Uusimmat

Arvostelu Austin Butlerin ja Tom Hardyn tähdittämä The Bikeriders on tyylikäs rakkauskirje yhteiskunnan ulkopuolisille

Kuva: Kyle Kaplan/Focus Features © 2024

10.07.2024 14:00 Helinä Laajalahti

The Bikeriders on henkilökohtaisten kokemusten inspiroima draamaelokuva yhteisöllisyyden kaipuusta ja moottoripyöräilevien liivijengien historiasta. Pääosia Jeff Nicholsin ohjaamassa ja käsikirjoittamassa elokuvassa esittävät Jodie Comer, Austin Butler ja Tom Hardy.


The Bikeriders julisteEnsi-ilta: 12.7.2024
Alkuperäisnimi: The Bikeriders
Ohjaus: Jeff Nichols
Käsikirjoitus: Jeff Nichols, pohjautuu Danny Lyonin kirjaan
Pääosissa: Austin Butler, Jodie Comer, Tom Hardy, Michael Shannon, Mike Faist & Norman Reedus
Pituus: 116 minuuttia
Ikäraja: K16


Amerikkalaisen tie-kulttuurin isänä voidaan pitää kirjailija Jack Kerouacia ja hänen vuonna 1957 julkaisemaansa On the Road -romaania. Kerouacista sai inspiraationsa myös valokuvaaja Danny Lyon, joka 1960-luvun lopulla seurasi chicagolaista Outlaws-moottoripyöräjengiä usean vuoden ajan kameroineen ja nauhureineen – samaan tapaan kuin Hell’s Angels -ryhmän parissa samoihin aikoihin pyörinyt Hunter S. Thompson.

Lyon ei kuitenkaan jäänyt erilaisesta taustastaan ja ammatistaan huolimatta ryhmän ulkopuoliseksi tarkkailijaksi vaan hän toimi vuosien ajan Outlawsien täysivaltaisena jäsenenä.

Ryhmän luotettuna sisäpiiriläisenä hän taltioi yhteiskunnan laidoille tipahtaneista yksilöistä muodostuvan ryhmän syntyä, sisäisiä suhteita ja dynamiikkaa sekä lopulta muutosta. Näistä kokemuksista syntyi vuonna 1968 julkaistu valokuvakirja The Bikeriders, josta kasvoi elokuvantekijä Jeff Nicholsin (Mud, Loving, Take Shelter, Midnight Special) intohimoprojekti.

Nicholsin ohjaama ja käsikirjoittama The Bikeriders -elokuva kertoo valokuvien ja haastatteluiden pohjalta punotun fiktiivisen tarinan Vandals-nimisestä, Chicagossa 1960-luvun puolivälissä nousevasta moottoripyöräjengistä. Elokuvan dialogi kuitenkin pohjaa suurelta osin Lyonin nauhoittamiin haastatteluihin.

The Bikeriders / Austin Butler, Jodie Comer

Kuva: Kyle Kaplan/Focus Features © 2024

Yhteisöllisyyttä hylkiöiden kesken

The Bikeriders sijoittuu 1960-luvun loppupuolen Chicagoon, missä Tom Hardyn esittämä Johnny kasaa kilpa-ajoja moottoripyörillä harrastavista kavereistaan ensimmäisen Vandals-nimen alla toimivan, samanlaisiin liiveihin pukeutuvan pyöräkerhon. Ryhmän alkuperäinen tarkoitus on tarjota syystä tai toisesta muusta yhteiskunnasta erottuville miehille yhteisö, missä harrastaa moottoripyöriä ja jutella niistä samanhenkisten ihmisten kesken.

Joukossa on Vietnamissa taistelleita sekä niitä, joita ei ole kelpuutettu sotaan mukaan. Miehiä yhdistää se, että he ovat monen mielestä hylkiöitä.

Nichols kuvaa tarinaansa hieman ryhmän ulkopuolelta, Jodie Comerin esittämän Kathyn silmin, sillä myös Lyonin haastatteluissa juuri Kathy tarjoaa keskeisimmän näkökulman. Kathy päätyy vetäistyksi pyöräjengiin, kun hän iskee baarissa silmänsä hiljaiseen, komeaan ja äkkipikaiseen Bennyyn (Austin Butler), joka on yksi Johnnyn ryhmän keskushahmoista.

Kathyn, Bennyn ja Johnnyn kolmikosta muodostuu The Bikeriders -elokuvan sydän, missä Benny toimii keskiössä. Kathy haaveilee saavansa Bennyn siirtymään kaidemmalle tielle, kun taas Johnny suunnittelee Bennystä itselleen seuraajaa Vandalsin johtajana. Molemmat pitävät nuorukaista omaan tapaansa ”omanaan”.

Yhteiskunnan hylkiöiden yhtenäinen, moottoripyörillään jylistävä joukko näyttää muiden hylkiöiden silmissä sankarilliselta. Niinpä jengi kasvaa ja mukaan liittyy yhä enemmän myös rikollisempia aineksia. Mikä alun perin syntyi laajennetuksi perheeksi ihmisille, joiden oma perhe tai lähipiiri ei ole tarjonnut tukea, muuttuu vuosien saatossa joksikin aivan muuksi.

The Bikeriders / Jodie Comer, Mike Faist

Kuva: Kyle Kaplan/Focus Features © 2024

Moottoripyöräjengin evoluutio

The Bikeridersin keskeiset hahmot pohjautuvat Lyonin kirjan valokuviin. Johnnyn, Bennyn ja Kathyn lisäksi mukana ovat muun muassa Johnnyn kakkosmiehenä toimiva Brucie (Damon Herriman), lempeästi puhuva Cal (Boyd Holbrook), Vietnamiin pyrkinyt Zipco (Michael Shannon), Kaliforniasta saapuva Funny Sonny (Norman Reedus), ötököitä popsiva Cockroach (Emory Cohen), kaksikko Corky ja Wahoo (Karl Gusman & Beau Knapp) sekä jengiin haluava nuorukainen The Kid (Toby Wallace).

Elokuvana The Bikeriders jakautuu tavallaan kahteen osaan. Sen ensimmäinen puolisko toimii eräänlaisen imperiumin nousuna, jota seuraa rappio ja tuho. Elokuva alkaa glorifioimalla likaisten miesten ja jylisevien moottoreiden maailmaa, missä ystävyys ja yhteenkuuluvuus määräävät yhteiset säännöt ja erimielisyydet ratkotaan väkivaltaisesti mutta siitäkin huolimatta reilusti.

Yhteiskunnan lakeja vandaalien ryhmässä vain sivutaan ja kierretään, mutta varsinainen rikollisuus ei vielä kuulu asiaan. Tilanne muuttuu, kun ryhmä alkaa kasvaa, eikä Johnny enää tunne henkilökohtaisesti jokaista uutta jäsentä. Synkemmät sävyt ja ääriainekset nostavat päätään, eikä tärkeimpänä pian enää olekaan perheenomainen yhteisö vaan valta.

The Bikeriders / Norman Reedus

Kuva: Kyle Kaplan/Focus Features © 2024

Miesten välisestä ystävyydestä

Nichols välttää yksiulotteisen machoilun sijoittamalla keskeisimmäksi kertojaksi Kathyn, joka tarkastelee jengin jäseniä ja toimintaa sen laidalta hieman enemmän ulkopuolisena, jolla itsellään ei ole moottoripyöriin mitään suhdetta. Tämän näkökulman myötä miesten jengi avautuu tärkeämpänä kuin mikään muu – vaimot ja tyttöystävät jäävät suhteessa auttamattomasti kakkoseksi.

Tätä Nichols kuvaa erityisen koskettavalla tavalla elokuvansa viimeisessä kohtauksessa.

Tarinan hahmot eivät välttämättä puhu paljoa keskenään, mutta heidän välisensä suhteet ovat erittäin läheisiä sivuamatta silti minkäänlaista romantiikkaa. Elokuvassa korostuvat ihmislajille universaali tarve: ystävyyden ja yhteisöllisyyden kaipuu. Tiiviin ryhmän jäsenenä johtajasta tulee alaistensa isähahmo Kummisedän tapaan, hahmo, jota yhtä aikaa rakastetaan ja pelätään ja jonka päätöksiä kunnioitetaan.

Nichols sijoittaa tarinaan myös valokuvaavan ja haastatteluita nauhoittavan Lyonin itsensä, jota elokuvassa esittää viimeksi Challengers-elokuvassa vaikuttanut Mike Faist. Hänen roolinsa pysyy kuitenkin pelkkänä ulkopuolisena dokumentoijana.

The Bikeriders ei ole suoraviivaisen juonellinen elokuva, vaan siinä on helppo nähdä yhtäläisyyksiä Lyonin valokuvakirjaan. Kaiken lian, väkivallan, viinan ja kromin alta erottuu monitahoisia hahmoja ja teemoja, joiden herättämät tunteet ja tunnelmat jäävät kiertämään mieleen pitkäksi aikaa.

Äänisuunnittelu on toteutettu upeasti. Moottoreiden jylinä tuntuu elokuvateatterin penkissä asti. Tämä ääni nostetaan elokuvassa sankarin asemaan, lähes itsenäiseksi, tunnistettavaksi hahmoksi, joka kuvastaa yhtä aikaa äärimmäistä vapautta ja samalla myös yhteisöllisyyttä. Jylisevät pyörät herättävät elämänmittaisen kaipuun, josta monikaan ei vapaudu kuin kuoleman kautta.

The Bikeriders / Tom Hardy

Kuva: © 2023 Focus Features, LLC.

THE BIKERIDERS
Arvosana: 4/5
”Jeff Nicholsin tunnelmallinen, tyylikäs ja monitahoinen The Bikeriders vie jylisevälle matkalle moottoripyöräjengien evoluutioon laatunäyttelijöiden voimin.”

 

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat