Uusimmat

Arvostelu HBO Nordicin dekkarisarja CB Strike Lethal White kärsii samasta ongelmasta kuin J.K. Rowlingin romaani, mutta hienot hahmot pelastavat paljon

20.01.2021 12:00 Helinä Laajalahti

J.K. Rowlingin kirjoittamista dekkareista tehty tv-sarja on ehtinyt neljänteen romaaniin. Lethal White eli Valkoinen kuolema jatkaa lontoolaisen etsiväkaksikon tarinaa HBO Nordicilla.

Ensimmäinen Cormoran Strike -nimisestä yksityisetsivästä kertova rikosromaani julkaistiin Robert Galbraithin nimellä vuonna 2013. Samana vuonna paljastui, että Galbraith onkin itse asiassa Harry Potterin äidin, J.K. Rowlingin, salanimi. Kolmen ensimmäisen romaanin jälkeen Strike päätyi myös television puolelle ja nämä kolme kirjaa kattava, CB Strike -nimellä kulkeva sarja alkoi myös Suomessa HBO Nordicilla.

Neljännestä kirjasta lähtien Rowlingin tarinat ovat paisuneet varsinaisiksi tiiliskiviksi. Tuorein, kirjasarjan syksyllä 2020 julkaistu viides osa, Troubled Blood (suom. Levoton veri), on jo lähes tuhatsivuinen.

Nyt HBO Nordicilla julkaistava osio on nimeltään CB Strike: Lethal White, eli neliosainen minisarja kattaa kirjasarjan neljännen osan, joka on suomennettu nimellä Valkoinen kuolema. Saimme sarjasta ennakkoon katsottavaksi kaikki neljä osaa.

Samaan tapaan kuin muutkin Cormoran Strike -tarinat, myös Lethal White esittelee hyvin monitahoisen rikoksen. Siihen liittyy salaperäinen, hevoskuvion päällä kuristetusta tytöstä houraileva Billy Knight (Joseph Quinn) ja hänen veljensä Jimmy (Nick Blood). Toisaalla etsiväkaksikolle töitä tarjoaa kiristyksen kohteeksi joutunut ministeri Chiswell (Robert Glenister) perheineen.

Varsinaisesta arvoituksesta ja sen ratkomisesta ei sitten tuon enempää kannatakaan etukäteen tietää. Toisaalta, sillä ei lopulta ole sarjassa suurtakaan merkitystä, sillä aivan kuin ensimmäisistä kirjoista tehdyissä jaksoissa, rikostarinaa tärkeämpään asemaan nousevat päähahmot, heidän menneisyytensä haamut ja keskinäinen kemiansa.

Tom Burke palaa uusissa jaksoissa nimirooliin Cormoran Strikena ja Holliday Grainger nähdään jälleen hänen yhteistyökumppaninaan Robin Ellacottina. Lethal Whiten aluksi Robin menee naimisiin lapsuudenystävänsä Matthew’n (Kerr Logan) kanssa. Jokainen katsoja kuitenkin tietää heti ensimmäisestä hetkestä lähtien, että häät pidetään väärän miehen kanssa. Robinin ja Cormoranin keskinäinen vetovoima on käsinkosketeltavaa.

Strike-tarinoiden kiehtovin elementti ovat juuri sen päähahmot.

Strike on Afganistanissa jalkansa menettänyt entinen sotilas, jonka menneisyydessä kummittelee etäinen rokkari-isä, kuollut bändäri-äiti ja Lontoon seurapiireihin kuuluva eksä. Robin puolestaan kärsii opiskeluaikaisesta traumasta, missä hän joutui väkivaltaisen raiskauksen uhriksi sekä jouduttuaan edellisessä tarinassa käsikähmään sarjamurhaajan kanssa. Hän on sen jälkeen pysytellyt tutun ja turvalliselta tuntuvan, mutta Robinin omaa uratoivetta ymmärtämättömän poikaystävän rinnalla.

Nämä kaksi rikkinäistä ihmistä elämän haasteineen, joihin kuuluu muun muassa loputtomalta tuntuvasta kävelystä Lontoon kaduilla kipeytyvä jalantynkä, muodostavat Strike-tarinoiden ytimen, jonka rinnalla selvitettävät rikokset jäävät lopulta sivuosaan. Niin myös Lethal Whitessa, missä Robinin ja Striken keskinäinen kissa ja hiiri -leikki sen kun kiihtyy.

Lethal Whitessa myös Robinin rooli Striken yhteistyökumppanina kasvaa ja hän pääsee muun muassa testaamaan kykyjään soluttautumalla epäiltyjen ja heidän lähipiirinsä joukkoon valeasussa.

Jo romaaniversiossa hieman liian monitahoiseksi paisuva rikos selvittelyineen ei tunnu aina kovin uskottavalta tv-sarjassakaan. Mutta sillä ei ole suurta väliä, sillä mielenkiintoiset päähahmot korvaavat tarinallisia puutteita ja brittitunnelma hämyisine pubeineen vetäisee helposti mukaansa.

Neliosainen CB Strike: Lethal White julkaistaan HBO Nordicilla jakso viikossa -tahdilla 21. tammikuuta alkaen.

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat