärin. Kuinka meidän on oltava tarpeeksi rohkeita kääntyäksemme takaisin katsomaan heitä kasvoista kasvoihin”, on ohjaaja AJ Annila todennut elokuvansa tematiikasta. Valitettavasti Sauna ei ihan saavuta ohjaajan vision syvällisyyttä – tai jos saavuttaa, jää se katsojalle epäselväksi – kovasta yrittämisestä huolimatta. Vaikkei napakymppiin tarinankertojana olekaan osunut, on Annila kuitenkin selvästi oikeilla jäljillä. Saunan varsinainen juju löytyy nimittäin siitä, ettei ohjaaja ole halunnut pelotella elokuvan katsojia, vaan näyttää miten pelko pureutuu tarinan henkilöihin. Tämän takia Sauna ei tarjoa samanlaista katarsista kuin useimmat kauhuelokuvat, mutta ajattelemisen aiheita katsoja kantaa elokuvateatterista poistuessaan mukanaan sitäkin enemmän.

Sauna ei missään nimessä ole tyylipuhdas tai virheetön elokuva, mutta sen maailma on eheä ja omaa logiikkaansa se seuraa uskollisesti. Juonessa olisi paikoin perkaamisvaraa useamman suomun verran, mutta jopa Saunan hidastempoisen keskiosan voi antaa anteeksi viimeistään sitten, kun elokuva päättyy. Kokonaisuutena Sauna on nimittäin eheä ja tunnelmallinen trilleri, joka ei aliarvioi katsojaansa tai selitä itseään puhki. Joku voisi sanoa, että juonessa on aukkoja, kun eri elementtejä jätetään ilmaan leijumaan. Itse kuitenkin pidin Saunan sirpaleisuudesta. Se synnytti halun nähdä elokuva pian uudestaan, eikä nykyaikana moni elokuva saa vastaavaa tunnetta aikaiseksi, vaikka filmi olisi hyvä ollutkin.

sauna

Tekijöilleen Sauna oli pitkään hiotun Jadesoturin jälkeinen nopeasti tehty terapiaelokuva, jota rosoisuus ja karikatyyrimainen lähestymistapa kuitenkin pukevat erinomaisesti. Tuotantotahdista huolimatta elokuva ei ole hutiloitua työtä – mitä nyt käsikirjoitusta olisi mielestäni pitänyt hioa huolellisemmin. Näyttelijöiden roolisuoritukset, lavastus, puvustus, kuvailmaisu ja tunnelma ovat kuitenkin kohdillaan, ja jo niiden ansiosta Sauna kantaa pitkälle. AJ Annila on selvästi tiennyt mitä on elokuvaltaan halunnut, eivätkä aikataulu ja niukka budjetti ole estäneet visiota toteutumasta. Toivon sydämeni pohjasta, että herra saa rahoituksen elokuvilleen myös tulevaisuudessa, sillä Annila on eittämättä tämän hetken suomalaisohjaajista se mielenkiintoisin.

kaista

 

PlusMiinusNolla

+ AJ Annila uudistaa Suomi-elokuvaa uutterasti
+ Saunan viimeisten minuuttien aikana nähtävät kohtaukset ovat visuaalisesti ja tunnelmaltaan upeimmat, mitä suomalaisissa elokuvissa on koskaan nähty.
– Juonessa olisi ollut hiomista ja selkeyttämisen varaa

Aiheesta lisää Kaistalla:Sauna pesi AJ Annilasta esiin uudenlaisen ohjaajan (haastattelu), Sauna – Pese syntisi Kaistan upeassa kilpailussa, Katso ainutlaatuiset videot Sauna-elokuvan tekemisestä! & Suomalainen Sauna-elokuva lähtee valloittamaan USA:a

Lue myös muut Kaistan tuoreet elokuva-arvostelut:Baader-Meinhof Komplex (**),High School Musical 3: Senior Year (***), A Complete History of My Sexual Failures (***),Max Payne (***), 99 frangia (**), Niko – Lentäjän poika (****)