Uusimmat

Arvostelu Disney+:n uusi What If…? tempaisee mukaansa Marvel-ähkyn keskelläkin, mutta sarja saisi olla vielä rohkeampi

Kuva: ©Marvel Studios 2021. All Rights Reserved.

10.08.2021 20:15 Helinä Laajalahti

Disney+:n uusi Marvel-sarja What If…? tarjoaa animaation muodossa vaihtoehtoisia versioita elokuvista tutuista tarinoista ja hahmoista.

Disney+:n ensimmäinen animoitu Marvel Studios -sarja pohjautuu vuonna 1977 aloitettuun What If -antologiasarjakuvaan, jossa kerrotaan vaihtoehtoisia tarinoita Marvelin tutuista sarjakuvahahmoista. Ensimmäisessä sarjakuvassa pohdittiin vaihtoehtoa, mitä olisi tapahtunut jos Spider-Man olisi liittynyt osaksi Fantastic Four -ryhmää.

MAINOS | Marvelia, Star Warsia ja paljon muuta – Tilaa Disney+ hintaan 8,99 € / kuukausi tai 89,90 € / vuosi

What If…? -animaatiosarjassa mukana nähdään MCU:n elokuvakokonaisuudessa nähtyjä hahmoja, jotka on luotu kyseisen näyttelijän näköiseksi ja suurelta osin nuo tutut näyttelijät toimivat myös animaatiohahmonsa äänenä. Muutamia poikkeuksia kuitenkin on, sillä esimerkiksi Iron Mania esittänyt Robert Downey Jr. ei ole mukana, eikä myöskään Captain American näyttelijä Chris Evans tai Black Widow’n Scarlett Johansson.

Saimme kymmenosaisesta uutuussarjasta katsottavaksi ennakkoon kolme jaksoa. Näissä noin puolen tunnin mittaisissa jaksoissa kerrottavat tarinat ovat erillisiä, eivätkä kytkeydy varsinaisesti toisiinsa – ainakaan vielä. Sarjasta kerrottujen huhujen mukaan osalla tarinajuonteista saattaa kuitenkin olla irrallista tarinaa suurempaakin merkitystä Marvelin elokuva- ja sarjauniversumissa, ja osa hahmoista palannee kuvioon myös seuraavilla tuotantokausilla.

What If / The Watcher

What If…? -sarjan keskeisin uusi hahmo on Jeffrey Wrightin äänellä puhuva The Watcher, joka toimii sarjan tapahtumien ulkopuolisena seuraajana ja kertojaäänenä hyvin The Twilight Zone -tyyppiseen tapaan.

Animaatiosarja ottaa inspiraationsa alkuperäisistä sarjakuvista, mutta ei seuraa niitä kovinkaan tarkkaan. Sen sijaan se tarkastelee Marvel-elokuvista tuttuja hahmoja ja keskeisiä tapahtumia uudesta vinkkelistä. Se tavallaan jatkaa näin kesällä julkaistussa Loki-sarjassa esiteltyä teemaa multiversumista ja sen maailmoissa tavattavista, saman hahmon eri varianteista.

Ensimmäisessä jaksossa katsastetaan tilanteeseen, missä Steve Rogersista ei tulekaan Captain Americaa vaan supersotilasseerumi tuikataan hänen sijaansa Peggy Carteriin (Hayley Atwell). Agent Carter -sarjassa hetken aikaa seikkailleesta hahmosta tulee näin brittilippu kilpensä keskiössä natseja vastaan taisteleva Captain Carter.

Juonenkäänne varmasti ilahduttaa niitä Agent Carter -faneja, joita mainion sarjan lakkauttaminen jäi harmittamaan, vaikka se lopulta kulkeekin suhteellisen yllätyksettömiä uria. Kunnolla uudenlaista ilmettä aletaan nähdä vasta seuraavissa jaksoissa.

What If / T'Challa

Toisessa jaksossa tavataan nuori ja seikkailunjanoinen T’Challa, joka joutuu Peter Quillin sijaan Yondun nappaamaksi ja kasvaa aikuisena Star-Lordiksi. Hahmolle äänensä on antanut edesmennyt Chadwick Boseman, jonka muistolle jakso on kunnioitettu, ja joka pääsee hahmona hupailemaan enemmän kuin aikoinaan Black Pantherin roolissa.

Kolmannessa jaksossa salaperäinen taho puolestaan alkaa uhata Avengers-tiimiin suunniteltuja hahmoja ennen kuin Nick Fury (Samuel L. Jackson) ennättää kiinnittää nämä joukkoihinsa. Jaksossa ovat mukana myös muun muassa Hawkeye (Jeremy Renner) ja Loki (Tom Hiddleston).

Kolmen jakson jälkeen sarjan tasosta kokonaisuutena ei voi vielä sanoa paljoakaan, mutta jo näiden alkujaksojen aikana on ilahduttavaa huomata, kuinka vapaat kädet sarjan käsikirjoittajille on annettu. Koska kyseessä ovat vaihtoehtoiset tarinat, myös keskeisiä hahmoja voidaan näin käsitellä normaalia kovakouraisemmin: nirri pois heti alkumetreillä tai rooli täysin käänteiseksi.

Marvel-faneille tarjotaan tämän tuoreuden myötä siis jonkin verran yllätyksiä.

What If / Loki, Sif

Sarjan pääkirjoittajana toimii A.C. Bradley, joka tunnetaan muun muassa Emmy-palkittuna käsikirjoittajana Guillermo del Toron animaatiosarjasta Trollhunters: Tales of Arcadia. Bradleyn käsissä tuttuihin hahmoihin saadaan uusia ulottuvuuksia ja erilaisina variantteinakin heidän alkuperäinen hahmonsa saa kivasti uutta syvyyttä.

Animaatiomuoto sopii tämän tyyppiseen tarinaan erinomaisesti, sillä oikeilla näyttelijöillä tehtynä vastaavat tarinat tuskin olisivat onnistuneet samaan tapaan – ihan jo pelkästään budjettisyistä. Silti animaatiossa on paljon tuttua; näyttäväthän piirroshahmot paljolti samalta kuin heitä elokuvissa esittävät näyttelijätkin.

Vaikka tarinoissa päästään irrottautumaan aiempien Marvel-tarinoiden kaavasta, ei suurta revittelyä silti päästä näkemään ainakaan ensimmäisissä jaksoissa. Onhan sarja luotu Disney+:n vuoksi lapsiystävälliseen muottiin. Silti luvassa on visuaalisesti tyylikästä karkkia Marvel-faneille, joilla perinteisempi MCU alkaa jo tulla korvista.

Hauska olisi kyllä nähdä vastaava sarja täysin aikuisille suunnattuna versiona.

What If…? alkaa Disney+:lla keskiviikkona 11. elokuuta. Sarjaa julkaistaan yksi jakso viikossa.

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat