Arvostelu: Benicio Del Toron tähdittämä ja Ben Stillerin ohjaama Escape at Dannemora on syksyn paras uutuussarja

25.11.2018 12:49 Aki Lehti

Del Toro, Paul Dano ja Patricia Arquette loistavat tositapahtumiiin perustuvassa Escape at Dannemora -minisarjassa, jonka jokainen yksityiskohta on viimeisen päälle tehty.

Kesäkuussa vuonna 2015 Dannemoran pikkukaupungissa New Yorkin osavaltiossa lähellä Kanadan rajaa sijaitsevasta Clinton Correctional Facility -vankilasta paenneet David Sweat ja Richard Matt olivat ensimmäiset korkeimman turvaluokituksen saaneesta laitoksesta koskaan karanneet vangit. Vuonna 1865 perustetusta vankilasta lätkimään lähteneiden murhamiesten jahti oli Yhdysvalloissa suuren luokan uutistapahtuma. Stephen Kingin Shawshank Redemption -novelliin ja -elokuvaan verratussa paossa miehet kaiversivat reiän sellin seinään, livahtivat laitoksesta tunneleiden kautta ja nousivat vapauteen muurien ulkopuolisesta viemäristä. Jälkeen jäi vain vaatteet ja keltainen muistilappu, joka toivotti hyvää päivänjatkoa.

Pakotavan lisäksi tapahtumalla ei ollut muuta yhteistä Kingin kuvitteellisen kertomuksen kanssa, sillä nämä kaverit eivät olleet telkien takana syyttä. Matt oli tuomittu elinkautiseen kolmesta murhasta, kidnappauksesta ja ryöstöstä ja Sweat puolestaan istui ehdotonta elinkautista sheriffin murhasta.

Brett Johnsonin ja Michael Tolkinin luoman ja käsikirjoittaman ja Ben Stillerin ohjaaman seitsemänosaisen Escape at Dannemora -minisarjan tekoon on nähty valtavasti vaivaa, sillä työryhmä vietti lähemmäs vuoden Dannemoran kaupungissa tutustuen paikallisiin ihmisiin, kulttuuriin ja alueen ilmapiiriin sekä vanginvartijoihin ja entisiin ja nykyisiin vankeihin saadakseen sarjaan juuri oikean tunnelman.

Siinä tekijät ovatkin onnistuneet, mutta sarja lepää silti melkein kokonaan näyttelijoidensä harteilla. Syvä sukellus vastenmielisten ihmisten elämään ei toimisi lainkaan, elleivät Benicio Del Toro Mattin roolissa ja Paul Dano Sweattina esittelisi parasta osaamistaan. Myös Patricia Arquette loistaa vankilassa työskentelevänä ja kaksikkoa paossa auttavana Joyce ”Tilly” Mitchellina, joka pettää miestään ollen seksisuhteessa molempien vankien kanssa.

Suurin osa sarjasta keskittyy pakoreissun suunnitteluun, ei itse karkumatkaan. Ohjaaja Stillerin, käsikirjoittajien ja tuottajien toimittajille lähettämässä viestissä pyydettiin arvottamaan Escape at Dannemora nimenomaan kokonaisuutena, paljastamatta kuitenkaan juonenkäänteitä. Spoilerilinjalle ei arviossa olisi lähdetty missään tapauksessa, mutta mainitaan kuitenkin sen verran, että päähenkilöistä paljastuu vasta viimeisten jaksojen aikana erittäin oleellisia asioita.

Suosittelen odottamaan että sarjan kaikki jaksot ovat tulleet tarjolle ja väijymään ne putkeen muutaman päivän aikana. Jakso per viikko -rytmi saattaa sekin toimia, mutta se vaatii katsojalta taatusti paljon enemmän, sillä sarja sukeltaa niin syvälle jokaisen päähenkilön elämään, että jotkut asiat unohtuvat uuden jakson odottelun aikana aivan taatusti ja teos alkaa tuntua tylsältä.

Escape at Dannemora on vankilapakotrillerin ohella tutkielma ihmisyydestä. Onneksi aivan kaikki sen hahmot eivät ole täysin vastenmielisiä, sillä esimerkiksi Tillyn aviomies Lylessa (Eric Lange) ja vanginvartija Gene Palmerissa (David Morse) on jotain hyvääkin.

Stiller on tähän mennessä ohjannut lähinnä vain komediaa, mutta onnistuu kiitettävästi myös synkemmän materiaalin parissa, vaikka esitteleekin välillä turhan kikkailevia kuvakulmia ja kamera-ajoja. Näyttelijöitä ohjatessaan mies on oikein taitava, saaden pääkolmikosta paljon irti.

Del Toron Matt ei vaikuta ulospäin kovinkaan kamalalta, mutta hänen kasvoiltaan näkee silti kaiken hymyn taakse patoutuneen raivon ja vihan. Danon rauhallinen ja syrjäänvetäytyvä Sweat on hahmoista hankalampi esittää, mutta näyttelijä onnistuu jälleen. Sweat ei pidä itsestään meteliä, yrittäen olla mahdollisimman huomaamaton, vaikka tilaisuuden tullen tuokin julki mietteensä ja mielipiteensä.

Arquetten suoritus Tillynä perustuu lähinnä fyysiseen puoleen. Hän lihotti roolia varten melkein 20 kiloa, jonka lisäksi sotkuinen tukka, isot silmälasit ja kamalat vaatteet tekevät näyttelijästä melkein tunnistamattoman. Roolisuoritus ja hahmo on tahallisen ja rehellisen ruma. Tilly on punaniskajuntti, joka taitaa silti muiden manipuloinnin.

Stiller onnistuu oivallisesti minisarjansa kanssa, joka toimisi ehkä vielä paremmin jakson tai pari lyhyempänä. Tällaisenakin Escape at Dannemora on tähän mennessä nähdyistä syksyn ja loppuvuoden uutuussarjoista paras.

Showtime-kanavan käsialaa oleva sarja sai ensi-iltansa HBO Nordicilla 18. marraskuuta. Uudet jaksot tulevat tarjolle aina sunnuntaisin.

Muropaketin uusimmat