Arvostelu | Millaista avaruudessa oikeasti on? Among the Stars -tv-sarja on hyvä vaihtoehto Gravityn kaltaisille scifi-elokuville

05.10.2021 11:50 | Helinä Laajalahti

Disney+:n uusi kuusiosainen dokumenttisarja Among the Stars tarjoaa sisäpiirin katsauksen kansainvälisellä avaruusasemalla työskentelevien astronauttien elämään.

Among the Stars -dokumenttisarja esittelee NASA:n astronauttina toimivan Chris Cassidyn, joka on käynyt avaruudessa jo kaksi kertaa ja suunnittelee kolmatta reissua. Hänen kolmas avaruusmatkansa on määrä toteutua kansainvälisellä avaruusasemalla (ISS) sijaitsevan tutkimuslaitteiston korjaustehtävän myötä, mutta tuota tehtävää hoitamaan lähetetään hänen sijastaan ESA:n astronautti Luca Parmitano ja ensikertalainen, NASA:n Andrew Morgan.

Saimme Disney+:n dokumenttisarjasta katsottavaksi ennakkoon kaikki kuusi jaksoa.

Among the Stars avautuu kahdella rintamalla. Ensin seurataan Parmitanon ja Morganin suorittamaa tehtävää ja toisaalla tutustutaan Cassidyyn, jonka kolmannen matkan on määrä toteutua myöhemmin.

Among the Stars on Disneyn tapaan koko perheelle suunnattu dokumentti, jossa kuitenkin kerrotaan mukavan paljon myös avaruusteknologiasta sekä ISS:llä että maassa tehtävästä tieteellisestä tutkimuksesta. Keskeisenä näistä nousee Nobel-voittaja Samuel Tingin kehittämä AMS (Alpha Magnetic Spectrometer), jonka avulla tutkitaan kosmista säteilyä ja antimateriaa, jotta saataisiin parempi käsitys universumistamme ja pimeästä aineesta.

Among the Stars

AMS:n korjaustoimenpiteet tehdään ISS:llä neljän avaruuskävelyn aikana, mutta astronautit kouluttautuvat niitä varten pitkään jo maan kamaralla. Tavallisesta ihmisestä pieniltä tuntuvat toimenpiteet saavat avaruudessa tehtävinä valtavat mittasuhteet, mikä on esitetty dokumentissa mielenkiintoisella tavalla. Neljä avaruuskävelyä tuntuvat jokainen pieneltä jännitysnäytelmältä.

Toisella tasolla seurataan Cassidyn valmistautumista. Tämä osio uhkaa ajoittain taantua pelkäksi NASA:n PR-materiaaliksi, mutta kun mukaan kuvioon tulee kansainvälinen yhteistyö, dokumentti ottaa jälleen kierroksia. Yhdysvallathan lakkautti oman avaruusohjelmansa vuonna 2011, minkä jälkeen kaikki lennot ISS:lle on jouduttu tekemään venäläisillä Soyuz-raketeilla.

Cassidy valmistautuu matkaansa venäläisten kosmonauttien kanssa Kazakstanissa koronapandemian hankaloittaessa tilannetta lisää. Mukaan tuodaan amerikkalaista väriä nostamalla mukaan myös Cassidyn perhettä astronautin taustalla. Ei-amerikkalaiselle katsojalle nämä inhimillistäväksi suunnatut osiot jäävät jokseenkin ontoiksi, sillä ne vievät ruutuaikaa varsinaiselta asialta eli avaruusteknologialta.

Among the Stars

Among the Stars tarjoaa oikean elämän vaihtoehdon fiktiivisille avaruusdraamoille kuten Gravity tai Ad Astra. Dokumentissa nähdään paljon sellaista materiaalia, mitä on totuttu näkemään elokuvissa, mutta tällä kertaa kaikki tapahtuu oikeasti avaruudessa. Avaruudessa tehtävien toimenpiteiden aikana katsoja huomaa jännittävänsä NASA:n työntekijöiden mukana.

Kuvamateriaali ISS:ltä on henkeäsalpaavan kaunista ja avaruusaseman arki niin kiinnostavaa, että siellä tehtävistä, sadoista tutkimusprojekteista olisi mielellään kuullut vieläkin enemmän.

Among the Stars kurkistaa lyhyesti myös ensimmäiseen miehitettyyn SpaceX-avaruuslentoon, joka tehtiin ISS:lle toukokuussa 2020.

Kun nykyaikana oma napa tuntuu olevan niin usein lähimpänä, antaa Among the Stars kuvan aidosti kansainvälisestä yhteistyöstä, missä ihmisten ja keskinäisen tieteentekemisen välisiä rajoja eivät sanele kulttuurit tai valtioiden rajat. Vaikka sarjan keskiössä toimii Yhdysvallat ja NASA, kansainvälinen ulottuvuus on jatkuvasti läsnä. Avaruuden mittakaavassa Maan rajat tuntuvatkin varsin keinotekoisilta.

Koko perheen dokumentin näkökulmasta Among the Stars tekee hyvää työtä tarjoamalla nuoremmille katsojille tietoa siitä, mitä luonnontieteiden ja teknologian avulla voidaan saavuttaa ja mitä esimerkiksi fysiikan opiskelu voi tarkoittaa tulevaisuuden työtehtävien osalta. Avaruustutkijat todellakin tekevät sitä työtä, mistä olemme tottuneet kuulemaan vain tieteiselokuvissa.

Kuusiosainen Among the Stars julkaistaan Disney+:lla 6. lokakuuta.