Uusimmat

Elokuva-arvostelu: Vesku

31.08.2010 21:53 Tatu Junni

Alkuperäisnimi: Vesku
Ohjaaja: Mika Kaurismäki
Käsikirjoittaja: Mika Kaurismäki
Pääosissa: Vesa-Matti Loiri, Lily Loiri, Jenni Loiri, Joonas Loiri, Stina Toljander, Hannele Lauri, Lenita Airisto, Marita Hakala, Esko Salminen ja Kalle Holmberg
Elokuvan pituus: 109 minuuttia
Ikäraja: S
Elokuvan kotisivu:

Kaista

”Monipuolinen lahjakkuus, kelloja kaihtava taiteilija ja temperamenttinen naistenmies”. Sellainen on koko Suomen tuntema Vesa-Matti Loiri, ”Vesku”, Mika Kaurismäen ohjaaman dokumentin mukaan.

Suomalaisella dokumenttielokuvalla pyyhkii tänä vuonna poikkeuksellisen hyvin. Miesten vuoro on kerännyt pystejä aina ulkomaita myöten, Reindeerspotting – pako joulumaasta rikkoi keväällä katsojaennätyksiä tiukasta ikärajaluokituksestaan huolimatta ja Freetime Machos sai sekin suopean vastaanoton, vaikka jäikin kolmesta mainitusta vähimmälle huomiolle. Syksyn dokumenttitapaus on Mika Kaurismäen ohjaama Vesku, joka kertoo Vesa-Matti Loirin elämästä ja urasta.

Vesku koostuu pitkälti kolmenlaisista kohtauksista: lähikuvista puhuvasta Loirista, hänen tuttaviensa haastatteluista sekä televisio- ja keikkataltioinneista. Vaikka Vesa-Matti Loiri on ehdottomasti dokumentin arvoinen hahmo, jättää Vesku dokumenttina toivomisen varaa. Verkkainen elokuva on käsiteltävissä olevan materiaalin määrän myötä turhan pirstaleinen, eikä Loirin elämään päästä pureutumaan 109 minuutin kestosta huolimatta tarpeeksi syvälle. Kertojaäänen käyttäminen olisi voinut auttaa saamaan enemmän ryhtiä mukaan ja säilyttämään katsojan kaipaaman punaisen langan.

Mika Kaurismäen dokumentilla ei ole varsinaista viestiä tai vahvaa näkökulmaa – tai jos on, ei se välity kertakatsomisella. Kaiketi kyseessä on kunnianosoitus suurelle taiteilijalle. Ratkaisu on helppo ymmärtää, mutta lähtökohta on silti melko hampaaton kohteensa kaltaisen värikkään persoonan kohdalla. Nyt Loirin pistää koville pitkälti vain hän itse – ja Hannele Lauri. Kiinnostavinta elokuvassa ovatkin mielipiteitään peittelemättömän näyttelijättären kohtaukset. Toisin kuin useimmat haastateltavat, Lauri uskaltaa myös kritisoida Loiria, sortumatta kuitenkaan mustavalkoisuuteen.

Vaikka Vesku ei lunastakaan kaikkia odotuksia, on se kuitenkin katsomisen arvoinen elokuva. Kiitosta dokumentti ansaitsee esimerkiksi haastateltavien määrästä. Mukana on Hannele Laurin ohella mm. Lily Loiri, Jenni Loiri, Stina Toljander, Marita Hakala, Lenita Airisto, Marita Hakala, Esko Salminen ja Kalle Holmberg. Petri Nevalaisen kirjoittaman Saiskos pluvan, Vesa-Matti Loiri -elämäkerran (Helsinki-kirjat, 2010) lukeneelle Vesku tarjoaa vähän uutta tietoa, mutta ainakin ääneen pääsee tällä kertaa mies itse, eivät vain lehtileikkeet tai Loirilta pakit saanut kirjailija.

Veskun ansioiksi on laskettava myös kohteensa vahva läsnäolo sekä suorasanaisuus. Loirin puhuessa avoimesti terveydentilastaan ja elämänsä vaikeista hetkistä, painuvat dokumentin heikkoudetkin mielestä. ”Tällä hetkellä en voi ottaa elokuvarooleja vastaan, jos niissä joutuu kävelemään”, Loiri toteaa ja sanoo kuitenkin uskovansa – toivovansa – ettei tämä tila ole pysyvä. Toiveeseen on helppo yhtyä, vaikka mies paikoin jo lannistetuneelta vaikuttaakin. Huumori ja herkkyys, Loirin tärkeimmät voimavarat, ovat kuitenkin selvästi tallella.

PlusMiinusNolla
+ Kiinnostava aihe
+ Vesa-Matti Loirin avoimuus
– Sirpaleinen ja hieman puuduttava kokonaisuus

 

Teksti: Tatu Junni

Tatu Junni

Olen toiminut Otavamedian eri sivustojen tuottajana ja toimittajana vuodesta 2007 lähtien. Ensin Plaza.fi:n elokuva- ja musiikkiosio Kaistalla, myöhemmin eDomessa ja Domessa, ja nykyään sitten Muropaketissa. Osallistun juttujen kirjoittamiseen aktiivisesti etenkin elokuvaosiossamme, joka on käsittelemistämme aiheista minulle läheisin.

Muropaketin uusimmat