Arvostelu | Tänään alkava The Right Stuff kertoo, kuinka USA valloitti avaruuden – Onnistunut uutuussarja ei jää pelkäksi NASA-fanien viihteeksi

09.10.2020 12:00 | Helinä Laajalahti

National Geographicin uusi 1950-luvulle sijoittuva draamasarja The Right Stuff vie tutustumaan Yhdysvaltain Mercury-avaruusohjelmaan ja Amerikan ensimmäisten astronauttien matkaan kohti tähtiä.

1950-luvulla elettiin Kylmän sodan aikaa, ja Yhdysvallat ja Neuvostoliitto kilpailivat muun muassa siitä, kuka ennättää ensimmäisenä valloittamaan avaruuden. Vuonna 1958 Yhdysvallat käynnisti Mercury-nimisen avaruusohjelman, jonka oli määrä laukaista ensimmäinen ihminen avaruuteen maata kiertävälle radalle.

National Geographicin tekemä ja Disney Plus -palvelussa julkaistava The Right Stuff -sarja pohjautuu Tom Wolfen samannimiseen kirjaan, josta tehtiin elokuvaversio vuonna 1983 Philip Kaufmanin ohjaamana. Elokuvan pääosissa nähtiin muun muassa Ed Harris, Scott Glenn ja Dennis Quaid, ja se palkittiin neljällä Oscar-palkinnolla.

Uusi kahdeksanosainen sarja sukeltaa syvemmälle noiden kuuluisien astronauttien elämään ja matkaan kohti tähtiä. The Right Stuff esittelee seitsemän ensimmäisiksi amerikkalaisiksi astronauteiksi valittua lentäjää ja heidän keskinäisen kilpailuasetelmansa – jokainen kun haluaisi saada nimensä historiankirjoihin ensimmäisenä avaruudessa käyneenä ihmisenä.

MAINOS | Disney+ nyt Suomessa! Tilaa hintaan 6,99 € / kuukausi tai 69,99 € / vuosi

Mercury 7 -nimellä tunnetusta lentäjäjoukosta ja heidän perheistään tehtiin aikoinaan julkkiksia, ja heidän kokemuksiaan onkin myöhemmin kuvailtu Amerikan ensimmäiseksi reality-sarjaksi. Kyseinen julkisuus oli NASA:n keino hankkia rahaa. Päästämällä tavallisen kansalaisen lähelle ihmisiä, jotka olivat tekemässä historiaa, näistä tuli suurelle yleisölle rakkaita, sankarillisia hahmoja ja sen myötä myös tietoisuus avaruusohjelmasta lisääntyi. Ja tämä taas korreloi sen suhteen miten paljon hallinnosta irtosi määrärahoja valtavalle teknologiaprojektille.

Saimme The Right Stuff -sarjasta ennakkoon nähtäväksi kaksi jaksoa. Sarjassa Bob Gilruthin (Patrick Fischler) johtama NASA:n Mercury-avaruusohjelma etsii Yhdysvaltain parhaita lentäjiä merijalkaväen ja laivaston joukoista. Huippusalaisen hakuprosessin jälkeen seitsemän kunnianhimoista lentäjää tulee valituksi astronauttikoulutukseen. Lentäjä-ässistä keskeisimpiä ovat John Glenn, jota esittää Suits-sarjasta tuttu Patrick J. Adams, Alan Shepard (Limitless-sarjan pääosan Jake McDorman) ja Gordon Cooper (Once Upon a Time -sarjan Colin O’Donoghue).

Ensimmäisissä jaksoissa tutustutaan etenkin näihin Mercuryn keskeisimpiin lentäjiin ja heidän perheisiinsä, kun he saavat tietää tulleensa valituksi kunnianhimoiseen avaruusohjelmaan. Toisesta jaksosta alkaa myös astronauttien julkisuusrumba, jonka myötä nostetaan esille myös perheiden sisäisiä jännitteitä yksityisyyden kadotessa.

Kahden ensimmäisen jakson aikana sarjassa ei vielä päästä tositoimiin eli kohti avaruutta, minkä vuoksi varsinaista tekniikan kanssa temppuilua joudutaan vielä odottamaan. Tapahtumia maassa on dramatisoitu televisiota varten, mutta sarja kuitenkin selkeästi pyrkii esittämään avaruudenvalloituksen tekniset yksityiskohdat mahdollisimman oikein.

Floridan Cape Canaveralissa kuvatussa sarjassa onkin paljon samaa tunnelmaa kuin parin vuoden takaisessa, Damien Chazellen ohjaamassa ja Ryan Goslingin tähdittämässä elokuvassa Ensimmäisenä Kuussa. Se kertoi reilu kymmenen vuotta myöhemmästä ajakohdasta NASA:n historiassa, jolloin astronautti Neil Armstrong teki legendaarisen matkansa.

Top Gun -väreilyt ovat alun lentokenttäkohtauksissa vahvoina. Siitä huolimatta astronautit näytetään sarjassa pelkkien sankarihahmojen sijaan ihmisinä, jotka joutuvat kohtaamaan kuolemanpelkonsa silmästä silmään yrittäessään jotain sellaista, mitä ei koskaan aiemmin vielä ole tehty. He ovat sisimmältään tavallisia ihmisiä, joilla on vastuullaan perheitä, ja joilla toisaalta menestys ja valokeila julkisuudessa voi myös nousta hattuun.

Julkisuuden edut ja haitat tarjoavat mielenkiintoisen tarinakudelman yhdistettynä historialliseen avaruusmatkailuun. Sarjaa voi siis suositella myös muille kuin vain avaruusteknologian ystäville. Kaksi ensimmäistä jaksoa kieltämättä houkuttelevat katsomaan myös loput.

Kahdeksanosainen The Right Stuff julkaistaan Disney+ -palvelussa 9. lokakuuta alkaen, uusi jakso joka viikko.

MAINOS | Disney+ nyt Suomessa! Tilaa hintaan 6,99 € / kuukausi tai 69,99 € / vuosi