UUSIMMAT

Arvostelu: Ensimmäisenä Kuussa on viiden tähden trilleri, joka uudistaa avaruuselokuvia hienolla tavalla

09.10.2018 20:25 Helinä Laajalahti


Astronautti Neil Armstrongista ja ensimmäisestä kuulennosta kertova elokuva muotoutuu Damien Chazellen ohjaksissa yhtä aikaa intiimiksi ja henkeäsalpaavan jännittäväksi kertomukseksi ihmisistä jotka tekivät historiaa.


Ensi-ilta: 12.10.2018 / Alkuperäisnimi: First Man / Ohjaus: Damien Chazelle / Käsikirjoitus: Josh Singer, perustuu James R. Hansenin kirjaan / Pääosissa: Ryan Gosling, Claire Foy, Jason Clarke, Kyle Chandler, Corey Stoll, Ciaran Hinds, Christopher Abbott, Patrick Fugit & Lukas Haas / Pituus: 141 minuuttia / Ikäraja: 12


Parhaan ohjaajan Oscarin vuonna 2017 voittanut Damien Chazelle on yksi Hollywoodin arvostetuimpia nykyohjaajia, vaikka hänen filmografiansa ei vielä kovin mittava olekaan. Trillerimäiseksi draamaksi kasvaneen Whiplashin ja satumaisen La La Landin jälkeen Chazelle tarttuu jälleen erilaiseen aiheeseen. Hän ohjaa James R. Hansenin kirjaan perustuvan intiimin henkilökuvan astronautti Neil Armstrongista ja maailman ensimmäisestä kuulennosta.

Ensimmäisenä Kuussa (First Man) on tositapahtumiin pohjautuva kertomus avaruuden valloituksesta, mutta tarina on kerrottu kulmista, mitä ei aiemmin ole genren elokuvissa nähty. Siinä viedään katsoja henkeä salpaavalla tavalla kosketusetäisyydelle niistä vaaroista, joita historiaa tehneet ihmiset joutuivat kokemaan. Lisäksi elokuva keskittyy esittämään Armstrongin enemmänkin ihmisenä kuin tähtilippua liehuttelevana kansallissankarina.

Jo La La Landissa yhdessä Chazellen kanssa yhteistyötä tehnyt Ryan Gosling on elokuvan Neil Armstrong, NASA:ssa työskentelevä lentoinsinööri, joka testaa omat suunnitelmansa myös käytännössä. Armstrongin elämää painaa kuitenkin tragedia perheessä, sillä hänen pieni tyttärensä on kuolemansairas. Tyttären kuoleman jälkeen mies uppoutuu työhönsä entistäkin enemmän, ja pian hänelle avautuu uusia työmahdollisuuksia NASA:n avaruusohjelmassa.

Kylmän sodan aikainen, Yhdysvaltain ja Neuvostoliiton välinen avaruuskilpailu kiihtyy, ja kisassa jälkeen jäänyt Yhdysvallat päättää voittaa edes yhden kerran lähettämällä ihmisen ensimmäistä kertaa Kuuhun. Apollo-ohjelmassa avautuu paikka myös Armstrongille. Muutamien takaiskujen jälkeen hän päätyy kapteeniksi Apollo 11 -lennolle, jonka on määrä viedä ensimmäiset ihmiset Kuuhun.

Vaikka loppu onkin historiaa, onnistuu Damien Chazelle lataamaan elokuvaansa aimo annoksen jännitystä. Avaruuslennoilla kamera pysyttelee pääasiallisesti sukkulan ohjaamossa ihmisten luona eikä nuole nousevan avaruussukkulan kylkeä ulkopuolelta, kuten perinteisesti on vastaavissa kohtauksissa totuttu näkemään.

Tunnelma on klaustrofobinen. Kamera heiluu ja tärisee, ja katsojasta tuntuu kuin olisi lennolla mukana. Laitteet rämisevät nousun voimasta ja tuntuu kuin alus repeäisi liitoksistaan. Onkin suorastaan hämmentävää ajatella, että elokuvassa nähtävän purkin kaltaisella härvelillä todella on ansioituneesti kerran lennetty Kuuhun ja vieläpä takaisin.

Ensimmäisenä Kuussa -elokuvan suunnittelussa on selkeästi ollut mukana joukko avaruusalan ammatti-ihmisiä, ja heidän panoksensa on myös otettu huomioon. Ainakin maallikosta elokuvan tapahtumat näyttävät tieteen ja tekniikan näkökulmasta hyvin aidolta.

Ilmakehän aiheuttaman kitkan ulkopuolelle päästäessä tärinä ja räminä rauhoittuvat. Elokuvan äänimaiseman suunnittelu on vakuuttavaa ja ottaa vaikutteita fysiikan periaatteista. Äänisuunnittelu huipentuu kohtauksessa, missä Armstrong Kuuhun laskeutumisen jälkeen avaa oven ja aluksen sisältämä ilma vetäistään ulos. Kohtaus on myös visuaalisesti lumoavan kaunis.

Ensimmäisenä Kuussa ei kerro pelkästään kaikkien tuntemaa tarinaa ensimmäisestä kuulennosta vaan se sukeltaa syvemmälle ensimmäisen Kuuhun jalallaan astuneen ihmisen sisimpään. Se näyttää lievästi introvertin ja nöyryydellä tehtäviinsä asennoituvan Neil Armstrongin vikoineen, eikä maalaa tästä sankarikuvaa. Ryan Gosling on roolissaan tyypillisen hyvä itsensä ja tekee hahmostaan aidolta tuntuvan ihmisen.

Ensimmäisenä Kuussa myös avaa sydämen syrjälleen heittävällä tavalla niitä vaaroja, mitä avaruuslentojen suunnittelu ja lopulta toteutus ihmisiltä vaati, kun he lähtivät kirjoittamaan historiaa uusiksi häkkyröillään, joiden ei uskoisi pysyvän ilmassa, saati laskeutuvan turvallisesti.

Neil Armstrongin vaimoa Jania elokuvassa esittää Claire Foy. Hän kanavoi roolissaan tv-sarja The Crown’in kuningattarena sisäistämäänsä hallittua asennetta, johon samalla kulminoituu koko perheen tuntema ja sisimpäänsä piilottama pelko ja ahdistus. Toisaalta hän tarvittaessa laittaa auktoriteetillaan NASA:n johdon miehet ruotuun.

Goslingin ja Foyn lisäksi elokuvassa nähdään Corey Stoll Armstrongin perämiehen, Buzz Aldrinin roolissa sekä muun muassa Jason Clarke, Kyle Chandler, Ciarán Hinds, Shea Whigham, Pablo Schreiber ja Ethan Embry.

ENSIMMÄISENÄ KUUSSA

4/5

”Avaruuselokuvien genreä raikkaasti uudistava Ensimmäisenä kuussa ei maalaa kuvaa Neil Armstrongista kansallissankarina, vaan kertoo aidolta tuntuvan tarinan miehestä, joka astui ensimmäisenä ihmisenä Kuun pinnalle.”