Arvostelu Eddie Murphyn Coming 2 America on kuin vesitetty uusintaversio ensimmäisestä Prinssille morsian -elokuvasta

06.03.2021 12:27 Aki Lehti

Coming 2 America tuntuu enemmän pahimmista törkeyksistä siivotulta uusintaversiolta kuin jatko-osalta. 


Ensi-ilta: 05.03.2021.
Alkuperäisnimi: Coming 2 America
Ohjaus: Craig Brewer
Käsikirjoitus: Kenya Barris, Barry W. Blaustein, David Sheffield
Pääosissa: Eddie Murphy, Arsenio Hall, Jermaine Fowler, Tracy Morgan, Wesley Snipes, James Earl Jones
Pituus: 104 minuuttia
Ikäraja: K12


Odotukset Eddie Murphyn vuoden 1988 Coming to America – Prinssille morsian -komedian jatko-osa Coming 2 Americaa kohtaan eivät trailerin perusteella olleet kovin korkealla, vaikka ohjaajana toimiikin Murphyn kanssa toissa vuonna erinomaisen Dolemite is My Name -leffan tehnyt Craig Brewer. Lopputulos on vielä paljon odotettua kehnompi, vesitetty versio ensimmäisestä elokuvasta, jonka fiksuin läppä on sen näppärä nimi.

Coming 2 Americassa on tasan kaksi hauskaa kohtausta, ja toinen niistä tekee pilaa BLM-liikkeestä niin mauttomalla tavalla, että on vaikea ymmärtää miten ”vitsi” on voinut päätyä lopulliseen elokuvaan. Kyseiset kohtaukset sijoittuvat ensimmäisestä elokuvasta tuttuun parturiliikkeeseen, jossa pääosienesittäjät laukovat hävyttömyyksiä muiksi hahmoiksi maskeerattuina.

Murphyn esittämän parturissa hengaavan juutalaishahmon “I wish there was another riot, I want a new flat screen tv” -lausahdus on äärimmäisen typerä ja kaikkea muuta kuin huvittava.

Coming 2 America tuntuu siltä kuin se olisi ohjattu tekemällä vain muutama muutos alkuperäiselokuvan kässäriin. PG-13-ikärajan elokuvasta uupuu oikeastaan kaikki ensimmäisen leffan hauskat törkeydet. Poissa on niin härski kielenkäyttö kuin alastomuus. Ne poistamalla jäljelle jää vain kehnompi versio alkuperäisestä Prinssille morsian -elokuvasta, joka pelaa pelkällä nostalgialla.

Ensimmäinen elokuva on yksi 1980-luvun moottoriturpa-Murphyn parhaita, mutta nyt mies vaikuttaa Zamundan kuninkaana vain väsyneeltä. Murphyn silmäkulmasta uupuu pilke melkeinpä kokonaan. Hänen tavaramerkikseen muodostunut ilkeilykomiikka on jätetty leffasta pois lähes kokonaan, jonka myötä vanhoista tutuista hahmoista ja näyttelijöistä huolimatta Coming 2 America ei tunnu sijoittuvan edes samaan universumiin kuin alkuperäinen kasarikomedia.

Vaikka törkyvitsejä ei juuri ole mukana, niin leffan kantava idea on silti se, että kuula sekaisin ollut Akeem-prinssi periaatteessa raiskattiin edellisellä Nykin reissullaan, jonka johdosta hänellä on poika. Missä vaiheessa tämä akti ehti tapahtua ensimmäisessä elokuvassa on melkoinen mysteeri.

Sillä ei lopulta ole juurikaan merkitystä, sillä Coming 2 America tuntuu enemmän uusintaversiolta kuin jatko-osalta. Se laittaa nuoremman näyttelijän vastaaviin tilanteisiin joihin Murphyn prinssi joutui ensimmäisessä elokuvassa. Leffa on lätkitty niin täyteen viittauksia edeltäjäänsä, että teos on kuin yksi jättimäinen easter egg. Väliin on jopa leikattu useampia pätkiä ekasta osasta.

Murphyn prinssi / kuningas Akeemin lisäksi mukana on myös Arsenio Hall hänen luotettavana Semmi-apurinaan. Kaksikko palaa Queensiin, New Yorkiin etsimään Akeemin Lavelle-äpäräpoikaa (Jermaine Fowler), jonka olemassaolon paljastaa James Earl Jonesin viimeisiään vetävä kuningas Joffer. 90-vuotias-veteraaninäyttelijä lausuu ymmärrettävästi suurimman osan vuorosanoistaan sängyssä maaten.

Kuninkaaksi nouseva Akeem haluaa perinteiden mukaisesti jatkajakseen pojan, joka ärsyttää hänen vaimoaan Lisaa (Shari Headley) ja vanhinta tytärtä Meekaa (KiKi Layne), joka mielestään ansaitsee kruunun isänsä jälkeen. Kenraali Izzi (Wesley Snipes) juonii kuitenkin naittavansa poikansa aikoinaan kuningattareksi nousevan Meekan kanssa saadakseen valtaa.

Nämä juonikuviot ovat mukana vain siksi, että tekijät voivat tarjota fan servicea ja kierrättää sekä näyttää tuttuja juttuja, kuten juurikin Murphyn ja Hallin parturiliikkeen lateksinaamahahmoja.

Lavelle-poika on nyt samassa tilanteessa kuin Akeem-prinssi aiemmin. Hän matkustaa Zamundaan yhdessä deittiraiskaajaäitinsä (Leslie Jones) ja enonsa (Tracy Morgan) kanssa. Ylellinen elämä kyllä kelpaa, toisin kuin kenraali Izzin tytär vaimoksi. Lavelle ihastuu tämän kampaaja Mirembeen (Teyana Taylor). Ekan leffan tavoin tosirakkaus on vahvempi kuin mikään kuninkaallinen perinne tai juonittelu. Tällä kertaa mukaan on ängetty myös lähinnä kuninkaan kolmen vahvan tyttären kautta feministinen teema, joka on aivan väärässä paikassa.

Lopputulema ei ole juuri muuta kuin sen tajuaminen, että naisetkin ovat ihan oikeita ihmisiä.

Jatko-osan nimi on oikeastaan vale, sillä ei tässä missään Amerikassa olla kuin hetki, vaan Zamundassa, jossa Lavellen täytyy opetella paikallisia kivikautisia tapoja. Eka osa tapahtui tunnelmallisessa 1980-luvun New Yorkissa, mutta jatkon taustalla on pelkkää kulissia ja green screeniä. Vaatetusta lukuun ottamatta Coming 2 America näyttää rumalta ja se on kuvattu kuin sitcom.

Puolivälin paikkeilla päähenkilö paasaa yhdysvaltalaisen nykyelokuvan kehnoudesta, manaten niiden olevan pelkkää supersankarimäiskettä, uusintaversioita ja vanhempien elokuvien jatko-osia, joiden ainoa tarkoitus on rahastaa nostalgialla. Hämäräksi jää miksi repla on mukana, sillä se ei riitä todistamaan tekijöiltä löytyvän itseironiaa, vaan tunnustaa lähinnä ääneen sen, että heidän jatko-osansa on täyttä köntsää.

Leffan lopun tanssinumeroon osallistuu koko kasti ja mukana on kuin suoraan jostain lastenleffasta napattu kliseinen opetus, vaikka kyseessä pitäisi olla aikuisille suunnatun härskin elokuvan jatko-osa. Suurin ongelma on silti se, ettei Murphy onnistu naurattamaan kuin pari kertaa. Vitsit tuntuvat pakotetuilta, ja julkkis-cameoita on mukana aivan liikaa.

Wesley Snipes ansaitsee kehut, sillä hän vetää roolinsa kenraalina juuri niin överiksi kuin kuuluukin. Black Pantherista Oscarin voittaneen puvustaja Ruth E. Carterin kädenjälki on nytkin upeaa, vaikka muuten leffa näyttääkin jotenkin synteettiseltä.

Jos edes lopputekstien aikana nähtävät pilalle menneet kohtaukset eivät naurata ääneen, niin kyseessä ei ole kovin kummoinen komedia. Täysin tarpeeton Coming 2 America tuli tarjolle Amazon Prime Videoon eilen perjantaina 5. maaliskuuta.

COMING 2 AMERICA

”Coming 2 America on puuduttavan tylsä komedia, joka on tehty noin 30 vuotta liian myöhään”