Uusimmat

Arvostelu Beast on melkein hyvä elokuva Idris Elban ja digileijonan taistelusta

02.09.2022 08:28 Aki Lehti

Idris Elban ja digijellonan tähdittämä Beast väläyttelee toisinaan pilkahduksia aavistuksen paremmasta elokuvasta, mutta haparoi nopeasti takaisin perinteisemmäksi selviytymistaistoksi.


Ensi-ilta: 2.9.2022
Alkuperäisnimi: Beast
Ohjaus: Baltasar Kormákur
Käsikirjoitus: Ryan Engle
Pääosissa: Idris Elba, Sharlto Copley, Iyana Halley, Leah Sava Jeffries
Pituus: 92 minuuttia
Ikäraja: K16


Baltasar Kormákurin on uutuuselokuvallaan Beast (”Peto”) lestissään, sillä Etelä-Afrikkaan sijoittuva toimintatrilleri antaa tilaa islantilaisohjaajalle tyypilliselle visuaalisuudelle. Luvassa onkin tuttuun tapaan kauniita otoksia ja kiihkeää toimintaa, kun epäonnisen perheen lomamatka muuttuu painajaismaiseksi selviytymistaistoksi.

Ryan Englen käsikirjoittamalta ja Jaime Primak Sullivanin alkuperäistarinaan perustuvalta elokuvalta ei suoranaisesti odota liikoja, sillä Beast on nimestään lähtien selkeä genre-elokuva. Idris Elba esittää hiljattain leskeksi jäänyttä tohtoria, joka saapuu kahden tyttärensä kanssa takaisin kotikonnuille Etelä-Afrikkaan. Rauhallinen lomailu muuttuu pian piinaavaksi taisteluksi hengestä, kun perhe ajautuu puolivahingossa poikkeuksellisen ärhäkän leijonan reviirille.

Premissi kertoo katsojalle tasan tarkkaan, mitä elokuvalta voi sen puolitoistatuntisen keston ajan odottaa. Siksi raina pääsee hieman jopa yllättämään, sillä mukaan on ujutettu myös luonnonsuojelua korostava sanoma. Pelkkä ajatus eläinpositiivisesta kannasta tuntuu tosin hieman ristiriitaiselta, kun Pedon pahiksena on nimenomaan ihmisiä riekaleiksi repivä leijona. Tekijöiden kriittisyys kohdistuu toki suoraan kaiken aiheuttaneisiin salametsästäjiin, mutta jotta sanoma olisi saatu edes jossain määrin toimimaan, olisi heidän pitänyt olla myös leffan lopullisia ilkimyksiä.

Ja hetkittäin Beast tuntuu pyrkivän juuri tähän suuntaan.

Beast

Tekijät onnistuvat väläyttelemään toisinaan mielenkiintoisia ja paikoin jopa genreä horjuttavia ajatuksia, joita ei kuitenkaan jalosteta sen enempää. Toinen – ja mahdollisesti todennäköisempi – vaihtoehto voi myös olla, että jäin vain itse kaipaamaan jotain poikkeavampaa turhan tutulta tuntuvan rainan kerrontaan. Eikä näitä sivuviitteitä kulkemalla olisi todennäköisesti juuri sen parempaa elokuvaa syntynytkään, mutta ainakin se olisi tuottanut jotain yllättävää.

Höpsöä, mutta yllättävää.

Sen sijaan Kormákur johdattelee katsojat juuri näiden odottamaa polkua pitkin keskelle savannia, jonne Elban johtama perhe ja näiden eläintutkijaystävä (Sharlto Copley) jäävät loukkuun. Ohjaaja luottaa elokuvaajiensa Philippe Rousselotin ja Baltasar Breki Samperin kanssa pitkiin yhden otoksen kohtauksiin, jotka muuttuvat alun jälkeen lähinnä turhaksi kikkailuksi. Sam Mendesin muutaman vuoden takainen Taistelulähetit – 1917 todisti jo riittävän selkeästi, että vaikka yhdellä otolla kuvatut kohtaukset voivat olla visuaalisesti häikäiseviä, niiden varaan on hyvin vaikea luoda jännitystä.

Ja trilleri ilman jännitystä ajautuu perustavanluonteiseen umpikujaan.

Beast

Beast ei ole onneksi täysin ilman meriittejä, sillä osa pedon ja ihmisen välisistä kohtauksista on onneksi asiaankuuluvan kiihkeitä.

Tapahtumapaikat on rajattu tiukasti, mutta Kormákur hyödyntää rajatun tilan onnistuneesti ja luo uhantunnun myös silloin, kun mitään ei välttämättä tapahdu. Tunnelmaa myös avittavat käytännössä taviksiksi jätetyt päähenkilöt, jotka reagoivat tapahtumiin uskottavan oloisesti. Draaman vuoksi näistä rajoista poiketaan toisinaan ja eläinmaailmaan tukeutuen, mutta touhu ei missään vaiheessa muutu liialliseksi ramboiluksi. Jännite ei kuitenkaan pidä aivan loppuun saakka.

Loppusilauksen leffalle antaa näyttävä kuvaus, joka hyväilee eteläisen pallonpuoliskon karuja mutta kauniita maisemia ja eläimistöä. Pitkät yksittäiset otokset saattavat käydä pidemmän päälle rasittamaan kerronnallisesti, mutta toisinaan ne ajavat asiansa ja onnistuvat näyttämään upeilta.

Silti Beast ei juurikaan säväytä tai tarjoa mitään ihmeellistä tutun genren puitteissa. Baltasar Kormákur on onneksi taitava ohjaaja, joka osaa pitää kerronnan tiukasti kasassa ja visuaalisesti miellyttävänä. Kun katsojanakaan ei lähde odottamaan elokuvalta mitään ihmeempiä – sen vihjailuista huolimatta – voi lopputuloksesta nauttia helposti sen puolitoistatuntisen ajan.

BEAST

Arvosana: 2,5/5

”Joskus pimeydessä oikeasti rapistelee hirviö, vaikka tekijät yrittäisivät väittää jotain muuta.”

Aki Lehti

”Olen Muropakettia vuodesta 2010 asti avustanut freelancetoimittaja, jonka ominta alaa on popkulttuuri – musiikki, elokuvat ja kirjallisuus. Muroon rustaan lähinnä elokuva- ja tv-arvosteluja sekä niihin liittyviä uutisia ja haastatteluja. Kirjoitan säännöllisesti myös Keskisuomalaiseen, Savon Sanomiin, Karjalaiseen ja Etelä-Suomen Sanomiin. Tekstejäni on julkaistu myös esimerkiksi Helsingin Sanomissa, HS Metrossa ja useissa asiakaslehdissä. Levyarvosteluja olen kirjoittanut reilun 20 vuoden aikana lähes 1500 kappaletta ja henkilöhaastatteluja myös melkein nelinumeroisen määrän. Lempparielokuvani ovat usein niitä, jotka eivät Suomessa pääse laajempaan levitykseen, eli leffafestarikama laidasta laitaan. Lähellä sydäntä ovat esimerkiksi amerikkalainen indie-elokuva ja korealaistuotannot. Vapaa-aikani kuluu elokuvien lisäksi musiikin, kirjojen ja sarjakuvien parissa kyynelehtiessä.”

Muropaketin uusimmat