Arvostelu: Neljän tähden Deadwood: The Movie tarjoaa HBO:n länkkärisarjalle arvoisensa päätöksen

31.05.2019 12:03 Helinä Laajalahti


David Milchin luomaan tv-sarjaan pohjautuva, HBO Nordicilla julkaistava elokuva on kuin katkeransuloinen päätös rakastetulle sarjalle.


Ensi-ilta HBO Nordicilla: 1.6.2019
Alkuperäisnimi: Deadwood: The Movie
Ohjaus: Daniel Minahan
Käsikirjoitus: David Milch
Pääosissa: Timothy Olyphant, Ian McShane, Robin Weigert, Paula Malcomson & John Hawkes
Pituus: 110 minuuttia
Ikäraja: Ei vielä tiedossa


David Milchin luoma länkkärisarja Deadwood sai kolme tuotantokautta vuosina 2004-2006. Sarjassa nähtiin kullankaivajien rakentama Deadwoodin leiri, joka sarjan aikana alkoi kasvaa toimivaksi kaupungiksi hotelleineen, kauppoineen, pankkeineen ja bordelleineen. Sarja päättyi kolmen kauden jälkeen ilman selkeää loppuratkaisua. Nyt, lähes 15 vuotta myöhemmin, Milch tarjoaa sarjan ystäville sellaisen.

Deadwood: The Movie on tietyllä tavalla harhaanjohtava nimi. Toki kyseessä on normaalin elokuvan mittainen tuotos, mutta oikeammin kyseessä on sarjan finaalijakso. Kolmannen tuotantokauden 13. jakso.

Useita Deadwood-jaksoja ohjannut Daniel Minahan on ohjaksissa tälläkin kertaa ja käsikirjoituksesta vastaa sarjan alkuperäinen luoja David Milch. Tekijät tuntevat Deadwoodin maailman kuin omat taskunsa, mikä myös näkyy elokuvassa. Kaikki näyttää juuri siltä kuin jokainen olisi pujahtanut omaan, tuttuun lokeroonsa ja jatkanut siitä, mihin vuonna 2006 jäi.

Sarjan laadusta kertoo myös se, että kaikki alkuperäiset näyttelijät lähtivät elokuvaan mukaan muutamaa poikkeusta lukuunottamatta. Cy Tolliveria esittänyt Powers Boothe kuoli pari vuotta sitten, samoin Richardsonia esittänyt Ralph Richeson, minkä vuoksi heitä ei elokuvassa ymmärrettävästi nähdä. Silas Adamsia esittänyt Titus Welliver joutui puolestaan jättäytymään pois aikataulupäällekkäisyyksien vuoksi.

Mikäli silmäni oikein näkivät, elokuvassa vilahtaa pienessä cameoroolissa myös Garrett Dillahunt, joka ennätti esittää kahta eri roolia tv-sarjan aikana (Wild Bill Hickockin ampunut Jack McCall sekä väkivaltainen Francis Wolcott).

Deadwood: The Movien suurin ongelma on se, ettei se seiso omilla jaloillaan itsenäisenä elokuvana. Katsoja, joka ei tunne Deadwoodin maailmaa lainkaan, tai ei ole katsonut kolmatta tuotantokautta, ei varmastikaan saa elokuvasta samalla tavalla irti. Sarjan tapahtumia kerrataan pienten takaumapätkien avulla, mutta on ehdottoman suositeltavaa tutustua sarjaan ensin ennen elokuvan katsomista.

Sarjan ystäville luvassa on kuitenkin herkullinen paluu tuttuihin maisemiin ja tuttujen hahmojen elämään.

Elokuva tuntuu kolmannen kauden finaalijaksolta, sillä se jatkaa niistä asetelmista, mihin tv-sarja hahmot aikoinaan jätti – tosin 10 vuotta myöhempänä aikakautena. Ajan kulun voi nähdä harmaiden hapsien ja kasvojen uurteiden lisääntymisenä, mutta myös kaupungin kehityksen etenemisenä. Yleisilme on siistiytynyt: Deadwoodin kadut ovat nyt leveämpiä, puuhökkelöiden tilalla myös kivitaloja ja suurimpana muutoksena näkyvät kaupunkiin vedetyt puhelinlinjat.

Sarjan aikana pahiksesta antisankariksi kasvanut Al Swearengen (Ian McShane) tutkailee isännän elkein kaupunkiaan kuppilansa terassilta samaan tapaan kuin ennenkin, luotettava avustajakaksikkonsa Dan (W. Earl Brown) ja Johnny (Sean Bridgers) aina valmiina toimintaan. Calamity Jane (Robin Weigert) ei ole edelleenkään lopettanut ryyppäämistä. Seth Bullockista (Timothy Olyphant) on tullut koko alueen sheriffi ja hänen kulmiaan vuodet ovat perheen kasvun myötä hieman hioneet. Valkotukkainen Doc Cochran (Brad Dourif) hössöttää lääkärinlaukkuineen edelleen ympäriinsä ja Wu (Keone Young) syöttää sikojaan satunnaisten ammuskelujen uhreilla.

Entinen huora Trixie (Paula Malcomson) elää nyt yhdessä Sol Starin (John Hawkes) kanssa ja elämä näyttäisi asettuneen uomiinsa. Mutta sitten kaupunkiin saapuu uhka menneisyydestä. George Hearst (Gerald McRaney) on noussut entistäkin vaikutusvaltaisemmaksi, sillä hänestä on tullut Kalifornian senaattori. Hän puhuu tulevaisuudesta, mutta ei itse voi päästää irti menneisyydestään.

Erityisesti tässä kohden nähdään liitos tv-sarjan kolmanteen kauteen. Tuolloinhan Trixie ampui Hearstia ja Trixien sijaan toinen nainen tapettiin tästä kostona. Nyt Hearst huomaa tulleensa huijatuksi kymmenen vuotta sitten, eikä voi antaa tätä anteeksi.

Tulevaisuus tulee vastaan vääjäämättä. Aivan kuin oikeassakin elämässä, mikään ei Deadwoodissakaan kestä ikuisesti. Kaikki muuttuu ja kehittyy pikkuhiljaa, elämä jatkuu eteenpäin muodossa tai toisessa. Deadwood-elokuvassa tämä kaikki – elämän rajallisuus ja samalla vääjäämätön jatkuminen – on punottu tuttujen hahmojen kehityskaareen niin tyylikkäästi kuin vain Deadwoodissa voidaan tehdä. Runollista ja silti hävyttömyyksien ryydittämää dialogia myöten.

Alzheimerin tautia sairastavaksi diagnosoitu Milch ammentaa Deadwoodin tarinaa varmastikin syvältä oman elämänsä kiinnekohdista, sillä niin aidolta kaikki tuntuu.

Deadwood: The Movie on palvelus sarjan faneille. Se sitoo erittäin tyydyttävällä ja kauniin hiotulla tavalla monia tv-sarjan tarinallisia lankoja yhteen. Matka päättyy tavalla tai toisella usean rakastetun hahmon kohdalla, ja sarjan päätöksenä se on vaikuttava ja koskettava siirtymä matkalla tulevaisuuteen.

Deadwood: The Movie julkaistaan HBO Nordicilla 1. kesäkuuta.

DEADWOOD: THE MOVIE

4/5

”Alkuperäisen tv-sarjan henkeä kunnioittava elokuva, joka vetää kesken jääneet juonenkäänteet katkeransuloiseen lopetukseen.”