Arvostelu: Batman Vs. Teenage Mutant Ninja Turtles on yllättävän toimiva elokuva, vaikka näyttääkin halvalta tv-sarjalta

20.08.2019 12:36 | Tatu Junni

Viime vuonna julkaistu Gotham By Gaslight tarjoili steampunk-version yön ritarista. Rohkea veto, mutta nyt DC Animated Movie -elokuvasarjassa irrotellaan oikein huolella: uusimmassa Batman-elokuvassa viittasankari kohtaa Teenage Mutant Ninja Turtlesit.

Sarjakuvaosastolla Lepakkomies ja Teini-ikäiset mutanttininjakilpikonnat kohtasivat ensimmäisen kerran jo muutama vuosi sitten. Homma toimi tuolloin sen verran hyvin, että Warner Bros.:in pamput päättivät suoda rahoituksen myös leffaversiolle. Tuloksena on Batman Vs. Teenage Mutant Ninja Turtles.

Maanantaina 26. elokuuta suoraan Blu-raylla julkaistava elokuva toimii paremmin kuin voisi ensi alkuun kuvitella.

Päätä huimaavaa klassikkoa ei ohjaaja Jake Castonera ole saanut aikaiseksi, mutta itseironinen ja hyväntuulinen Batman Vs. Teenage Mutant Ninja Turtles viihdyttää katsojaa kestonsa ajan. Oikealla tavalla kieli poskella tehty elokuva viljelee runsaasti viittauksia sarjakuviin – eritoten lopputekstien aikana nähtävät ”päivitetyt” Batman-kannet jaksavat hymyilyttää varttuneempaakin katsojaa. Ja vaikeahan se nyt on olla pitämättä elokuvasta, jossa tyrannosaurukseksi muuttunut ninja jahtaa pakettiautolla kaahaavia mutanttikilpikonnia!

Useimmat Batman-animaatiot ovat tarinaltaan kovin yksinkertaisia, ja niin myös Batman Vs. Teenage Mutant Ninja Turtles. Tälläkin kertaa sankarit pätkivät aluksi toisiaan nokkaan, kunnes yhdistävät voimansa päihittääkseen yhteiset vihollisensa. Ja vihollisiahan tässä leffassa piisaa. Pääkonnina hääräävät itseoikeutetusti Jokeri, Ra’s al Ghul ja Silppuri, mutta mukana ovat myös mm. Mr. Freeze, Bane, Poison Ivy, Pingviini ja Scarecrow.

Kun mukaan heitetään vielä viisi pääsankaria ja Batmanin liittolaiset Robinista Gordoniin, paisuu vain 87 minuuttia kestävän elokuvan hahmogalleria jo liiankin suureksi.

Batmanin ja Jokerin ääninäyttelijäksi palkattu Troy ”Kevin Conroy ja Mark Hamill yhdessä paketissa” Baker tekee ihan pätevän roolisuorituksen tuplaroolissaan, eikä muidenkaan esiintyjien kohdalla korvia särkenyt. Enemmän sulattelua vaati elokuvan visuaalinen anti. Animaatiojälki nyt on mitä on – ei sen parempaa tai huonompaa kuin mitä aikaisempien suoraan Blu-raylla julkaistujen Warner Bros. -animaatioiden kohdalla.

Tv-sarjatason visuaalista ilmettä voi kuitenkin olla vaikea sulattaa, jos ei ole nähnyt elokuvan traileria etukäteen. Aikaisempien Batman-animaatioelokuvien katsojat tietenkin jo tietävät mitä tarjolla on.

Batman Vs. Teenage Mutant Ninja Turtlesin ikäraja on K12, eli tarjolla on esimerkiksi 1980-luvun Turtles-sarjaa rankempaa materiaalia. Batman hakkaa Silppuria, kunnes veri lentää ja niin edelleen. Ihan koko perheen viihteestä ei siis ole kyse, mutta paikoin K12 tuntui kyllä vähän turhankin tiukkapipoiselta luokitukselta.

Bonusmateriaaleja Batman Vs. Teenage Mutant Ninja Turtlesin Blu-ray sisältää maltillisesti:

  • COWABUNGA BATMAN! WHEN COMIC BOOK WORLDS COLLIDE
  • FIGHT NIGHT IN GOTHAM
  • A SNEAK PEEK AT DC UNIVERSE’S NEXT ANIMATED MOVIE: BATMAN: HUSH

Kaiken kaikkiaan Batman Vs. Teenage Mutant Ninja Turtles on ihan tervetullut lisä Batman-elokuvien alati kasvavaan joukkoon. Sen verran kertakäyttöisestä viihteestä on kuitenkin kyse, etten itse elokuvasta täyttä hintaa (noin 15 euroa) välttämättä menisi maksamaan. Eiköhän tämäkin löydä tiensä melko nopeasti Netflixin ohjelmistoon edeltäjiensä tavoin.

Loppukohtaus povaa Batman Vs. Teenage Mutant Ninja Turtlesille jatko-osaa. Mikäpä siinä, kyllä näiden sankareiden parissa lisääkin aikaa viettäisi – etenkin nyt, kun pakolliset alkunahistelut on saatu pois alta.

Muropaketin uusimmat