Arvostelu Guillermo del Toro’s Cabinet of Curiosities on tunnelmallinen kauhusarja, jossa tyyli menee sisällön edelle

27.10.2022 14:30 Aki Lehti

Netflixin Cabinet of Curiosities -sarjassa tyyli ja tunnelma ajavat sisällön edelle. Sarja ei pelota, mutta gorea ja väkivaltaa riittää.

Guillermo del Toro’s Cabinet of Curiosities -kauhusarja tarjoaa kummallisuuksia ja kuriositeetteja. Antologiasarja koostuu kahdeksasta jaksosta, joilla kaikilla on eri ohjaaja. Tyyli ja tunnelma luonnollisesti vaihtelevat. Muutaman jakson äärisynkistely toimii, toisin kuin liiallinen komedia, joka tuntuu turhan pakotetulta. Satiiria sisältäviä jaksoja olisi mieluusti katsonut enemmänkin

Ahdistavaa kauhua Cabinet of Curiositiesin jaksoista ei juuri löydy, mutta K16-ikäraja on silti ansaittu. Tarjolla on väkivaltaa ja reippaastikin gorea, mutta sarja ei ole pelottava. Useamman jakson osittain vanhan koulukunnan tehostein toteutetut lateksimonsterit ovat komeita, mutta myös koomisia, välillä täysin tahallisesti.

Guillermo del Toro on valinnut sarjan ohjaajat ja käsikirjoittajat, sekä rustannut kahdeksasta episodista kaksi. Del Toro ei itse ohjaa, mutta toimii sarjan juontajana, selittäen jaksojen alussa perinteiseen antologiatyyliin mitä on luvassa.

Guillermo del Toro's Cabinet of Curiosities

Cabinet of Curiosities on sekä hyvässä että pahassa varsin perinteinen antologiasarja. Se toistaa The Twilight Zone– ja Alfred Hitchcock esittää -sarjojen rakennetta alkujuontoja myöten.

Ohjaajina toimii useita kiinnostavia tekijöitä. Mukana on Mandy-elokuvasta tuttu Panos Cosmatos ja Cubesta sekä Splicesta tuttu Vincenzo Natali. The Babadook -ohjaaja Jennifer Kent on ohjannut del Toron rustaaman The Murmuring -jakson. Muita ohjaajia ovat David Prior, Guillermo Navarro, Keith Thomas, Catherine Hardwicke ja Ana Lily Amirpour.

Tarinoiden pääosissa nähdään esimerkiksi Andrew Lincoln, Ben Barnes, Sofia Boutella, Crispin Glover, Tim Blake Nelson ja Rupert Grint.

Cabinet of Curiosities

Suurimmassa osassa jaksoista tyyli menee sisällön edelle, joka on simppeleissä yhden idean tarinoissa lähinnä positiivinen asia. Tärkeintä on eri tavoin häiriintynyt tunnelma ja tehosteet. Visuaalisesti jaksot ovat tekijätiimistä riippumatta tyylikkään hiottuja. Noin tunnin mittaisten jaksojen tuotantoarvot ovat kuin kokopitkissä laatuleffoissa. Lavasteet, pukusuunnittelu ja monsterit on tehty viimeisen päälle.

Netflix ei julkaissut tuttuun tyyliin sarjan kaikkia jaksoja kerralla, vaan niitä on tullut tiistaista lähtien tarjolle kaksi per päivä. Pari viimeistä jaksoa julkaistaan huomenna perjantaina.

Vaikkei sarjan idea ole omaperäinen, niin se on toteutettu kunnianhimoisesti. Modernin kauhun fani tunnistanee ainakin pari ohjaajaa jaksojen ilmeen perusteella. Jump scare -säikyttelyjä sarjassa on vähän, mutta groteskia mässäilyä sitäkin enemmän. Ällöttävä, häiriintynyt ja kauniin karmiva kuvasto jyrää juonenkäänteet useassa jaksossa.

Cabinet of Curiosities ei ahdista, mutta saattaa aiheuttaa pahoinvointia.

Cabinet of Curiosities

Joka jaksossa on mukana vähintään yksi isompi nimi, näyttelijä jonka todennäköisesti suurin osa katsojista tunnistaa. Yksi parhaista roolisuorituksista on tarjolla ensimmäisenä nähtävässä Lot 36 -kertomuksessa, jossa Tim Blake Nelson loistaa tuttuun tyyliinsä.

Upeasta The Empty Man -kauhuelokusta tuttu David Prior on ohjannut The Autopsy -jakson, joka keskittyy nimensä mukaisesti ruumiinavaukseen. Yhden ruumiin sisältä löytyy jotain toismaailmallista, jonka tonkii esiin F. Murray Abrahamin taidokkaasti näyttelemä tohtori. Jakso suorastaan herkuttelee lähikuvilla ruumiinavauksista. Onnistuneen oksettavan episodin makaaberi tarina ei muista poiketen huku mässäilyn alle.

A Girl Walks Home Alone at Night -vampyyrileffasta tutun Ana Lily Amirpourin ohjaama The Outside eroaa edukseen, vaikka venyttääkin yhden ideansa hieman turhan pitkäksi. Jakson visuaalinen leikittely ja surrealistinen tunnelma sopii tarinaan, jossa työkaverit haukkuvat omituista Staceya rumaksi. Hän alkaa käyttää suosittua kasvovoidetta, vaikka on allerginen valkoiselle mönjälle. Yltiörakastava aviomies tekee kaikkensa, jotta vaimo uskoisi olevansa kaunis niin sisältä kuin ulkoa. Puoliso on lopulta vain tiellä, kun Stacey syntyy uudestaan voidekylvyn avulla.

Cabinet of Curiosities

Dreams of the Witch House perustuu H.P. Lovecraftin novelliin, mutta on harmillisen epätasainen. Rupert Grint tekee hyvää työtä pääosassa, mutta jakson yliluonnollinen kauhu lipsahtaa liiallisen campin puolelle.

Cabinet of Curiosities on komean näköistä kertakäyttöviihdettä, joka kannattaa katsoa julkaisutahdin tapaan parin jakson annoksissa. Kerralla ahmiessa makaaberin sarjan yhden idean kertomukset alkavat puuduttaa. Lisäpisteet sarja saa lateksimonstereistaan. Vanhan koulukunnan tehosteisiin ei kyllästy, vaikka niitä on mukana melkein joka jaksossa.