Uusimmat

Arvostelu Ethan Hawken tähdittämä Tesla on omaperäinen henkilökuva kuuluisan fyysikon karusta elämästä

06.12.2020 10:02 Helinä Laajalahti

Ethan Hawken tähdittämä, VOD-versiona julkaistu Tesla kertoo kuuluisan ja aikaansa edellä olleen fyysikon tarinan omintakeisella tavalla.


Ensi-ilta vuokra-VOD: 7.12. 2020
Alkuperäisnimi: Tesla
Ohjaus: Michael Almereyda
Käsikirjoitus: Michael Almereyda
Pääosissa: Ethan Hawke, Eve Hewson, Kyle Maclaclan, Jim Gaffigan
Pituus: 102 minuuttia
Ikäraja: K7


Näyttelijä Ethan Hawke on urallaan tehnyt omintakeisia päätöksiä, joiden myötä hänestä on kasvanut yksi ikäluokkansa kiinnostavimmista näyttelijöistä. Hawkella oli uransa alussa mahdollisuudet samaan kuin vaikkapa samaan ikäluokkaan kuuluvalla Leonardo DiCapriolla, mutta Hawken ambitiot olivat pienemmissä indie-elokuvissa. Hawke onkin haastattelussa kertonut, että hänellä on “allergia tärkeitä elokuvia kohtaan”.

Elokuvamaailmassa samasta aiheesta tehdään usein kaksikin elokuvaa samaan aikaan. Michael Almereydan ohjaama ja käsikirjoittama Tesla käsittelee samaa aihetta kuin hetki sitten julkaistu, Alfonso Gomez-Rejonin ohjaama The Current War, eli sähkön keksijöiden välistä kilpajuoksua 1800-luvun lopun Yhdysvalloissa. Vaikka aihe on sinänsä sama, lähestymistapa elokuvissa on täysin erilainen.

The Current War -elokuvassa Nikola Teslaa esitti Nicholas Hoult, Thomas Edisonina nähtiin Benedict Cumberbatch ja George Westinghousea esitti Michael Shannon. Teslassa nimihahmona nähdään Hawke, Edisonina Kyle MacLachlan ja Westinghousena (joka Almereydan elokuvassa ei ole keskeisessä roolissa) piipahtaa Jim Gaffigan.

Nimensä mukaisesti Tesla keskittyy nimihahmoonsa, tämän introverttina ja bakteerikammoisena tunnetun fyysikon elämään ja pyrkimyksiin saada oma, parempi ideansa maailmalle ohi laskelmoivan Edisonin. Elokuva on hahmotutkielma, joka keskittyy Teslaan lukuisten haasteiden keskellä elävänä ihmisenä varsinaisen historiallisen henkilökuvan sijaan.

Hawken esittämä Tesla on ihmisenä jäykkä ja huumorintajuton, täysin omassa maailmassaan elävä erikoisuus, jonka elämä ei koskaan päässyt tuhkimotarinamaiseen ryysyistä rikkauksiin -vaiheeseen. Tämä Tesla ei ole lainkaan samanlainen viehkeä taiteilijasielu kuin vaikkapa David Bowien esittämä versio Christopher Nolanin vuonna 2006 ohjaamassa elokuvassa The Prestige.

Almereydan tapa kertoa kuuluisan fyysikon tarina käy teatterimaisen, näytelmätyylisen elokuvan kautta. Tämä näkyy esimerkiksi siinä, että elokuvan ajoittain näkyvät lavasteet kuuluvat asiaan, eikä niitä edes yritetä peitellä. Elokuvan tyyli myös eroaa kiinnostavalla tavalla muista historiallisista henkilökuvista, sillä se sekoittaa ovelasti kertomaansa aikaan nykyaikaisia elementtejä – kuten nyt vaikkapa kännykän ja Googlen.

Tarinan kertojana nähdään Eve Hewsonin esittämä Anna Morgan, Teslan tutkimusta rahoittavan pankkiirin tytär, jonka hahmo ajoittain selittää historiallisia tapahtumia katsojalle kuin oppitunnilla – omassa hahmossaan, mutta nykyaikaisten välineiden avulla. Koska Almereydan kertoma tarina on välillä silkkaa fiktiota, kertojahahmo tarkentaa, mitkä kohtaukset ovat erityisen keksittyjä eivätkä tapahtuneet oikeasti.

Tämä veikeä tyylien sekoitus aiheuttaa sen, ettei elokuva varmasti toimi ihan jokaiselle katsojalle. Se synnyttää helposti ajatuksen taide-elokuvasta, mikä taas joillekin aiheuttaa jo ajatuksenakin allergiaa. Tesla on kuitenkin äärimmäisen omaperäinen ja kiehtova tapa kertoa historiallisesta hahmosta ilman genrelle perinteisesti kuuluvaa jäykistelyä.

Hawkelle pitää myös nostaa hattua kähisemistä elokuvassa nuotin vierestä Tears for Fearsin biisiä Everybody Wants to Rule the World. Näyttelijä kun tunnetaan oikeasti varsin hyvänä laulajana.

TESLA
4/5
”Ethan Hawke ja Kyle MacLachlan nähdään vastakkaisilla puolilla 1800-luvun lopun sähkövirtasodasta kertovassa, omaperäisen veikeällä tyylillä toteutetussa henkilökuvaelokuvassa.”

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat