Arvostelu: Daniel Radcliffen väkivaltakomedia Guns Akimbo ampuu ohi maalin

17.05.2020 10:02 | Aki Lehti

Lupaavalta vaikuttanut Guns Akimbo -videopelisatiiri on raivostuttava räiskintää.


Alkuperäisnimi: Guns Akimbo
Ohjaus: Jason Lei Howden
Käsikirjoitus: Jason Lei Howden
Pääosissa: Daniel Radcliffe, Samara Weaving, Natasha Liu Bordizzo, Ned Dennehy, Grant Bowler, Edwin Wright
Pituus: 97 minuuttia
Ikäraja: K16

 


Danielle Radcliffe on jo ties kuinka monen vuoden ajan keskittynyt lähinnä siihen, etteivät katsojat yhdistäisi häntä pelkästään Harry Potteriin. Mies on tehnyt useita melko kahjoja elokuvia, joista yksi parhaista on fiksu pierukomedia Swiss Army Man.

Ohjaaja-käsikirjoittaja Jason Lei Howdenin Guns Akimbon idea vaikuttaa mukavan sekopäiseltä. Se on ääriväkivaltainen satiiri videopelikulttuurista, joka ottaa kantaa myös nettitrollaamiseen ja tosi-tv-ohjelmiin. Tai ainakin se yrittää moista, sillä lopputulos on lupaavista lähtökohdistaan huolimatta lähes sietämätöntä katsottavaa.

Radcliffe esittää Milesia, koodaria jolla on nenä jatkuvasti näytössä kiinni. Työpaikalla häntä kiusaa teini-ikäisen urheilijakörmyn oloinen pomo ja iltansa mies viettää nörttikrääsällä sisustetussa kämpässään trollaten netissä kaikkea ja kaikkia. Miles päätyy kuitenkin ärsyttämään vääriä tyyppejä, haastaessaan riitaa laitonta Skizm-tosi-tv-ohjelmaa tekevien sekopäiden kanssa.

Skizm on tosielämän videopeli, jonka ideana on vain tappaa vastustajansa. Reaaliajassa näkemäänsä kommentoivat katsojat ja fanit ovat sitä tyytyväisempiä, mitä verisempää viihdettä on tarjolla. Kilpailijat ovat lähinnä rikollisia mielipuolia, jotka saavat itsekin tyydytystä väkivallanteostaan.

Skizm-pomo (Ned Dennehy) hermostuu Milesin nettikommenteista ja saa selville missä hän asuu. Pahikset potkaisevat nörtin oven sisään, operoivat aseet kiinni Milesin käsiin ja pakottavat hänet mukaan ohjelmaan. Käpäliin kiinniruuvatut pistoolit vaikeuttavat tietysti kaikkea muuta kuin ampumista, joten astmaattinen ”sankarimme” ei saa edes housuja jalkaansa, vaan päätyy taistelemaan Nix-nimistä (Samara Weaving) tappokonetta vastaan kylpytakki päällä. Ei niin yllättäen Miles saa jengiä hengiltä, koska onhan hän räiskimispeliekspertti.

Guns Akimbon satiiri ei toimi, sillä se on itse juuri sitä samaa kamaa, jota se yrittää kommentoida. Leffan sanoma hukkuu väkisinkin hyperaktiivisen toiminnan sekaan, joka näyttää siltä kuin sen olisi ohjannut piriöverit vetänyt Michael Bay. Vain sillä erolla, että Bay hallitsee oman säksätystyylinsä, kun taas Howdenin loputon kameranpyöritys, liian nopea leikkaus ja täysillä pauhaava musiikki alkavat ärsyttää heti alkumetreillä. Puolentoista tunnin mittainen väkivaltaorgia on suunnilleen yhtä viihdyttävää kuin jos katsoisi YouTubesta jotain ampumispeliä noin kolminkertaisella nopeudella.

Ruudulla jatkuvasti vilkkuvat kommentit ja grafiikat takovat tyhmemmällekin päähän, että Skizm on kuin tosielämän Grand Theft Auto. Pääosassa voisi olla aivan kuka tahansa, sillä Milesin rooli ei juuri näyttelijäntaitoja vaadi. Radcliffe on mukavan kaverin maineessa, joka ei kuitenkaan tarkoita sitä, että katsoja olisi automaattisesti hänen esittämänsä hahmon puolella. Miles on melkein yhtä yököttävä kusipää kuin leffan pahiksetkin, vaikka tekele kuinka yrittää väittää hänen olevan pohjimmiltaan hyvä tyyppi.

Elokuvan levittäjänä toimiva Saban Films julkaisi ensi-illan tienoilla tiedotteen, jossa se sanoutui irti ohjaaja Howdenin omalla ja leffan Twitter-tilillä laukomista kommenteista. Ohjaaja vaikuttaa kirjoitustensa perusteella aika vastenmieliseltä kaverilta, sillä hän hyökkäsi esimerkiksi elokuvan dumannutta tummaihoista kriitikkoa kohtaan käyttäen n-sanaa. Howden on siis tehnyt elokuvan, joka yrittää kommentoida muun muassa nettikiusaamista, mutta hän itse kiusaa ja haukkuu ala-arvoisesti sen arvostelleita. Miehen naisvihamielistä ja rasistista käytöstä avataan tarkemmin täällä.

Howdenin käytös ei tietenkään vaikuta siihen kuinka laadukas elokuva Guns Akimbo on. Pikakelauksella etenevä räiskintäkomedia ei viihdytä tai naurata lainkaan, vaan loputtoman tuntuinen tekele on ärsyttävää köntsää, josta tulee pää kipeäksi.

Guns Akimbo löytyy useista videovuokrauspalveluista.

GUNS AKIMBO