Uusimmat

Arvostelu We Own This City on upea HBO Max -uutuus, joka tuntuu melkein The Wiren jatkolta

27.04.2022 20:02 Aki Lehti

The Wiren tekijöiden We Own This City on upeaa televisiota. Jon Bernthal tekee uransa parhaimman roolin vastenmielisenä lakia rikkovana poliisina. 

HBO:n The Wire on edelleen, 14 vuotta päättymisensä jälkeen yksi parhaista tv-sarjoista kautta aikain. Fanit ovat turhaan toivoneet David Simonin ja Ed Burnsin luomalle sarjalle jatkoa. Nerokkaan kantaa ottava, poliittinen, mutta myös julmetun viihdyttävä The Wire ei Simonin mielestä kuitenkaan ollut täysin onnistunut teos. Sarja ei saanut aikaan minkään sortin muutosta käsittelemiinsä epäkohtiin. Simon on maininnut useampaan otteeseen, ettei siksi ole halunnut palata sen maailmaan.

Eilen ensi-iltansa saaneesta We Own This City -sarjasta vastaa pääosin The Wiresta tuttu työryhmä. Mukana on Simonin ja Burnsin lisäksi myös käsikirjoittaja George Pelecanos, sekä muutama tuttu näyttelijä. King Richard -elokuvasta tutun Reinaldo Marcus Greenin ohjaama kuusiosainen We Own This City on melkein kuin The Wiren spinoff.

Mukana on kuitenkin vain yksi vanha tuttu hahmo – pääosassa nähtävä Baltimoren kaupunki.

We Own This City

The Wire oli fiktiota, vaikka monile sen hahmoille löytyi vastine oikeasta elämästä, sillä se perustui osittain Simonin omiin kokemuksiin Baltimore Sunin toimittajana. We Own This City puolestaan perustuu myös Baltimore Sunin toimittajana työskennelleen Justin Fentonin tositapahtumista kirjoittamaan kirjaan.

The Wire käsitteli viiden tuotantokautensa aikana yhteiskunnallisia ongelmia eri näkökulmista. Ensimmäisen kausi keskittyi huumesotaan niin poliisin kuin diilereiden kautta. Myöhemmillä kausilla tutkittiin esimerkiksi ammattiliittoja, koulutusta, mediaa ja politiikkaa sekä niiden rakenteellisia ongelmia. We Own This Cityn skaala ei ole läheskään yhtä laaja, mutta sen kerrontatyylissä on paljon samaa kuin The Wiressa.

Uutuuden keskiössä on täysin korruptoinut poliisin erikoisyksikkö ja sitä johtava ällöttävä Wayne Jenkins, jota näyttelee taitavasti Jon Bernthal. Sarja avaa aihettaan takaumien kautta ja esittelee sen monelta eri kantilta ja useamman ihmisen silmin.

Rikoksia tekevistä kytistä pahimmat ovat todella vastenmielisiä hahmoja. Sarja esittää tapahtumat rehellisesti myös heidän näkökulmastaan, muttei tietenkään puolustele tekoja. Jotkut pienemmistä rikoksista, kuten käteisen varastamisen ratsioissa, voi silti osittain ymmärtää.

Jenkinsin vuosia jatkuneelle toiminnalle annetaan siunaus ylemmältä taholta. Tuloksia tulee ja tilastot kaunistuvat, joten silmät suljetaan laittomuuksilta. Sarjan korruptio kietoutuu myös Freddie Grayn tapaukseen, jossa nuori baltimorelainen kuoli vuonna 2015 poliisin huostassa selkäranka murtuneena.

Uutuuden kantava ajatus on täsmälleen sama kuin The Wiressa – väkivallan, korruption ja rikollisuuden voi lopettaa vain totaalinen rakenteiden muutos. Sota huumeita vastaan on ollut alusta asti täysin järjetön operaatio, jättibisnes jolla rikastuvat esimerkiksi yksityisten vankiloiden omistajat ja monet muut. Poliisivoimat häslää välissä mahdollistajana, alistaen ja käyttäen tummaihoisia amerikkalaisia hyväkseen.

Myös We Own The Cityn hahmokavalkadi on suuri. Mukana on The Wiresta tuttuja näyttelijöitä kuten Jamie Hector ja Delaney Williams. Erityisen vaikutuksen tekee Bernthal, jonka Jenkins-kytän rooli on kuin hänelle luotu, sillä mies on rehellisesti sanottuna luonnostaan melko mulkun näköinen kaveri. Bernthal pääsee tykittelemään täysillä kunnon kusipäänä.

Vaikka We Own This City tuntuu osittain kuin jälkitekstiltä The Wirelle, niin minisarja on sille sopiva muoto. Simonin ja tiiminsä sanoma tulee taatusti selväksi, heidän keskittyessään yhteen, hyvinkin spesifiin aiheeseen. Ainakin putkeen tuijotettuna kuuden jakson kokonaisuus saarnaa ehkä liikaakin.

We Own This City on silti upeaa tv:tä, mutta Simon on tehnyt HBO:lle parempiakin minisarjoja. Rima on huiman korkealla ja ohi ajaa ainakin parin vuoden takainen The Plot Against America.

Lisäkatsomiseksi voi suositella ainakin alempaa löytyvää Vicen reportaasia aiheesta, sekä HBO:n viime vuonna julkaisemaa The Slow Hustle -dokumenttia. Se näyttää sarjassa Jamie Hectorin esittämän etsivä Sean Suiterin karun kohtalon.

Aki Lehti

”Olen Muropakettia vuodesta 2010 asti avustanut freelancetoimittaja, jonka ominta alaa on popkulttuuri – musiikki, elokuvat ja kirjallisuus. Muroon rustaan lähinnä elokuva- ja tv-arvosteluja sekä niihin liittyviä uutisia ja haastatteluja. Kirjoitan säännöllisesti myös Keskisuomalaiseen, Savon Sanomiin, Karjalaiseen ja Etelä-Suomen Sanomiin. Tekstejäni on julkaistu myös esimerkiksi Helsingin Sanomissa, HS Metrossa ja useissa asiakaslehdissä. Levyarvosteluja olen kirjoittanut reilun 20 vuoden aikana lähes 1500 kappaletta ja henkilöhaastatteluja myös melkein nelinumeroisen määrän. Lempparielokuvani ovat usein niitä, jotka eivät Suomessa pääse laajempaan levitykseen, eli leffafestarikama laidasta laitaan. Lähellä sydäntä ovat esimerkiksi amerikkalainen indie-elokuva ja korealaistuotannot. Vapaa-aikani kuluu elokuvien lisäksi musiikin, kirjojen ja sarjakuvien parissa kyynelehtiessä.”

Muropaketin uusimmat