UUSIMMAT

Arvostelu Ei ole mikään ihme, ettei Chris Pinen uutta The Contractor -toimintaleffaa tuotu elokuvateattereihin

04.04.2022 12:00 Helinä Laajalahti

Amazon Prime Videon julkaisemaa ja Taril Salehin ohjaamaa, yllätyksetöntä The Contractor -toimintaelokuvaa kannattelee pääosassa Star Trek -tähti Chris Pine.


The ContractorEnsi-ilta (Amazon Prime Video): 4. huhtikuuta 2022
Alkuperäisnimi: The Contractor
Ohjaus: Tarik Saleh
Käsikirjoitus: J.P. Davis
Pääosissa: Chris Pine, Ben Foster, Kiefer Sutherland, Gillian Jacobs, Eddie Marsan
Pituus: 103 minuuttia
Ikäraja: K-16


The Contractor on niitä elokuvia, joiden julkaisun suoraan suoratoistossa ilman elokuvateatteriesitystä ymmärtää hyvin. Ruotsalaissyntyisen Tarik Salehin (Metropia, The Nile Hilton Incident) ohjaama rikostoimintaelokuva kertoo salaliiton uhriksi joutuvasta ex-sotilaasta, jonka tehtäväksi jää yrittää selviytyä pieleen menneeltä työkeikalta hengissä kotiin.

Chris Pine on jalkavammasta kärsivä erikoisjoukkojen sotilas, joka vasten tahtoaan erotetaan armeijasta. Erotuksen vuoksi hän menettää sairasvakuutuksensa ja eläkkeensä, ja hänen perheensä alkaa velkaantua. Epätoivoisena mies hakeutuu entisen sotilaskollegansa (Ben Foster, jonka kanssa Pine nähtiin myös erinomaisessa Hell or High Water -länkkärissä vuonna 2016) suosittelusta töihin Kiefer Sutherlandin ylläpitämään yksityisarmeijaan.

The Contractor / Chris Pine

Joukon ensimmäinen tehtävä Berliinissä menee kuitenkin pieleen, minkä jälkeen mies joutuu huomaamaan joutuneensa itse takaa-ajetuksi ja salaliiton kohteeksi “vihollislinjan” takana.

Elokuva ei kuitenkaan ole mikään John Wick, eikä edes Jason Bourne, vaikka samaa katsojakuntaa selvästi kosiskeleekin.

J.P. Davisin käsikirjoitus on elokuvan heikoin lenkki, sillä se seuraa orjallisen uskollisesti lajityypin askelmerkkejä, eikä katsojalle suoda lainkaan yllätyksiä. Sen, minkä elokuva tarinallisessa yllätyksettömyydessään menettää, ohjaaja Saleh koittaa korvata muilla tavoin.

The Contractor on toimintakohtaustensa osalta kirjaimellisesti maanläheinen. Siinä on vain yksi vauhdikkaampi ammunta- ja takaa-ajokohtaus Berliinin kaduilla, mutta muuten toiminta tapahtuu pääasiallisesti pimeissä ja märissä viemäreissä ja hiljaisissa taloissa maaseudulla. Monilla tavoin realismiin tähtäävässä elokuvassa kuolema ei ole kaunista, eikä sitä pakoilla ilman verta, hikeä, likaa ja kyyneleitä.

Joka kerran The Contractor ei realismissa kuitenkaan onnistu, mistä karkeimpana esimerkkinä edellä jo mainittu räiskintäkohtaus Berliinissä sekä loppukohtaus, missä ammattisotilaan luulisi etsivän tulituksessa suojaa keskellä avointa pihaa seisomisen sijaan.

The Contractor / Chris Pine

The Contractor on joka solullaan Chris Pinen elokuva, sillä näyttelijä on mukana jokaisessa kohtauksessa. Hänen roolinsa seurailee vahvasti Matt Damonin Jason Bournen jalanjäljissä, mutta Pinen Harperissa on eliittisotilaan statuksesta huolimatta enemmän jokamiestä. Näyttelijä omaksuu roolinsa – jälleen kerran kirjaimellisesti – juurimutiaan myöten, eikä pelkää likaa ja hikeä.

Pinen ja Fosterin yhteistyö toimii jälleen erinomaisesti yhdessä, sillä hahmojen keskinäinen kemia toimii ja tuosta ystävyydestä saadaan pinnallisesta käsikirjoituksesta huolimatta irti kiinnostavia tasoja. Parhaaksi kohtaukseksi nousee kuitenkin pieni ja liian lyhyeksi jäävä kohtaus, jolloin Pinen Harper keskustelee hetken aikaa Eddie Marsanin esittämän hahmon kanssa. Tuosta hetkestä löytyy pieni palanen jotain syvempää, ennen kuin takaa-ajo on taas kintereillä.

The Contractor ei ole toiminnaltaan tarpeeksi näyttävä, mutta ei myöskään tarinallisesti tarpeeksi syvällinen, minkä vuoksi se on nimekkäästä pääosanesittäjästään huolimatta juuri tyypillistä turvallisen keskitien suoratoistokamaa, joka viihdyttää hetken ja unohtuu mielestä saman tien.

THE CONTRACTOR


”Chris Pinen tähdittämä, pinnallinen ja yllätyksetön The Contractor koittaa korvata puutteensa maanläheisyydellä. Tuloksena on tyypillistä keskitien suoratoistotoimintaa.”