Uusimmat

Arvostelu 1980-hittielokuvaa kierrättävä Fatal Attraction -sarja ei ala järin lupaavasti

22.05.2023 12:52 Helinä Laajalahti

1980-luvun hittijännäriin pohjautuva Fatal Attraction -sarja kertoo syrjähypyn kohtalokkaista vaikutuksista pidemmän kaavan kautta. Pääosia tv-sarjassa esittävät Joshua Jackson ja Lizzy Kaplan.

SkyShowtimen jännitysdraamasarja Fatal Attraction pohjautuu kohta 40 vuotta vanhaan, aikoinaan laajalti palkittuun trilleriin, joka kertoi menestyneen, onnellisesti tahollaan naimisissa olevan miehen kohtalokkaaksi kääntyvästä syrjähypystä. Pääosia elokuvassa esittävät Glenn Close ja Michael Douglas, sarjassa samoissa rooleissa näyttelevät Lizzy Kaplan (Castle Rock, Fleischman is in Trouble) ja Joshua Jackson (Dawson’s Creek, Fringe).

Tarinassa menestyvä juristi Dan Gallagher (Jackson) on onnellisesti naimisissa Amanda Peetin esittämän Bethin kanssa ja heillä on pieni tytär Ellen. Sattumalta Dan iskee työpaikallaan silmänsä Kaplanin esittämään Alex Forrestiin, ja päätyy tämän kanssa yhteisten vällyjen alle.

Alex ei kuitenkaan tyydy olemaan yhden yön juttu. Hänen yhteydenottonsa muuttuvat jatkuvasti vaativimmiksi ja pian Dan huomaa olevansa loukussa tilanteessa, josta ei tunnu olevan ulospääsyä.

Fatal Attraction -sarja

Sarja eroaa elokuvasta etenkin siinä, että uutuudessa tarinaa seurataan kahden aikatason kautta. Toisessa ollaan nykypäivässä, missä Dan vapautuu vankilasta ja ryhtyy rakentamaan elämäänsä uudelleen, toisessa kerrataan menneisyyden tapahtumia, jotka veivät Danin vankilaan.

Adrian Lynen ohjaama ja James Deardenin käsikirjoittama Fatal Attraction -elokuva julkaistiin vuonna 1987 ja se sai seuraavana vuonna peräti kuusi Oscar-ehdokkuutta (mm. paras elokuva ja paras ohjaus). Glenn Close sai ehdokkuuden naispääosasta ja petettyä vaimoa esittävä Anne Archer naissivuosasta.

Elokuva on nykypäivänä vanhentunut, sillä se esittää Alexin pelkkänä sekopäisenä pahiksena, jota ei saada kuriin ja nuhteeseen kuin äärimmäisellä väkivallalla. Nykytiedolla hahmosta näkee selkeästi tämän kärsivän vakavista mielenterveysongelmista. Asiaa ei auta myöskään se fakta, että edelleen naiset joutuvat miehiä useammin etenkin lähisuhdeväkivallan kohteeksi. Sukupuolilokerot ja suhtautuminen eri sukupuolten käyttäytymiseen ovat elokuvassa jäykkiä ja nykynäkökulmasta auttamattoman vanhentuneita.

Fatal Attraction -sarja

Sarjan on kerrottu pyrkivän korjaamaan aiempia virheitä esimerkiksi Alexin kuvauksessa, mutta ainakaan ensimmäisten ennakkoon saatujen jaksojen perusteella ei voi kunnolla sanoa, onko tässä onnistuttu. Kaikista elokuvan jäykkyyksistä ei ainakaan ole päästy eroon, sillä edelleen Danin harteille asetellaan miehen teoista huolimatta hyveellisen uhrin viittaa.

Hieman laajempaa näkökulmaa sarja pyrkii elokuvaan verrattuna tarjoamaan, sillä se avaa tapahtumia molemmista näkökulmista. Uutta näkövinkkeliä tuo myös toisella aikatasolla Danin aikuiseksi kasvanut tytär, jota esittää Alyssa Jirrels.

Sarjan ensimmäisten jaksojen aikana mieleen tuleekin toinen syrjähypyn vaikutuksista kertova draamasarja, The Affair, jossa kerrottiin sama tarina usean henkilön näkökulmasta. Sarjassa myös leikitellään tapahtumien kronologialla samaan tyyliin. Samankaltaisuutta lisää vielä se, että myös The Affairissa yhdessä keskeisistä rooleista näytteli Joshua Jackson.

Jackson ja Kaplan ovat jo aiemminkin todistaneet lahjakkuutensa näyttelijöinä, eikä uutuussarja ole tästä mikään poikkeus. Omilla tahoillaan molemmat vakuuttavat nytkin, mutta heidän keskinäinen kemiansa takkuilee.

Alkuperäisen elokuvan ystäville sarjassa on useita tuttuja viittauksia ja kohtauksia. Elokuvan käsikirjoittaja Dearden on ollut mukana myös tv-sarjan kirjoittajatiimissä. Sarjan ovat luoneet Kevin J. Hynes (Perry Mason, Dirty John) ja Alexandra Cunningham (Dirty John, Chance).

Fatal Attraction -sarja

Fatal Attraction toimii jännitysdraamana ja viihteenä, mutta tästäkin huolimatta sen käsittelemä aihe aiheuttaa nykypäivänä hieman epämiellyttävän olon. Mikäli aiheen käsittely ei myöhemmissä jaksoissa radikaalisti muutu, nousee mieleen väkisinkin kysymys, miksi sarja on tässä muodossaan ylipäätään pitänyt tehdä.

Kahdeksan jakson mittainen Fatal Attraction alkaa SkyShowtimessa 22. toukokuuta. Arvostelua varten saimme sarjasta ennakkoon kolme ensimmäistä jaksoa.

Vuoden 1987 Fatal Attraction -elokuva löytyy suoratoistossa samaisesta paikasta eli SkyShowtimesta.

 

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat