Arvostelu: Jackie Chanin The Foreigner on onnistunut toimintatrilleri Bond-ohjaajalta

28.11.2017 20:10 | Tuukka Hämäläinen

Brittidekkariin perustuva The Foreigner on vetävä ja poliittisesti latautunut terrorismitrilleri. Päätähtenä mainostettu Jackie Chan jää sivuosaan Pierce Brosnanin loistaessa poliitikoksi kääntyneenä IRA:n veteraanina.


Ensi-ilta: 01.12.2017 / Ohjaus: Martin Campbell / Käsikirjoitus: David Marconi, pohjautuu Stephen Leaterin romaaniin The Chinaman / Pääosissa: Jackie Chan, Pierce Brosnan, Orla Brady, Dermot Crowley, Ray Fearon, Rory Fleck Byrne / Pituus: 114 min / Ikäraja: 16


Terroristitrilleri The Foreigner ei voisi olla ajankohtaisempi, vaikkakin ehkä tahattomasti. Brittiläisen dekkarikirjailija Stephen Leatherin romaani The Chinaman, johon elokuva perustuu, ilmestyi jo 1992, mutta Lontooseen kohdistuviin terrori-iskuihin keskittyvä elokuva sai ensi-iltansa vuonna, jolloin kaupungissa on tehty todellisia iskuja. Aihe ei siis voisi olla tulenarempi, vaikka terrorikuvio onkin tarinassa hyvin erilainen kuin tosimaailmassa.

Jackie Chanin tähdittämä The Foreigner on yllättävä elokuva – eikä vähiten siksi, että leffan päätähtenä mainostettu Chan on hädin tuskin mukana päätapahtumissa. Jos elokuvalta ei odota Chanin voimilla liikkuvaa toimintapläjäystä, on tarjolla kuitenkin taidokkaasti toteutettu ja käänteissään kutkuttava trilleri.

Chanin esittämä entinen pakolainen Quan Ngoc Minh menettää elokuvan alussa tyttärensä pommi-iskussa. Tytär on yksi sivullisista uhreista: todellinen kohde oli lontoolainen pankki, ja tekijöiksi tunnistautuu ”aidoksi IRA:ksi” tunnustautuva, Irlannin tasavaltalaisarmeijasta irrottautunut terroriryhmä. Tilanne aiheuttaa poliittisen paineen, joka kohdistuu Irlannin varaministeri Liam Hennessyyn (Pierce Brosnan).

Hennessy on entinen IRA-vaikuttaja, jonka pitäisi saada selville ketkä todella ovat teon takana, ennen kuin tilanne kärjistyy entisestään ja seuraa uusia iskuja. Samaa yrittää myös Minh, mutta eri syistä. Jo aiemmin vaimonsa ja kaksi lastaan menettänyt mies on jäänyt tyhjän päälle ja haluaa oikeutta hinnalla millä hyvänsä.

Uutisten perusteella Minh tulee vakuuttuneeksi, että juuri Hennessyn kautta terroristien henkilöllisyys selviää. Hennessy ei ota Minhiä vakavasti, mikä osoittautuu virheeksi. Kuusikymppinen kiinalainen ei nimittäin ole pelkkä kiinalaisravintolan yrittäjä, vaan hänellä on aivan toisenlainen menneisyys.

Casino Royalesta (2006) ja 007 ja Kultainen silmä -elokuvasta (1995) parhaiten tunnettu Martin Campbell on ohjannut mielenkiintoisen trillerin, joka ei jää sen paremmin pelkäksi terrorismilla pelotteluksi kuin kostotarinaksikaan. Se on toki Taken-leffojen verisukulainen, mutta samalla siinä on myös aineksia brittidekkareista ja poliittisesta juonittelusta.

On hieman yllättävää, että Jackie Chanin nimellä mainostetun elokuvan päätähdeksi nousee Brosnan, mutta hän saa ehdottomasti eniten aikaa valkokankaalla ja tarjoileekin loistavan roolisuorituksen. Chan pääsee kyllä irrottelemaan muutamassa toimintakohtauksessa, mutta pääasiassa hän on sivullinen tapahtumille. Tämä sopiikin toisaalta elokuvan tarinaan ja tematiikkaan.

The Foreigner käsittelee terroriaihetta kiihkottomasti ja vailla hurjaa kansallismielisyyttä suuntaan tai toiseen. Myös IRA:n, niin vanhan kuin nykyisenkin, motiivit käyvät selville, eivätkä iskujen tekijätkään ole vain kasvottomia hahmoja. Samalla terrorikuvasto on arkipäiväisyydessään oikeasti aika ahdistavaa, etenkin Lontoon tutussa katukuvassa.

The Foreigner ei lopulta tee mitään kovin erityistä, mutta se on monella tapaa onnistunut trilleri. Jackie Chan on poikkeuksellisen synkässä roolissaan loistava, samoin Brosnan, joka on jättänyt Bond-hurmurin elkeensä visusti valkokankaan ulkopuolelle. Lopputulos pitää tehokkaasti otteessaan, vaikkei kyse mistään merkkiteoksesta olekaan.

THE FOREIGNER

3,5/5

”The Foreigner on napakka trilleri, joka annostelee toimintaa kohtuudella ja luottaa näyttelijöihinsä.”