UUSIMMAT

Elokuva-arvostelu: StreetDance 3D

28.05.2010 10:42 | Muropaketin toimitus

sdAlkuperäisnimi: StreetDance 3D
Ohjaaja: Max Giwa & Dania Pasquini
Käsikirjoittaja: Jane English
Pääosissa: Rachel McDowall, Richard Winsor, Nichola Burley, Charlotte Rampling, Diversity (tanssiryhmä) & Flawless (tanssiryhmä)
Elokuvan pituus: 98 minuuttia
Ikäraja: S
Elokuvan kotisivu: www.streetdancethemovie.com

Kaista

Maailman ensimmäisenä 3D-tanssielokuvana mainostettu StreetDance 3D ei jää pettymykseksi. Step Upin kaltaisista edeltäjistään poiketen se tarjoaa tanssin ystäville mahan täydeltä upeita hetkiä ja todellista tanssin paloa.

StreetDance 3D lähtee käyntiin vauhdikkaasti, kun heti elokuvan tanssilattialle tömistelee tanssiryhmä Surge. Miehet paukuttavat tiukalla otteellaan katsojan suoraan street-kisoista tuttuun, karvoja nostattavaan tanssifiilikseen. Näitä mestareita ihastelee katsojan kanssa elokuvan päänäyttelijä Carly (Nichola Burley). Hänen tanssiryhmänsä tavoite on voittaa mestaruus ja päästä Surgen paikalle. Juoni nivoutuu tähän tavoitteeseen, vastoinkäymisten ja sydänsurujen viitoittaessa tietä.

Vastoinkäymiset alkavat heti alkurytistelyn jälkeen, kun Carlyn rakkaus ja tanssiryhmän johtohahmo vetäytyy tehtävästään epäuskoisten ja pettyneiden ryhmäläisten nenän edessä. Juuri mestaruuskisoihin valmistautuvan ryhmän on nyt kaivettava motivaationsa esiin ryhmän luottohahmon hylätessä heidät veljuin tekosyin. Vastuu johtamisesta ja motivoinnista jää heiveröiselle, mutta lahjakkaalle Carlylle, joka kohtaa välittömästi muiden ryhmäläisten epäluottamuksen.

Carly päättää kuitenkin peräänantamattoman sisukkaasti puskea ryhmäänsä kohti mestaruutta. Apua hän saa yllättävältä taholta, jota edustaa elokuvaan ryhtiä tuova erinomainen näyttelijä Charlotte Rampling. Tanssiryhmä joutuu pohtimaan identiteettiään ja saa kokea ennakkoluulojen kääntyvän voitoksi, kun kaksi tanssin lajia kohtaa toisensa.

sd

Eri tanssilajeista elokuva onkin saanut innoitusta. Vastakkain ovat klassinen tanssikoulutus ja moderni tyyli: baletti ja kaduilla syntynyt rosoinen street. Äärimmäisen kurinalainen, muuttumaton ja ylväs klassinen baletti sekä jatkuvassa muutostilassa elävä rento ja tanssin riemusta kasvava street edustavat tanssilajien kahta ääripäätä. Luonnollisesti StreetDance 3D sisältää opetuksen: molemmilla lajeilla on jotain opittavaa toisiltaan ja parhaat tanssijat – niin ammattilaiset kuin amatööritkin – hallitsevat molempia. Näissä niin erilaisissa lajeissa on yhteistä rakkaus tanssiin. Ilman tätä tärkeintä elementtiä mikään esitys ei koskaan puhkea kukoistukseensa. 

StreetDance 3D soljuu eteenpäin hienojen tanssikohtausten rytmittäessä kerrontaa tiiviisti. Tanssielokuvien ongelmana on ollut aiemmin tanssista kiinnostuneiden katsojien marginaalisuus, minkä vuoksi tanssikohtaukset ovat jääneet turhan vähälle. StreetDance 3D:ssa ei onneksi tätä ongelmaa ole. Aika on viimein otollinen täyteläiselle tanssielokuvalle. Erilaisia tanssirealityjen tursutessa joka tuutista, on viimein luotettu muidenkin kuin tanssijoiden olevan kiinnostuneita tanssintäyteisestä elokuvasta.

sd

Tietyiltä kliseiltä ei StreetDance 3D:a tehdessä tietenkään ole vältytty, mutta pahimmat korniudet ja teennäisyys on kuitenkin onnistuttu karsimaan. Elokuvasta huokuu tanssin aito ilo, eikä elokuvaa ole yritetty sulloa seksiä tihkuvaan ja itsensä liian vakavasti ottavaan kaupalliseen muovikuoreen, kuten olisi voinut odottaa. Sen sijaan, että tanssikohtaukset olisi liimattu juonen päälle, on juoni tällä kertaa rakennettu tanssin ympärille, ja vieläpä onnistuneesti. Pakolliset draamailut ja juonenkäänteet ovat sujuvia, eivätkä aiheuta pahempia silmien pyörittelyitä tanssia janoaville. Juonestakin kiinnostuvat voivat hyvillä mielin poistua teatterista.

StreetDance 3D on herkullisesti maustettu tanssilla, mutta ei vaadi katsojalta asiantuntemusta tältä saralta. Tanssikohtaukset ovat sopivan jämäköitä jäämättä kuitenkaan pelkäksi pintaraapaisuksi. Mehukkaimpia kohtauksia ovat mm. streetin aidointa henkeä huokuva battle-kohtaus, joka on kekseliäästi tehty streetin osaajien sekä klassisen balettikoulutuksen saaneiden välille, sekä tanssiosio, jossa tutuksi tulevat niin grumping, new style, house, locking, poping kuin break’kin.

sd

StreetDance 3D:n julisteessa itsevarmasti etualalla komeileva kolmiulotteisuus ei ole ylimainostusta. 3D todellakin toimii elokuvassa erinomaisesti. Lättäkuvasta eloon heräävät tanssijat poukkoilevat notkeasti kolmiulotteisessa syvyydessä. Erityismaininnan ansaitsee kohtaus, jossa Carly katsoo herkkää balettiesitystä ja hänen kasvonsa jäävät taka-alalle tanssijoiden leijuessa kauniin unenomaisesti etualalla.

Kokonaisuutena StreetDance 3D on erinomainen elokuva. Ehdoton kaikille tanssista kiinnostuneille, mutta toimii aivan varmasti myös muulle yleisölle. Pienenä miinuksena on pakko mainita pääosan esittäjä Nichola Burley jolta olisi toivonut hieman intesiivisempää näyttelemistä sekä eloa myös tanssissa. Ehkäpä ei ole mahdollista olla samaan aikaan huippulahjakas tanssija sekä erinomainen näyttelijä. Tästäkin huolimatta: jos joku lähtee teatterista pettyneenä, on kyseessä varmastikin tanssin riemulle immuuni, täysin kylmänkankea pökkelö.

PlusMiinusNolla

+ Hienot koreografiat ja lahjakkaat tanssijat
+ Mukana oikeita tanssiryhmiä, kuten mm. Surge (satunnaisista tanssija-näyttelijöistä kasatut ryhmät eivät toimi yhtä hyvin)
– Päänäyttelijän laimeahko roolisuoritus
– Välttämättömäksi katsotut draamalliset kliseet kuten rakkaussurut ja lemmen leiskahdukset
+ Kerrankin leffa jossa 3D toimii pomminvarmasti
+ Tarpeeksi tanssikohtauksia

Teksti: Niina Väänänen