Elokuva-arvostelu: Vicky Cristina Barcelona

02.11.2008 17:04 | Hanna Näsänen

Vicky Cristina BarcelonaJärkevä Vicky (Rebecca Hall) ja taiteellinen Cristina (Scralett Johansson) päättävät viettää kesän Barcelonassa. Ohjaaja Woody Allenin käsittelyssä nuorten naisten loma kääntyy levottomaksi ihmissuhdesotkuksi.

Katalaani-kulttuuria yliopistolla tutkinut Vicky haluaa jatkaa selvityksiään Barcelonassa ja ottaa seurakseen haahuilevan Cristinan. Ravintolaillan aikana tytöt tutustuvat seksikkääseen taiteilijaan Juan Antonioon (Javier Bardem), jonka suorasukaiset ehdotukset viehättävät Cristinaa ja kauhistuttavat tiukkapipoiseksi kuvattua Vickyä. Tytöt lähtevät kuitenkin miehen matkaan ja pikkuhiljaa kolmiodraama laajenee koskettamaan laajempaakin porukkaa, kun Vickyn kihlattu menestyvä, mutta tylsä Doug (Chris Messina) ja Juan Antonion kahjo ex-vaimo Marielena (Penélope Cruz) tulevat mukaan kuvioihin.

Vicky Cristina Barcelona on tyypillistä Woody Allenia neuroottisine, hyvinkoulutettuine ja menestyvine henkilöhahmoineen. Ilmeisesti komediaksi tarkoitettu elokuva on kuitenkin harmillisen tylsä.

Vicky Cristina Barcelonassa Allen pääsee toteuttamaan fantasioitaan vapaista seksisuhteista kauniiden ja seksiä uhkuvien näyttelijöidensä kautta. Elokuvan asetelma on täynnä kliseitä. Amerikkalaiset kunnon tytöt kokevat Euroopassa väistämättä villejä seksiseikkailuja. Äänekkäät espanjalaiset ovat boheemeja taiteilijoita, jotka suhtautuvat kaikkeen liian intohimoisesti. 1960-luvun taiteellisista ranskalaiselokuvista vaikutteita saanut elokuva keskittyy täysin pienen piirin sisäsiittoisiin suhteisiin. Kun elokuvalla ei todellakaan ole mitään muuta sanottavaa, jää siitä lähinnä tylsistynyt olo. Kuinka moni nykypäivänä tosissaan jaksaa pitää kahden naisen välistä suudelmaa shokeeraavana? Kimppasuhteistakin on nähty jo 4D-dokumentit ja kaikki.

Vicky Cristina Barcelona

 

Kuuman eroottiseksi profiloituva elokuva näyttää loppujen lopuksi vähän paljasta pintaa. Allenille tyypilliseen tapaan leffa onkin kyllästetty intiimeillä keskusteluilla. Nokkela dialogi lauotaan kuitenkin usein täysin lakonisesti. Näyttelijöillä onkin helppoa, kun kaikkitietävä kertojanääni tuon tuostakin tiivistää tapahtumat ja selostaa vielä hahmojen tunteetkin. Ainoastaan Bardem ja Cruz tekevät jonkinlaisen vaikutuksen näyttelijänsuorituksillaan, mutta heidän hahmonsa ovatkin joukosta ainoat vähääkään kiinnostavat. Vicky Cristina Barcelonan mielenkiintoisimmaksi hahmoksi nouseekin taustalla vilahteleva kaunis Barcelona, jota ihailemalla ihmissuhdekiemuroihin uuvahtanut katsoja koettaa pitää itsensä edes miten kuten hereillä.

2/5

PlusMiinusNolla

– Allen on jämähtänyt 60-luvun tunnelmiin: kiemuraiset seksisuhteet eivät jaksa shokeraata taikka naurattaa.
– Näyttelijät vaikuttavat yhtä nuupahtaneilta kuin elokuvan käsikirjoitus.
+ Barcelona on kiva kaupunki.

Vicky Cristina Barcelona
(USA 2008)
K-11

Ohjaus: Woody Allen
Käsikirjoitus: Woody Allen
Pääosissa: Rebecca Hall, Scarlett Johansson, Javier Bardem, Penélope Cruz, Patricia Clarkson, Chris Messina

Kesto 96 min.