”Jäi kiinni, kun ihmisten jäänteet tukkivat hänen viemäriputkensa” – Uusi sarjamurhaajasarja Des on herkkua true crime -tarinoiden ystäville | Arvostelu

09.11.2020 11:50 | Helinä Laajalahti

Kylmäävä David Tennant esittää C Morella julkaistavassa minisarjassa Des skotlantilaista sarjamurhaajaa, Dennis Nilseniä, joka 1980-luvun alussa tappoi ja paloitteli 15 nuorta miestä Lontoossa.

C More tarjoaa true crime -tarinoiden ystäville herkkua kolmiosaisella minisarjalla, jossa käsitellään Lontoossa 1980-luvun vaihteessa oletettavasti 15 nuorta miestä tappanutta sarjamurhaajaa. Skotlannista kotoisin ollut Dennis Nilsen tunnettiin lempinimellä Des, mistä juontaa juurensa myös minisarjan nimi.

Des pohjautuu Brian Mastersin vuonna 1985 kirjoittamaan kirjaan Killing for Company : A Story of a Man Addicted to Murder, johon hän haastatteli vangittuna ollutta Nilseniä. Haastatteluissaan Masters pyrki löytämään syitä sille, miksi miehestä tuli raaka murhaaja, joka paloitteli ja keitti uhrejaan ja jäi lopulta kiinni siitä syystä, että ihmisten jäänteet tukkivat hänen viemäriputkensa.

Samaan pyrkii myös uusi sarja. Se ei niinkään keskity kysymyksiin kuka, mitä tai miten, vaan ennemminkin rikossarjojen harvinaisempaan lähestymistapaan ja kysyy “miksi”. Des alkaa suoraan Nilsenin kiinniottohetkestä, eikä kulje perinteisemmän tavan kautta, missä seurataan poliisien työskentelyä heidän selvittäessään syyllistä.

Katsoja saa siis tietää heti ensi minuuteilla, kuka kyseessä oleva, kammottava, usean vuoden ajan toiminut sarjamurjaaja oikein on.

Doctor Who -sarjan herttaisena Tohtorina, Broadchurchin omalaatuisena etsivänä ja Good Omensin demoni Crowleynä tunnettu David Tennant on viime vuosina ansiokkaasti näytellyt myös useita pahisrooleja. Yksi hänen kylmäävimmistä rooleistaan nähtiin Jessica Jones -sarjan Kilgravena, minkä jälkeen hän on esittänyt kammottavia salaisuuksia kätkeviä miehiä myös Deadwater Fell– ja Netflixin Criminal UK -sarjoissa. Nyt hän esittää kylmäkiskoista, tekojaan täysin katumatonta, oikean elämän sarjamurhaajaa.

Nilseniä haastattelevaa Mastersia sarjassa esittää Jason Watkins ja poliisitutkimuksia johtavana etsivänä, Peter Jayna nähdään Daniel Mays. Desin tarina kerrotaan pääasiallisesti juuri näiden kolmen hahmon kautta: murhaajan, hänet vanginneen poliisin sekä murhaajan ja hänen uhriensa tarinaa ymmärtämään yrittävän biografin näkökulmasta.

True crime -tarinoiden ystävälle Des on mielenkiintoinen, joskin hyvin napakan mittaiseksi jäävä tuttavuus. Aiheesta olisi varmasti irronnut kolmea jaksoa pidempikin kokonaisuus.

Mielenkiintoinen elementti on esimerkiksi se, miten poliisivoimien toimintaa tutkimuksen aikana ohjailtiin ylemmältä taholta. Oikeassa elämässä kun tutkimuksille on jossakin vaiheessa väkisinkin laitettava piste ja aina kaikkea ei saada selvitettyä.

Des tarttuu synkkään aiheeseensa kylmän ulkopuolisesti ja ilman alleviivaavaa kauhistelua. Murhien järkyttävyys avautuu Nilsenin lakonisesti kertomana ja sen myötä Jayn kasvavan tietoisuuden myötä. Ensin etsivä pyrkii suhtautumaan syytettyyn mieheen brittiläisen tyynesti ja asiallisesti, mutta Desin anteeksipyytelemättömän narsistisuuden ja tekojen tunteettomuuden myötä hänenkin ammattimainen kulissinsa uhkaa murentua.

Mays tavoittaa tämän tiedostavuuden muutokset hahmossaan upeasti ja hänestä kasvaa vakuuttava vastavoima aina vaikuttavalle Tennantille.

Hieman asian vierestä: englannin erilaisten aksenttien ystävälle Des on viehättävää kuunneltavaa, sillä jokainen hahmo puhuu hyvin selkeästi ääntäen – mikä oli oikein tervetullutta myös tekstittämättömien ennakkojaksojen katsojalle. Etenkin yläluokkaisesti puhuvan Watkinsin ja skottimurretta täräyttelevän Tennantin keskinäinen sanailu on korville suoranaista hunajaa.

Kolmiosainen Des alkaa C Moressa 9. marraskuuta.

Muropaketin uusimmat