Elokuva-arvostelu: Zombieland

12.01.2010 11:37 | Tatu Junni

Alkuperäisnimi: Zombieland
Ohjaaja: Ruben Fleischer
Käsikirjoittaja: Rhett Reese & Paul Wernick
Pääosissa: Woody Harrelson, Jesse Eisenberg, Emma Stone & Abigail Breslin
Elokuvan pituus: 89 minuuttia
Ikäraja: K15
Elokuvan kotisivu: www.zombieland.com

kaista

Ohjaaja Ruben Fleischerilla ei mene hullummin. Zombieland on hänen ensimmäinen pitkä elokuvansa, joka nousi ilmestymisviikollaan viime syksynä USA:n katsojatilastojen kärkeen. Eikä suotta: Woody Harrelsonin tähdittämä kauhukomedia on selkeästi keskivertoa parempi zombie-hupailu.

Zombieland kertoo Jesse Eisenbergin esittämästä Columbuksesta, joka on onnistunut selviämään zombi-epidemian riivaamassa maailmassa neuroosiensa ja kehittämiensä sääntöjen avulla (vrt. Max Brooksin mainio kirja Zombi-taistelijan opas). USA:n halki vaeltaessaan Columbus kohtaa viskipullo kourassa elävien kuolleiden yli ajelevan Tallahasseen (Woody Harrelson), jonka elämää säätelee zombien tappamisen ohella vain yksi asia: Twinkie-leivosten metsästäminen. Epätodennäköinen parivaljakko kohtaa pian myös muita eloonjääneitä, mutta sisaruspari Wichitan (Emma Stone) ja Little Rockin (Abigail Breslin) kanssa toimeentuleminen onkin yllättäen lähes yhtä vaikeaa kuin zombien…

Ohjaaja Ruben Fleischer ei omien sanojensa mukaan ole zombie-elokuvien suuri ystävä, mutta hän on silti ohjannut yhden genren parhaista elokuvista tällä vuosituhannella. Esikuvansa Shaun of the Deadin tavoin Zombieland on hauska, kekseliäs ja sopii niillekin, jotka eivät zombie-elokuvista normaalisti jaksa innostua.

Zombielandia on myös kehuttu mainioksi treffielokuvaksi. Ei kuulosta kovin todennäköiseltä, mutta kyseessä on itse asiassa poika tapaa tytön -tarina zombie-elokuvan muodossa. Yhdistelmä toimii yllättävän hyvin. Zombieland on luultavasti romanttisin näkemäsi zombie-elokuva, mutta tarjolla on niin paljon hyvää huumoria ja gorea, ettei homma uhkaa äityä missään välissä turhan lällyksi genren fanien makuun.

Parasta Zombielandissa on Woody Harrelsonin kohtaukset, hyvin rytmitetyt vitsit, monipuoliset zombie-hahmot sekä – Bill Murray!

Ghostbusters-tähden cameoroolista ei viitsi paljastaa liikaa tässä yhteydessä, ettei kenenkään elokuvanautinto mene pilalle. Kyseessä on silti yksi Murrayn hauskimmista roolisuorituksista aikoihin, vaikka montaa minuuttia herra ei valkokankaalla ehdikään esiintyä. Zombielandin heikointa antia puolestaan edustaa elokuvan loppupuoli, joka häviää energiselle alulle ikävästi. Tuntuu kuin Rhett Reesen ja Paul Wernickin käsikirjoitus väsähtäisi kesken leikin – tosin pitäähän zombie-elokuvassa kunnon lahtaamista lopussa olla, vaikka sitten juonen kustannuksella.

Zombielandin naispääosissa nähtävät Emma Stone (aah, rauhoitu, oi nuori sydämeni!) ja Little Miss Sunshinessa loistanut Abigail Breslin jäävät ikävästi elämänsä vedossa olevan Woody Harrelsonin varjoon – ja samoin käy Adventurelandista tuttua roolihahmoansa kierrättävälle Eisenbergille. Silti elokuvan roolitusta voi pitää melko onnistuneena.

Myönnetään pois: Ansioistaan huolimatta Zombieland on elokuva, jota ei todennäköisesti 10 vuoden kuluttua muista kuin zombie-genren ystävät. Vaan väliäkö tuolla: elokuva on harvinaisen toimivaa herkkua meille elävien kuolleiden ystäville – ja se riittää. Zombieland nousee kevyesti samaan sarjaan muiden 2000-luvun parhaiten zombie-elokuvien kanssa.

Zack Snyderin Dawn of the Dead, Danny Boylen 28 Days Later… ja Robert Rodriguezin Planet Terror, saitte juuri uuden kaverin!

PlusMiinusNolla

+ Woody Harrelson
+ Tervetullutta vaihtelua perinteisille zombie-elokuville
+ Miellyttävä 80-lukumainen pohjavire
– Loppupuoli ei pärjää erinomaiselle alulle

Tatu Junni