UUSIMMAT

Arvostelu: Ash vs Evil Dead -sarjan uusi kausi saa nauramaan ääneen ja pidättelemään oksennusta

26.02.2018 11:51 Aki Lehti

Bruce Campbell kumppaneineen tarjoaa taas sekoituksen kunnon gorea ja slapstick-huumoria.

Evil Dead -elokuvatrilogian tarinaa jatkava Ash vs Evil Dead -sarja on edennyt jo kolmanteen tuotantokauteensa. Muropaketti sai katsottavaksi ennakkoon kauden kymmenestä jaksosta vain kaksi, mutta uskallamme niiden perusteella tuomita sairasta goremässäilyä ja slapstickiä yhdistävän tahallisen ällöttävän sekoilun toimivan edelleen, ehkä jopa paremmin kuin edellisellä kaudella.

Kakkoskaudella Elk Grove -kotikaupunkinsa pahuudelta pelastanut Bruce Campbellin esittämä Ash yrittää elää normaalia elämää jatkamalla henkensä heittäneen isänsä rautakaupan pyöritttämistä, laajentamalla valikoimaa ja tuomalla tarjolle esimerkiksi seksileluja. Aiemmin murhaajaksi tuomittu moottorisahakäsi on nyt paikkakunnan sankari.

Pablo (Ray Santiago) on töissä samassa putiikissa, saamatta kuitenkaan palkkaa. Lucy Lawlesin Ruby-pahiksen suorassa tv-lähetyksessä järjestämä joukkoteurastus houkuttelee Kellyn (Dana DeLoranzo) takaisin Elk Groveen taistelemaan pahuutta vastaan. Hän tuo mukanaan Daltonin (Lindsay Farris), joka on Sumerian ritarien jälkeläinen ja omistanut elämänsä pahuuden vastaiselle taistelulle. Toinen uusi hahmo on Brandy (Arielle Carver-O’Neill), Ashin teini-ikäinen tytär, jonka olemassaolosta yhden yön suhteiden mestari ei ollut tietoinen.

Kuten sarjan fanit taatusti tietävät, niin juonella ei ole oikeastaan yhtään mitään merkitystä Ashin ja kumppaneidensa taistelussa deadite-demoneita vastaan.

Sarja on syventänyt franchisen mytologiaa, tuoden kuitenkin tarinan jatkumoon yhä enemmän epäselvyyksiä. Miten ja milloin demonit saa lopullisesti hengiltä on entistä sekavampaa, mutta sekin on yhdentekevää. Keskiössä pysyy edelleen ensimmäisessä elokuvassa hirviöt herättänyt Kuolleiden kirja, jonka avulla maailmaan saapuu yhä enemmän mitä mielikuvituksellisimpia kammotuksia, joita lahdataan mahdollisimman yököttävillä tavoilla.

Kahden ensimmäisen jakson aikana ei ainakaan vielä ylitetä edellisen kauden ruumiishuonekohtausta, jossa verellä ja suolenpätkillä mässäilyyn yhdistettiin ihmisulosteet, joka taitaa olla sairainta mitä tv-sarjassa on koskaan nähty.

Kakkosjaksossa Ash päätyy kuitenkin viikottaiselle visiitilleen spermapankkiin, ja voitte varmasti arvata mitä tapahtuu deadite-demonien hyökätessä hänen kimppuunsa paikassa jossa on säilöttynä tuhansien koeputkien verran siemennestettä. Sen tarkemmin kohtausta kuvailematta voin vain todeta Campbellin slapstick-taitojen olevan entisellään kaiken valkoisen liukkaan litkun keskellä.

Vielä yököttävämpää huvia on taatusti luvassa myöhemmissä jaksoissa, sillä mukana on tällä kertaa myös deadite-vauva, murhanhimoinen pikku ihanuus, joka repii ihmisiä riekaleiksi jo kakkosjaksossa.

Verellä ja eritteillä mässäilyn lisäksi Ash vs Evil Dead onnistuu edelleen halutessaan olemaan pelottava. Paino on edelleen komedian puolella, mutta ainakin ensimmäisen jakson demoniksi muuttuva maskotti on todella ahdistava.

B-luokan näyttelijämestari Campbell kantaa tietysti edelleen show’ta harteillaan, mutta myös pääosakolmikon välinen kemia on oleellisessa osassa, ja pöljistä hahmoista välittää. Ashin Brandy-tytär on kahden jakson perusteella lähinnä ärsyttävä, sillä nuori nainen ei halua uskoa silmiensä edessä tapahtuvia yliluonnollisia asioita todeksi. Toivottavasti hahmolle keksitään loppukaudella muutakin tekemistä kuin murjottaminen tai kauhuissaan kiljuminen.

Ash vs Evil Deadin kolmoskausi on taattua sairaan yököttävää roskaviihdettä, joka saa edelleen nauramaan ääneen ja pidättelemään oksennusta. Kolmannen kauden ensimmäinen jakso tulee tarjolle tänään 26. helmikuuta C More -striimauspalveluun. Loput yhdeksän jaksoa ilmestyvät kerran viikossa maanantaisin.

Muropaketin uusimmat