Arvostelu Katsoimme kaikki kolme Deep Blue Sea -elokuvaa – Renny Harlinin leffa toimii yhä kivasti, mutta sitten mentiin hetkeksi todella pahasti metsään
Renny Harlinin 20 vuotta sitten ohjaama haijännäri Deep Blue Sea on kulttielokuva, joka on saanut kaksi jatko-osaa. Deep Blue Sea 3 on juuri julkaistu nettivuokraamoissa.
Alkuperäisnimi: Deep Blue Sea
Ohjaus: Renny Harlin
Käsikirjoitus: Duncan Kennedy, Donna Powers & Wayne Powers
Pääosissa: Thomas Jane, Saffron Burrows, Samuel L. Jackson, LL Cool J & Stellan Skarsgård
Julkaisuvuosi: 1999
Pituus: 105 minuuttia
Ikäraja: K16
Alkuperäisnimi: Deep Blue Sea 2
Ohjaus: Darin Scott
Käsikirjoitus: Hans Rodionoff, Erik Patterson & Jessica Scott
Pääosissa: Danielle Savre, Rob Mayes, Michael Beach & Nathan Lynn
Julkaisuvuosi: 2018
Pituus: 94 minuuttia
Ikäraja: K16
Alkuperäisnimi: Deep Blue Sea 3
Ohjaus: John Pogue
Käsikirjoitus: Dirk Blackman
Pääosissa: Tania Raymonde, Nathaniel Buzolic, Emerson Brooks & Bren Foster
Julkaisuvuosi: 2020
Pituus: 99 minuuttia
Ikäraja: K16
Deep Blue Sea
Renny Harlinin vuonna 1999 ohjaamaa haileffaa Deep Blue Sea voi pitää jo jonkinasteisena kulttielokuvana. Sisältäähän se haileffagenressä yhden yllättävimmistä ja samalla nimekkäimmistä kuolinkohtauksista.
Alkuperäinen Deep Blue Sea kertoo tutkijoista, jotka kehittävät lääkettä Alzheimerin tautiin kaukana avomerellä sijaitsevassa tutkimuslaitoksessa. Sanomattakin on selvää, että tässä tutkimuksessa koe-eläimet eivät ole pieniä valkoisia hiiriä vaan suurihampaisia haita.
Lopulta yliälykkääksi kehittyneet hait kuitenkin päättävät, etteivät halua enää olla ihmistutkijoiden sorkittavana ja pistävät ranttaliksi. Ja sitten vesi alkaa värjäytyä punaiseksi.
Harlinin Deep Blue Sea on haileffojen osastolla yllättävän mukiinmenevä tapaus yhä tänäkin päivänä. Elokuvasta näkee, että sitä ei ole haluttu huitaista kasaan nopeasti dollarin kuvat silmässä vilkkuen, vaan jännitteen luomiseen on oikeasti paneuduttu.
Nykykatsojalle 20 vuotta vanhat hait näyttävät toki keinotekoisilta, mutta tämä ei sinänsä haittaa, sillä elokuvan jännite syntyy jostain muualta kuin haiden ulkonäöstä. Elokuvassa nähdään ohjaajalle tyypilliseen tapaan myös muutama hauska Suomi-viittaus.
Harlinin elokuvassa haiden parissa työskentelivät muun muassa Thomas Jane, Saffron Burrows, LL Cool J ja Stellan Skarsgård. Rahamiestä elokuvassa esitti Samuel L. Jackson.
Deep Blue Sea on tällä hetkellä katsottavissa muun muassa Netflixissä.
Deep Blue Sea 2
Lähes 20 vuotta myöhemmin Harlinin elokuvalle tehtiin “jatko-osa”. Deep Blue Sea 2:ssa ei tosin ole mitään muuta yhteistä alkuperäisen elokuvan kanssa kuin nimi ja hait. Tällä kertaa tutkimuslaitoksella kehitetään älykkyyslääkettä, jolla voitaisiin estää Terminator-elokuvien tapainen koneiden kapina – kun ihmisistä saataisiin uuden lääkkeen avulla taas älykkyydeltään ylivertaisia koneisiin verrattuna.
Koe-eläiminä ovat jälleen hait, tarkemmin sanottuna aggressiiviset härkähait. Michael Beach on elokuvan hullu miljonääritiedemies Durant, jolle Rob Mayesin esittämä Trent työskentelee haiden kouluttajana. Durant kuskaa tutkimuslaitokselleen Danielle Savren esittämän haitutkijan ja niiden suojelijan sekä kaksi muuta tohtoria avustamaan uraauurtavassa tutkimuksessa.
Mutta hait ovat jälleen eri mieltä, ja taas alkaa vesi värjäytyä punaiseksi.
Darin Scottin ohjaama Deep Blue Sea 2 on Harlinin elokuvaa vähemmän kunnianhimoinen ja se näyttää kaikin puolin alelaarin kauhuelokuvalta. Elokuvassa sivutaan ihan asiaakin haiden suojelun osalta, ja alun salametsästäjät todellakin ansaitsivat kohtalonsa, mutta tarina on niin perinteinen “hullu tiedemies sotkee kaiken”, ettei elokuvasta voi oikein muuta hyvää sanoa kuin sen, että se on vain puolentoista tunnin mittainen.
Kaikista ärsyttävintä elokuvassa ovat vauvahait, joiden erikoinen ääntely on hermoja kiristävän päälleliimattua. Oletettavasti näiden minihaiden olemassaolo on pitänyt jollakin ilveellä saada esitettyä – niillä kun ei ole yhtä näyttäviä selkäeviä ja hammaskalustoja kuin aikuisilla sukulaisillaan – mutta ääntelyvalinta tuntuu vain pelkästään tyhmältä.
Deep Blue Sea 2 on katsottavissa muun muassa Viaplayn vuokravalikoimassa.
Deep Blue Sea 3
Uusin tulokas Harlinin aloittamassa haielokuvien sarjassa on kuluvan vuoden uutuutena nettivuokraamoihin julkaistu Deep Blue Sea 3. John Poguen ohjaama elokuva ottaa elementtejä kakkoselokuvasta ja rakentaa niiden ympärille uuden tarinan.
Kakkoselokuvan lopussa eloon jääneet, yliälykkäät härkähait terrorisoivat tällä kertaa merenalaista elämää tutkivaa, ympäristön- ja haidensuojeluun keskittynyttä porukkaa Afrikan rannikolla sijaitsevalla, ilmastonmuutoksen vuoksi uppoamassa olevalla keinotekoisella saarella. Tania Raymonden esittämä meribiologi Emma johtaa pientä joukkoa, joka tutkii kalalajien määrää ja lisääntymistä rauhallisessa tropiikin paratiisissa. Elokuvan alun vedenalaiset kohtaukset ovatkin kuin suoraan kauniista luontodokumentista.
Pian paratiisin tasapaino kuitenkin järkkyy salaperäisten härkähaiden käydessä alueen valkohaiden kimppuun. Tämän jälkeen paikalle saapuu Emman entinen heila, jonka pyrkimyksenä on ottaa nämä härkähait kiinni. Mutta kun Emmalle lopulta selviää asian todellinen laita, suolenpätkät roikkuvat jo ulkona.
Edelliseen kammotukseen verrattuna kolmas Deep Blue Sea on jo aivan elokuvaksi laskettava tuotanto. Luonnonsuojeluteeman ympärille kietoutuvassa haijännärissä nähdään upeita vedenalaisia maisemia, muutamia jännittäviä kohtauksia veden varassa ja väliin yllättävänkin komeita pinnan yläpuolella käytäviä toimintakohtauksia, joista pääasiassa huolehtii Lucas-nimistä hahmoa esittävä taistelulajiekspertti Bren Foster.
Klaustrofobinen, vedenalaisissa käytävissä hiippailu, mikä leimaa kahta edellistä elokuvaa, puuttuu kolmannesta, mikä erottaa sen positiivisella tavalla joukosta.
Deep Blue Sea 3 on tällä hetkellä tarjolla ostoversiona kaikissa nettivuokraamoissa. Vuokralle se tulee myöhemmin.