Uusimmat

Arvostelu Happy Death Dayn ohjaajan Freaky on oivallinen Freaky Friday -teemainen slasheri, jossa Vince Vaughn esittää teinityttöä

07.04.2021 13:01 Helinä Laajalahti

Teini-ikäinen tyttö ja sarjamurhaaja vaihtavat kehoja verisessä slasher-komediassa Freaky, jonka pääosia esittävät Kathryn Newton ja Vince Vaughn.


Julkaistu VOD-palveluissa: 5.4. 2021
Alkuperäisnimi: Freaky
Ohjaus: Christopher Landon
Käsikirjoitus: Christopher Landon, Michael Kennedy
Pääosissa: Kathryn Newton, Vince Vaughn, Celeste O’Connor, Misha Osterovich, Dana Drori
Pituus: 102 minuuttia
Ikäraja: K16


Vanhat ideat ovat helpommin myytävissä kuin pussillinen uusia, minkä vuoksi Hollywoodissa kierrätetään hitiksi muodostuneita tarinoita muodossa tai toisessa uudestaan. Joskus vanhaan ideaan onnistutaan kuitenkin tuomaan tuoretta näkökulmaa, jolloin lopputulos ei tunnu pelkästään aiemman hyväksikäytöltä.

Tällainen on kauhutalona tunnetun Blumhousen uusi kauhukomedia Freaky, joka ottaa käyttöönsä Freaky Friday -elokuvien idean ja sekoittaa siihen toista perjantai-franchisea eli Friday the 13th -kauhuelokuvien teemaa. Freakyssa kehoja keskenään vaihtavat nimittäin ujo teinityttö ja raaka sarjamurhaaja.

Freaky houkuttelee katsojia paljoltikin sillä, että isokokoinen ja keski-ikäinen Vince Vaughn esittää siinä teini-ikäistä tyttöä – vähän niin kuin Jack Black vuoden 2017 Jumanji: Welcome to the Junglessa. Mutta kauhukomedian viehätys ei perustu pelkästään tähän, sillä luvassa on kunnon slasher-tyyppinen elokuva, jossa roiskuvat veri ja suolenpätkät.

Elokuvan ohjaajana ja toisena käsikirjoittajana toimii Christopher Landon, joka aiemmin on ohjannut muun muassa mainion Happy Death Dayn ja toiminut käsikirjoittajana sen jatko-osassa sekä myös useassa Paranormal Activity -elokuvassa. Landonin käsissä “Freaky Friday the 13th” muodostuu ehkä jopa yllättävänkin toimivaksi kauhukomediaksi.

Freaky Vince Vaughn

Freaky ei ole kauhuelokuvana lainkaan pelottava, mutta se on sirkkeleiden ja moottorisahojen ansiosta näyttävän goren täytteinen, jossa kameraa ei käännetä pois siinä vaiheessa kun veri alkaa roiskua. Siitä on myös helppo vetää yhtäläisyyksiä muihinkin naamaritappajaelokuviin kuten Screamiin, mutta tekijät onnistuvat tästä huolimatta luomaan ihan omanlaisensa, itsenäisen elokuvan.

Vaughnin vastapuoliskona elokuvassa nähdään Kathryn Newton, joka on aiemmin vaikuttanut muun muassa sarjoissa Supernatural ja Big Little Lies. Freakyssä Newton esittää lukioikäistä Millietä, joka suree isänsä kuolemaa ja asustaa kolmestaan äitinsä (Katie Finneran) ja poliisina toimivan isosiskonsa (Dana Drori) kanssa.

Millie on peruskiltti lukiolainen, joka ei ole koulussa kovinkaan suosittu, mutta joka tuntee olonsa kotoisaksi hengaillessaan ystäviensä Nylan (Celeste O’Connor) ja Joshin (Misha Osherovich) kanssa. Eräänä iltana hän odottelee koululla kyytiä, kun Teurastajana tunnettu sarjamurhaaja osuu kohdalle ja puukottaa häntä olkapäähän.

Kyseinen puukko on kuitenkin kirottu ja sen myötä kaksikko herää seuraavana aamuna uudenlaisessa kehossa. Pian paljastuu, että Milliellä on vuorokausi aikaa peruuttaa kirous tai hän jää pysyvästi keski-ikäisen jättiläisen kehoon. Asiaa hankaloittaa tietenkin myös se, että liikkuessaan ihmisten ilmoilla kaikki luulevat häntä Teurastajaksi.

Freaky

Ensiksi pitää vakuuttaa ystävät, että Vaughnin näköisen miehen kehossa on oikeasti teinityttö. Toisekseen pitää varmistaa, ettei Millien näköinen sarjamurhaaja ennätä saada tehtyä kovin pahaa jälkeä koulun tanssiaisissa kehovierailunsa aikana.

Vaughnin versio teinitytöstä ei ole aivan yhtä hauska kuin Jack Black Jumanjissa, mutta on hellyttävää nähdä lähes kaksimetrinen köriläs vakuuttamassa teinejä siitä, että hän on heidän rakas ystävänsä. Vaughn tavoittaa hiljaisen Millien ilmeet ja eleet yllättävän hyvin. Newton puolestaan on tottunut esiintymään kovanaamaisten hahmojen roolissa, minkä vuoksi kiltti koululainen kääntyy tunteettomaksi murhaajaksi uskottavasti.

Käsikirjoituksessa on joitakin väkisin väännetyn tuntuisia kohtia, mutta keskimäärin Freaky on onnistunut genrensä edustaja. Se myös alleviivaa verisen korostetusti sitä, ettei kusipäisyys kannata edes koulun käytävillä tai luokkahuoneissa.

FREAKY
3/5
”Tuttua ideaa kehojen vaihtamisesta kierrättävä slasher-komedia onnistuu lainailustaan huolimatta olemaan oma itsenäinen elokuvansa. Hupaisa komedia ei myöskään unohda genrelle keskeistä, näyttävää gorea.”

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat