Arvostelu Godzilla vs. Kong on uusista hirviöelokuvista paras – Vastaa fanien toiveisiin esimerkillisesti

13.05.2021 09:55 Alex Lappalainen

Neljännellä yrityksellä vihdoinkin tärppää, sillä Godzilla vs. Kongin ohjaaja Adam Wingard tietää mitä fanit haluavat nähdä jättihirviöelokuvassa.


Ensi-ilta: 14.05.2021
Alkuperäisnimi: Godzilla vs. Kong
Ohjaus: Adam Wingard
Käsikirjoitus: Eric Pearson ja Max Borenstein
Pääosissa: Alexander Skarsgård, Millie Bobby Brown, Rebecca Hall, Julian Dennison, Kyle Chandler ja Demián Bichir
Pituus: 113 minuuttia
Ikäraja: K12


Godzilla vs. Kong -elokuvasta tuli maaliskuun lopussa hitti Yhdysvaltojen elokuvateattereissa koronaviruspandemiasta huolimatta. Huomattavaa on se, että sai ensi-iltansa samana päivänä myös HBO Max -suoratoistopalvelussa. Elokuvateatterisaleja ei edellenkään saanut saanut myydä täyteen, koska kapasiteettirajoitukset ovat voimassa useissa osavaltioissa.

Monsterit saapuvat nyt mäiskimään toisiaan vihdoinkin myös Suomen elokuvateattereihin, mutta valkokankaalta mekastusta ei kovin moni tule näkemään. Koronarajoitusten takia teatterit pysyvät edelleen kiinni ainakin Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa ja pääkaupunkiseudulla. Näytöksiin saa tällä hetkellä ottaa sisään maksimissaan vain kuusi katsojaa, eikä sellainen tietenkään ole kannattavaa. Teatterit ovat siis auki vain niissä maakunnissa, joissa rajoitukset sallivat tällä hetkellä suuremman katsojamäärän.

Godzilla vs. Kong on Legendaryn MonsterVersen neljästä elokuvasta ehdottomasti paras. Adam Wingardin monsteritoiminta on suurilta osin Kongin elokuva. Otus tietää asuvansa häkissä, vaikka sen vankila muistuttaakin apinan kotisaarta. Ihmiset turvautuvat Kongin apuun Godzillan hyökätessä Floridaan. Taisteluun päätyvä Kong ei kuitenkaan haluaisi muuta kuin löytää takaisin kotiin.

Wingard ja käsikirjoittajat tarjoavat monimutkaisen ja aivan pöhkön juonen, mutta tajuavat työntää ihmissuhdedraaman suurilta osin sivuun ja antaa kaiju-faneille sitä mitä he haluavat. Logiikalla tai hahmokehityksellä ei ole niin väliä, kun kerrankin todella hienoilta näyttävät tietokonetehostehirviöt alkavat riehua ja taistella keskenään. Komeintia antia ovat lähikuvissa Kongin todella yksityiskohtaisen eläväiset kasvot. Otuksella on persoonallisuutta, joka saa katsojan välittämään sen kohtalosta.

Toiminnasta saa tällä kertaa selvää, toisin kuin ruman näköisessä vuoden 2019 Godzilla: King of the Monsters -leffassa, jossa CGI-kohtaukset pimeässä olivat pelkkää sotkua. Uutuuden rustanneet Eric Pearson ja Max Borenstein eivät anna hirviöille tai katsojille montakaan hengähdystaukoa.

Tietenkin Kong vs. Godzilla näyttää myös ihmisten touhuja, mutta pääosin leffa kaahaa kauhealla vauhdilla toimintakohtauksesta toiseen.

Ihmisistä tärkein on Kaylee Hottlen esittämä kuuro Jia-tyttö. Uusi tuttavuus pystyy kommunikoimaan Kongin kanssa viittomakielellä. Suloisenviattoman lapsen ja ilmeikkään Kongin välinen suhde tuo elokuvaan juuri sopivan verran inhimillistä lämpöä. Vaarana on liika siirappisuus, mutta tunteita ja vollotusta ei kuitenkaan ole mukana liikaa.

King-Kong

Huumoria tarjoillaan myös suhteellisen sopivasti. Sitä Godzilla vs. Kogiin tuo lähinnä Godzilla-osastolla hääräävä Bernie Hayes (Brian Tyree Henry). Apex-kybernetiikkakorporaation palveluksessa työskentelevä mies juontaa salaliittohörhöilyyn keskittyvää podcastia, jota edellisestä elokuvasta tuttu Madison Russell (Milly Bobby Brown) kuuntelee. Mukana on myös jo Godzilla: King of the Monstersista tuttu Mark-isä (Kyle Chandler).

Ohjaaja Wingard tekee kunniaa myös alkuperäiselle vuoden 1933 King Kong -elokuvalle. Suurimman vaikutuksen uutuudessa tekevät silti omaperäiset kuvakulmat ja pienet kikat, jotka tuovat ryskeeseen tarvittavaa eloa, omanlaistaan jännitystä ja energiaa. Vähän liian pitkä tämäkin hirviötaisto on, mutta ei sen aikana kuitenkaan kyllästyä ehdi.

Godzilla vs. Kong saa hölmöydellään sentään hymyn kasvoille, toisin kuin lähinnä kiukkua ja ärtymystä aiheuttanut King of the Monsters.

Tällä kertaa myös päätön juoni johdattaa oikeisiin suuntiin. Nyt päästään tutustumaan tarkemmin myös onton maapallon sisältä löytyvään monsterimaailmaan, jossa touhu lähtee mukavasti lapasesta.

Myöskään muilla näyttelijöillä kuten Rebecca Hallilla tai Alexander Skarsgardilla ei ole oikein mitään merkitystä, onneksi. Välillä ihmishahmoihin keskitytään liikaa, mutta ne harvat kohtaukset on helppo antaa anteeksi heti seuraavan ryskeen alkaessa. Yksi syy siihen miksi erikoistehosteotukset toimivat näin hienosti on se, että Wingard ja tehosteammattilaiset keskittyvät myös jättiolentojen pieniin eleisiin ja ilmeisiin.

Godzilla vs. Kong on jättibudjetilla tehty b-luokan rymistely, joka onnistuu viihdyttämään. Se tarjoaa juuri sellaista kevyttä eskapismia, jota tämä omituinen maailmanaika tarvitsee. Godzilla vs. Kong tullee hyvinkin pian tarjolle myös Suomen VOD-palveluihin. Ja kyllä elokuva telkkaristakin katsottuna toimii, mutta jos vain mahdollista, niin tämä mukavan täysaivoton hömppä kannattaa luonnollisesti väijyä mieluiten valkokankaalta.

GODZILLA VS. KONG

”Ohjaaja Adam Wingard tajuaa kuinka tehdään toimiva jättihirviöelokuva, joka miellyttää genren faneja juuri oikealla tavalla.”