UUSIMMAT

Arvostelu: Amazon Prime -suoratoistopalveluun piilotettu The Terror on tämän hetken paras kauhusarja

03.06.2018 12:11 | Aki Lehti

Dan Simmonsin tositapahtumista lainaavaan kirjaan perustuva The Terror on sekoitus Alienia, The Thingiä ja brittiläistä pukudraamaa.

Jotkut lukijoista voivat ihmetellä miksi Amazon Prime -suoratoistopalvelussa jo jonkin aikaa tarjolla ollut The Terror -kauhusarja arvostellaan Muropaketissa vasta nyt. Syy on simppeli – Amazon ei promoa ohjelmiaan Suomessa lainkaan, eli medialle ei lähetetä etukäteen infoa mitä palvelussa on tarjolla ja milloin. The Terror sattui vahingossa silmään Primen melko suppeaa valikoimaa selatessa. Onneksi, sillä kyseessä on yksi viime aikojen parhaista kauhusarjoista.

The Terror perustuu Dan Simmonsin vuonna 2007 ilmestyneeseen saman nimiseen kauhukirjaan, joka vuorostaan perustui tositapahtumiin. Tutkimuslaivat HMS Erebus ja HMS Terror lähtivät Sir John Franklinin komentamina matkaan Britanniasta toukokuussa 1845. Niiden tavoitteena oli löytää Luoteisväylä, eli pohjoinen meritie Euroopan ja Aasian välille. Matka jään keskellä osoittautui molemmille laivoille kohtalokkaaksi. Ne molemmat katosivat miehistöineen.

HMS Terror löydettiin Simmonsin kirjan julkaisun jälkeen vuonna 2016, mutta ei anneta sen pilata oikeaan elämään pohjaavan kauhutarinan juuria. Aiheesta voit lukea lisää esimerkiksi tästä The Guardianin erinomaisesta artikkelista.

Ridley Scottin tuottama kymmenestä jaksosta koostuva sarja alkaa hitaasti, joka on oikea ratkaisu. Kaksi ensimmäistä jaksoa keskittyvät lähinnä laivojen miehistön ja heidän suhteidensa esittelyyn alusten jäädessä jumiin jään keskelle. Kun todellinen kauhutarina alkaa, niin se tuntuu paljon ahdistavammalta kuin jos siihen olisi hypätty suoraan. Katsoja tuntee jo hahmot ja heidän kohtalostaan välittää, miesten alkaessa kuolla mitä kammottavimmilla tavoilla. Tappavien olosuhteiden lisäksi miehistöä vaanii loputtoman jään, lumen ja tuiskun keskellä jokin yliluonnollinen.

The Terror on ehdottomasti psykologista kauhua, vähän kuin sekoitus Alienia, englantilaista pukudraamaa ja The Thing -elokuvaa. Tunnelma on koko ajan ahdistava ja loppua kohden jopa täysin lohduton. Armottoman synkkä kertomus ei anna katsojalle armoa. Sarja näyttää todella kammottavia kohtauksia ja väkivallantekoja, mutta tärkeimmässä osassa on dialogi.

Osa sarjan parhaista kohtauksista luottaa ideaan siitä, että miehistön jäsenet eivät ehkä kuolekaan yliluonnollisen pedon takia, vaan siksi että he ovat ihmisiä vikoineen, jästipäitä jotka uskovat juuri oman päätöksensä olevan se oikea, jolla selvitä mahdottomasta tilanteesta. Esimerkiksi Rooma -sarjasta tuttu Ciarán Hinds loistaa roolissaan HMS Terrorin kapteenina, kuten myös Mad Men – ja Fringe -sarjojen vakikasvo Jared Harris HMS Erebusin kapteenina. Kahden miehen täysin erilaiset persoonat ja ratkaisut ovat kiinnostavia ja heidän välisensä sanailu taitavaa.

Muissakaan näyttelijänsuorituksissa ei ole valittamista ja esimerkiksi Ian Hart ja komentaja James Fitzjamesia esittävä Tobias Menzies ovat juuri oikeita miehiä rooleihinsa.

Kerrankin melkein kokonaan studiossa green screenin edessä kuvattu materiaali toimii. Ilmakuvissa jäätikön keskelle juuttuneet laivat näyttävät tulitikkuaskin kokoisilta. Tunnelma on unenomainen, ja jään ja sumun keskellä itse kukin näkisi taatusti jotain yliluonnollista. Jää jatkuu loputtomiin, mutta massiivisen tyhjyyden keskellä kököttävien alusten sisällä tunnelma on klaustrofobinen.

Myös lavastukseen ja puvustukseen on nähty kunnolla vaivaa – 1840-luvun vaatteet muuttuvat pikku hiljaa miehistön päällä pelkiksi rääsyiksi ajan kuluessa ja laivat rapistuvat. Maskeerauksen avulla miehet alkavat sarjan edetessä näyttää jo melkein kuolleilta, pelkiltä ihmisen kuorilta, joita ajaa eteenpäin vain halu selviytyä.

Hyvällä tavalla hidastempoinen, dialogiin ja taitaviin näyttelijöihin luottava The Terror on yksi parhaista viime vuosina nähdyistä kauhusarjoista. Sen tyyli ei ehkä ole kaikkien makuun, mutta ahdistavuudessaan sarja on aivan omalla tasollaan.

Muropaketin uusimmat