Uusimmat

Arvostelu 30 vuotta odotettu, Keanu Reevesin ja Alex Winterin tähdittämä Bill & Ted Face the Music on höyhenenkevyt päätös masentavalle vuodelle 2020

24.12.2020 20:00 Helinä Laajalahti

Bill & Ted Face the Music on jatkoa vuosina 1989 ja 1991 julkaistuille komedioille, missä Keanu Reevesin ja Alex Winterin esittämä kaverikaksikko seikkaili ajassa. 30 vuotta myöhemmin julkaistun jatko-osan käsikirjoituksesta vastaa alkuperäinen käsikirjoittajakaksikko Chris Matheson ja Ed Solomon.


Ensi-ilta VOD: 21.12. 2020
Alkuperäisnimi: Bill & Ted Face the Music
Ohjaus: Dean Parisot
Käsikirjoitus: Chris Matheson, Ed Solomon
Pääosissa: Keanu Reeves, Alex Winter, Samara Weaving, Brigette Lundy-Paine, William Sadler
Pituus: 91 minuuttia
Ikäraja: K12


Vuoden ehkäpä odotetuimpien elokuvien joukkoon kuuluu 31 vuotta ensimmäisen elokuvan jälkeen julkaistu jatko-osa Bill & Ted Face the Music, joka on nyt katsottavissa internetin vuokraamoista.

Vuonna 1989 Stephen Herek ohjasi elokuvan Bill & Ted’s Excellent Adventure, jossa Keanu Reevesin esittämä Ted “Theodore” Logan ja Alex Winterin esittämä Bill S. Preston, Esq. lähtivät seikkailemaan ajan pyörteisiin päästäkseen läpi lukiosta.

Tuolloin Bill ja Ted olivat kaksi herttaista tyhjäpäätä, joiden suurena haaveena oli perustaa bändi vaikka kumpikaan ei osannut soittaa. He pyrkivät pääsemään kaikesta missä aita on matalin, minkä vuoksi motivaatiota koulunkäyntiin ei pahemmin ollut. Yllättäen he saivat uuden mahdollisuuden George Carlinin esittämän, tulevaisuudesta saapuvan Rufuksen myötä. Rufus nimittäin kertoi kaksikolle, että heidän kohtalonaan on luoda tulevaisuudessa koko maailman pelastava biisi.

Vuonna 1991 julkaistussa, ei aivan alkuperäisen tasolle päässeessä jatko-osassa nimeltä Bill & Ted’s Bogus Journey kaksikko oli jo hyvää matkaa menossa kohti kohtaloaan, mutta niin vain nyt 30 vuotta myöhemmin julkaistussa jatkossa nähdään, ettei näin olekaan käynyt.

Bill & Ted Face the Music esittelee tutun, joskin nyt jo hyvinkin keski-ikäistyneen kaksikon. Maailman pelastava ja yhdistävä biisi ei ole syntynyt, Wyld Stallyns -bändi on hajonnut Kuoleman (William Sadler) ryhdyttyä sooloilemaan liikaa ja toisistaan läheisriippuvaisen kaksikon avioliitotkin ensimmäisestä elokuvasta tuttujen prinsessojen kanssa ovat ajautumassa umpikujaan.

Sitten Kristen Schaalin esittämä Kelly ilmaantuu tulevaisuudesta kertomaan, että maailman yhdistävä biisi pitää olla valmis tänään iltapäivällä kello viiden jälkeen tai muuten koko maailma tuhoutuu. Bill ja Ted joutuvat jälleen uudelle aikamatkalle, tällä kertaa omaan tulevaisuuteensa, mutta nyt he eivät ole ainoat jotka ryhtyvät toimeen. Taustalla isiään avustamassa ovat kaksikon huomattavasti älykkäämmät tyttäret, Samara Weavingin esittämä Thea ja Brigette Lundy-Painen Billie.

Dean Parisotin ohjaama Bill & Ted Face the Music on alkuperäisistä elokuvista tuttua, lämminhenkistä kohellusta alusta loppuun. Bill & Ted -elokuvissa aikamatkustuksen järkevyys ei ole koskaan ollut tarinan keskeisiä elementtejä vaan kaiken älyvapaan sekoilun ylle tärkeimmäksi on sijoitettu höyhenenkevyt tunnelma. Nämä komediat ovat kuin vaaleanpunaisia hattaroita, maistuvat herttaiselta sulaessaan katsojan sisimpään ja jättävät jälkeensä hyvän mielen.

Chris Mathesonin ja Ed Solomonin käsikirjoittamat Bill & Ted -elokuvat ovat aina sydämeltään juuri hyvän mielen elokuvia ja niitä voisi kiltteydessään pitää jopa lapsellisina. Kaikki kohellus tehdään niissä ilman päihteitä, hyvää tarkoittaen ja parempaan tähdäten, vaikkakin kyseenalaisia ja hieman myös aivottomalta tuntuvia keinoja käyttäen. Tuttujen käsikirjoittajien käsissä uusimmassa elokuvassa toistetaan ensimmäisen elokuvan tapaan matkaa menneisyyteen, mutta toisaalta etsitään vastausta myös tulevaisuudesta. Kaksikon kohtaamiset itsensä kanssa vanhempina ovat hulvattoman hauskoja.

Bill & Ted Face the Musicin sympaattisuudesta on vaikea löytää mitään pahaa sanottavaa. Koko maailman sekoittaneen vuoden 2020 päätteeksi se on nautinnollisen hölmö, herttaisen hyväntuulinen ja samalla pöhelön kuorensa alla se onnistuu myös koskettamaan. Harva saman genren elokuva pystyy samaan, olemaan yhtä aikaa lapsellisen kevyt ja kiltti, ja silti uppoamaan myös aikuiseen katsojaan kuin rasvainen pizza krapula-aamuna.

Kotisohvallakin kannattaa joskus odottaa lopputekstit loppuun, sillä niiden jälkeen nähdään vielä yksi herttainen lisäkohtaus.

BILL & TED FACE THE MUSIC
3,5/5
”Kamalan koronavuoden 2020 päättävä lämminhenkinen komedia on mitä parhain jatko-osa 30 vuotta odotetulle tarinalle.”

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat