Arvostelu Disney+:n uusi Fresh-elokuva on K18 hyvästä syystä – kauhun ja draamakomedian yhdistelmä ei sovi kaikille
Disney+:n Fresh on K-18-ikärajan saanut satiirinen ja mustanpuhuva draamakomedia, mutta samalla äärimmäisen häiriinnyttävä kauhuelokuva, jonka pääosia esittävät Daisy Edgar-Jones ja Marvel-tähti Sebastian Stan.
Ensi-ilta (Disney+): 4.3.2022
Alkuperäisnimi: Fresh
Ohjaus: Mimi Cave
Käsikirjoitus: Lauryn Khan
Pääosissa: Daisy Edgar-Jones, Sebastian Stan, Jojo T. Gibbs, Dayo Okeniyi & Andrea Bang
Pituus: 116 minuuttia
Ikäraja: K18
Annetaan heti alkuun vakavasti otettava varoitus: Fresh on elokuva, johon herkkävatsaisimpien ei kannata koskea edes pitkällä tikulla. Ja todetaan alkuun myös, että yllätykset ovat iso osa Freshiä. Tässä arviossa juonesta paljastetaan kuitenkin vain alkuasetelma, pahempia spoilereita vältämme.
Mimi Caven esikoispitkänä ohjaustyönään tekemä, Sundancen elokuvafestivaaleilla ensiesityksensä saanut ja nyt Disney+:n julkaisema Fresh ei todellakaan sovellu kaikille katsojille. Se on ajoittain vatsan kiemurtelemaan saava, aiheeltaan suorastaan etova elokuva, joka on sisimmässään kauhuelokuva ja trilleri, mutta joka samalla flirttailee deittailukomedioidenkin genressä.
Nykypäivänä fiksun parisuhteen löytäminen voi olla kiven alla ja deittailusovellukset tuntuvat kirjaimellisesti pelkiltä lihatiskeiltä. Tämän on huomannut myös Daisy Edgar-Jonesin esittämä Noa, joka alkaa olla kyllästynyt samaan pyytämättään kikkelikuvia ja tapaamaan deittisovelluksessa vastaan tulevia itsekeskeisiä mulkeroita kerta toisensa jälkeen.
Sattumalta hän kuitenkin törmää kaupan hedelmäosastolla mukavan tuntuiseen Steveen (Sebastian Stan). Kyyninen usko ikuisesta yksinäisyydestä alkaa väistyä ja pieni toivonkipinä leimahtaa nuoren naisen sydämessä. Steve tuntuu olevan lähes liian hyvä ollakseen totta.
Ja jos jokin tuntuu olevan liian hyvää ollakseen totta, se myös yleensä on niin.
Freshin ensimmäinen puolituntinen on perinteisen romanttisen draamakomedian muottiin valettua ihmissuhdekipuilua, missä yksinäinen nuori nainen vihdoin tuntuu löytävän sielunkumppanin. Alkutekstit pyörähtävät näkyviin vasta tämän puolituntisen jälkeen ja varsinainen, puolitoistatuntinen elokuva pääsee alkamaan. Genressä tapahtuu totaalinen täyskäännös lähes Hämärästä aamunkoittoon -tyylisesti (From Dusk Till Dawn, 1995) ja romanttissävyisenä alkanut draamakomedia muuttuu häiriinnyttäväksi kauhutrilleriksi.
Erityisesti Marvel-elokuvista tuttu Stan on viime aikoina nähty reippaalla kädellä Bucky Barnesista eroavissa rooleissa. Aiemmin tänä vuonna hän kekkuloi ilman rihman kiertämää ja keskusteli peniksensä kanssa minisarjassa Pam & Tommy, nyt hänet nähdään psykopaattipahiksen roolissa Freshissä.
Normal People -sarjassakin nähty Edgar-Jones puolestaan vakuuttaa kinkkiseen tilanteeseen joutuneena naisena. Hänen Noansa ei ole kirkuva panikoija, mutta ei myöskään kaikesta selviävä tappokone. Hahmo pysyttelee hankalassakin paikassa jalat maassa, mutta tekee silti kaikkensa pysyäkseen hengissä.
Freshin käsikirjoituksesta vastaa Lauryn Khan, joka on aiemmin käsikirjoittanut joukon lyhyelokuvia sekä vuonna 2018 julkaistun romanttisen komedian Ibiza. Khanin kynä sivaltaa miehiä, jotka haluavat omistaa naisensa – joko sitten sijoittamalla tämän tiettyyn muottiin tai ottamalla tämän elämän haltuunsa kokonaan ja kaikin tavoin. Käsikirjoitus kritisoi miehistä valtaa, nykyistä deittailukulttuuria ja sitä, kuinka turvaton heteronaisen osa tässä yhtälössä usein on.
Esikoisohjaaja Caven ote elokuvaansa on erittäin vakaa. Hän käyttää kiehtovia kuvakulmia ja ultralähikuvia korostamaan aihettaan, mutta häiriinnyttävällä aiheella mässäily jätetään pääasiallisesti katsojan korvien väliin. Yhtään sen vähemmän karmivalta elokuva ei silti tunnu, vaikka varsinaiset verikekkerit jätetäänkin kuvan ulkopuolelle.
Freshissä on samaa tunnelmaa kuin vaikkapa Jordan Peelen muutaman vuoden takaisessa kauhuelokuvassa Get Out. Sen ote tarinaansa on kaikessa ällöttävyydessäänkin paikoin satiirisen hauska ja oivallisen tehokkaasti nyky-yhteiskuntaa piikittelevä.
FRESH
”Fresh on vahvavatsaisille katsojille suunnattu, pikimustan huumorin sävyttämä kauhujännäri deittailun pimeästä puolesta.”