Arvostelu | Chaos Walking on scifi-sotku, jota eivät edes Tom Holland ja Daisy Ridley pelasta

13.07.2021 10:10 | Helinä Laajalahti

Doug Limanin ohjaama Chaos Walking pohjautuu Patrick Nessin palkittuun nuortenromaaniin. Pääosissa nähdään Spider-Man- ja Star Wars -tähdet Tom Holland ja Daisy Ridley.


Chaos Walking -julisteEnsi-ilta: 16. heinäkuuta 2021
Alkuperäisnimi: Chaos Walking
Ohjaus: Doug Liman
Käsikirjoitus: Patrick Ness ja Christopher Ford, perustuu Patrick Nessin romaaniin
Pääosissa: Tom Holland, Daisy Ridley, Mads Mikkelsen, Nick Jonas & Cynthia Erivo
Pituus: 109 minuuttia
Ikäraja: K12


Jo ennen covid-pandemiaakin pitkään julkaisua odottanut Chaos Walking jumitti tuotantokoneistossa vuosikausia. Doug Limanin (Edge of Tomorrow, Jumper) ohjaama alkuperäinen versio sai aikoinaan testiyleisöltä murska-arviot ja elokuvaan kuvattiin uusiksi useita kohtauksia, mukaanlukien loppukohtaus, Fede Alvarezin ohjauksessa. Silti uusikaan versio ei ole mikään mestariteos.

Alkuperäinen materiaali Chaos Walkingin taustalla on palkittua nuortenkirjallisuutta. Elokuva pohjautuu Patrick Nessin (joka tunnetaan muun muassa A Monster Calls -elokuvan taustalla olevasta sadusta) romaaniin The Knife of Never Letting Go, joka aloittaa kirjailijan Chaos Walking -trilogian. Ness toimii myös elokuvan toisena käsikirjoittajana.

Chaos Walking -elokuva sijoittuu tulevaisuuteen ja siinä tavataan joukko monin tavoin hyvin Maan kaltaisella planeetalle yhteisön rakentaneita miehiä. Naisia yhteisössä ei ole, sillä he ovat kaikki kuolleet – planeetan vaarallisten alkuasukkaiden tappamana, historia kertoo.

Lisäksi planeetalla on ollut miehiin kummallinen vaikutus: kaikki muut voivat kuulla heidän ajatuksensa, tosin osa miehistä on oppinut paremmin peittämään mielensä. Tätä ajatusten hälinää kutsutaan Meluksi ja se myös näkyy omistajansa ulkopuolella tietynlaisena väreilynä.

Chaos Walking / Tom Holland

Yhteisön nuorin mies on Tom Hollandin esittämä Todd, joka elää kahden kasvatti-isänsä (Demián Bichir ja Kurt Sutter) kanssa syrjäisellä maatilalla. Todd haaveilee pääsystä pormestari Prentissin (Mads Mikkelsen) sisäpiiriin, mutta ei osaa vielä peittää Meluaan muilta.

Sitten Toddin kotitilan lähelle haaksirikkoutuu avaruusalus. Aluksen henkilöstöstä Daisy Ridleyn esittämä Viola on ainoa, joka säilyy hengissä. Toddissa Viola herättää ymmärrettävästi hämmennystä, sillä eihän poika ole eläissään nähnyt yhtään tyttöä. Lisäksi tytöllä ei ole Melua.

Koska Violan ajatukset eivät näy ulospäin, kiinnostaa tyttö tietenkin myös Prentissiä, eikä pelkästään hyvässä mielessä. Niinpä Toddin ja Violan kaksikko joutuu lähtemään pakomatkalle.

Chaos Walking / Mads Mikkelsen

Chaos Walkingin idea ajatuksiltaan avoimista ihmisistä kuulostaa mielenkiintoiselta, mutta elokuvan teemana se kääntyy harmillisen yksinkertaistetuksi sukupuolten väliseksi politiikaksi. Ovathan miehet ikiaikojen ajan väittäneet, ettei naisia muka voisi ymmärtää.

Nuorekas Holland sopii tämän tyyppiseen nuoren höseltäjän rooliin hyvin, kuten on nähty jo Spider-Man-elokuvissa. Tämän vuoksi hänen Toddistaan kuoriutuu seikkailun sympaattisin hahmo, jonka nuoren pojan ihastus kuuluu hänen ajatuksissaan.

Tämä ei kuitenkaan ole kovin paljon. Elokuvan toteutus ei lähde ideatasolta lentoon, eikä mitäänsanomattomiin hahmoihin – Ridleyn Viola mukaanlukien – saa Toddia lukuunottamatta mitään otetta. Ääneen kuultujen ajatusten kakofonian ja niistä kumpuavan väreilyn lisäksi muistoja nähdään välillä myös holografimuodossa. Vaikka elokuva teknisesti toimii hyvin, on kaikkea aivan liikaa ja kokonaisuudesta uhkaa tulla sekä visuaalisesti että äänimaailman osalta epämääräistä sotkua.

Chaos Walking / Tom Holland, Daisy Ridley

Sitten on vielä tarinan juoni, missä juostaan metsän läpi, kamppaillaan hieman alkuasukkaita vastaan ja koitetaan päästä Toddin kolonian planeetalle tuoneelle vanhalle avaruusalukselle lähettämään hätäsanomaa emoalukselle. Taustalla julmistelee Mikkelsenin hahmo, jolla tietenkin on omia salaisuuksiaan ja jossa pahiksena on potentiaalia. Mutta tuo potentiaali jää täysin alikäytetyksi, niin kuin melkein kaikki muukin tarinassa yhtään kiinnostava.

Chaos Walking kuulostaa kiehtovalta tieteisseikkailulta, mutta lopputulos on niin mitäänsanomaton, että elokuva tuntuu unohtuvan muistista saman tien. Näin kävi ainakin minulle.

CHAOS WALKING

1,5
”Tom Hollandin ja Daisy Ridleyn tähdittämä tieteisseikkailu on niin mitäänsanomaton, että se uhkaa unohtua mielestä saman tien.”