Uusimmat

Arvostelu Ambulance on juuri niin huono elokuva kuin Michael Baylta voi odottaa

Kuva: © Universal Pictures

26.03.2022 15:34 Helinä Laajalahti

Ambulance on tanskalaiseen elokuvaan pohjautuva Hollywood-remake. Michael Bayn ohjaaman takaa-ajoelokuvan pääosissa pankkirosvoveljeksinä nähdään Jake Gyllenhaal ja Yahya Abdul-Mateen II.


Ensi-ilta: 25.3.2022
Alkuperäisnimi: Ambulance
Ohjaus: Michael Bay
Käsikirjoitus: Chris Fedak, pohjautuu Laurits Munch-Petersenin ja Lars Andreasin alkuperäiskäsikirjoitukseen ”Ambulancen” vuodelta 2005
Pääosissa: Jake Gyllenhaal, Yahya Abdul-Mateen II, Eiza González, Jackson White & Garret Dillahunt
Pituus: 136 minuuttia
Ikäraja: K16


Aivottomien toimintaelokuvien ohjaajana tunnettu Michael Bay on ottanut vuonna 2005 julkaistun, Laurits Munch-Petersenin ja Lars Andreasin käsikirjoittaman tanskalaisen toimintadraaman ja antanut sille kunnon Hollywood-käsittelyn – vaikkakin kyseessä on Bayn mittapuulla suhteellisen pieni elokuva.

Ruuhkaisen Los Angelesin kaduille siirretty Ambulance on reilun kahden tunnin mitassaan kokonaisen tunnin pidempi kuin alkuperäinen elokuva. Päästyään käyntiin se ei pysähdy tankkaamaan vaan rynnistää eteenpäin räjähdysten saattelemana kuin turboahdettu Speed. Otteessaan se ei kuitenkaan onnistu pitämään samalla tavalla kuin tuo Keanu Reevesin ja Sandra Bullockin tähdittämä toimintaklassikko.

Ambulancen keskiössä ovat Jake Gyllenhaalin ja Yahya Abdul-Mateen II:n esittämät adoptioveljekset Danny ja Will. Will on Afganistanin sodassa taistellut sotaveteraani, jonka vaimo on vakavasti sairas, mutta vakuutusyhtiöltä ei saa apua leikkaukseen. Epätoivoinen Will päätyy pyytämään taloudellista apua Dannyltä, joka elämäntaparikollisena vetäisee veljensä keskelle pankkiryöstöä.

Ambulance / Jake Gyllenhaal

Vaikka Danny on mestaririkollinen, tuntuu pankkiryöstön toteutus epäonnistuneelta ja epäuskottavalta ajatukselta heti alkuunsa. Siksi ei ole mikään ihme, että se menee eeppisesti pieleen. Veljekset päätyvät kaappaamaan pakomatkalleen ambulanssin, jonka kyydissä on Eiza Gonzálesin esittämä ensihoitaja ja kuiviin vuotava poliisi (Jackson White). Pian heillä on perässään suurin piirtein koko Los Angelesin poliisivoimat ja FBI helikoptereineen.

Vaikka paperilla Ambulance näyttää pankkiryöstöelokuvalta, on se käytännössä pelkkää taka-ajoa.

Näyttävät takaa-ajot ja räjäytykset (jos jokin voi räjähtää, se myös räjähtää) kuuluvat asiaan, koska kyseessä on Michael Bayn elokuva. Välillä kamera keikkuu käsivaralla keskellä tapahtumia ja tarkentuu äärimmäisiin lähikuviin, välillä se taas sukeltaa rakennuksen katolta alas kohti katutasoa. Bay on tällä kertaa erityisen ihastunut noihin dronella kuvattuihin otoksiin, sillä rakennuksen katolta kiepsahtaen sukeltavaa kikkaa käytetään hyväksi niin monta kertaa. Tyylikeinon synnyttämä efekti kuitenkin vanhenee jo ensimmäisen kerran jälkeen.

Gyllenhaal ja Abdul-Mateen ovat molemmat lahjakkaita näyttelijöitä, mutta heidän keskinäinen veljeskemiansa ei tunnu lainkaan uskottavalta. Gyllenhaal toki pääsee jälleen esittämään intensiivistä roolia ilmeikkäillä silmillään ja hänen vauhtiveljensä onkin siinä varsin vakuuttava.

Bay pyrkii esittämään Willin ja Dannyn positiivisessa valossa ja antamaan heidän rikollisille toimilleen edes jonkinlaisen oikeutuksen. Tässä ei kuitenkaan onnistuta ja elokuva jää tunnelmaltaan haahuilemaan jonnekin genrejen välimaastoon.  Se ei ole ihan pelkkä viihdepitoinen ja aivoton toimintakaahailu, mutta ei myöskään onnistu luomaan niin vahvaa draamaa, että se saisi välittämään hahmoistaan.

Erilaisia poliisihahmoja on elokuvassa valtava määrä, mutta heistä jokainen jää mitäänsanomattomaksi taustahahmoksi ja kirjaimellisesti tykinruoaksi. Noin kahden lauseen mittaisissa vuorosanoissa sivuhahmoille koitetaan muka luoda jotain persoonaa, mutta se on lopulta vain turhaa ja tuossa turhuudessaan ärsyttävää sanahelinää. Tilannetta ei pelasta edes valtavan kokoinen koira pikkuruisessa autossa.

Ambulance tuntuu jännitteensä osalta käyvän tyhjäkäynnillä, eikä onnistu houkuttelemaan katsojaa jännittämään tapahtumien mukana. Se on siis lattea niin viihde- kuin tunnearvojensakin osalta. Ainoa aidosti positiivinen asia elokuvassa on se, että se nostaa keskeiseen asemaan ensihoitajien ja ambulanssikuskien työn hektisyyden ja tärkeyden elämän ylläpitäjinä siinä vaiheessa, kun kaikki on kiinni sekunneista.

Hupaisana yksityiskohtana mainittakoon, että Gyllenhaalille Ambulance ei ole ensimmäinen tanskalaiselokuvan remake. Viimeisimpänä hän on näytellyt elokuvassa The Guilty, joka sekin pohjautuu alun perin tanskalaiseen elokuvaan, kuten myös vuonna 2009 julkaistu Brothers.

AMBULANCE

2/5
”Michael Bayn ohjaama Ambulance on mitäänsanomattomaksi jäävä toimintajännäri, joka kaikesta vauhdistaan huolimatta kaipaa tekohengitystä eikä edes pahemmin viihdytä.”

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat