Uusimmat

Arvostelu HBO Maxin uusi Station Eleven on onnistuneen erilainen sarja elämästä maailmanlopun jälkeen

17.12.2021 08:47 Helinä Laajalahti

HBO Maxin Station Eleven on scifi-sarjan asuun naamioitu, kerronnallisesti palapelimäinen dystopiadraama, jonka keskeisimmässä roolissa nähdään Mackenzie Davis.

HBO Maxin uutuussarja Station Eleven pohjautuu Emily St. John Mandelin vuonna 2009 kirjoittamaan samannimiseen, muun muassa Arthur C. Clarke -palkinnolla palkittuun romaaniin. Station Eleven -romaani lasketaan usein tieteistarinaksi, vaikka siinä ei olekaan mitään scifiä. Scifin sijaan se on aivan mahdolliseen dystooppiseen tulevaisuuteen sijoittuva draamajännäri.

Tv-sarjana Station Eleven on kymmenen jakson mittainen minisarja, jonka on luonut Patrick Somerville (Maniac, The Leftovers). Sen tarina on kuin kymmenen jakson mittainen elokuva, joten oli hyvä, että saimme sarjasta ennakkoon katsottavaksi kaikki jaksot. Parin jakson perusteella sarjasta ei nimittäin olisi ottanut paljoakaan tolkkua.

Station Eleven sijoittuu meidän maailmaamme, josta erityisen ärhäkkä sikainfuenssa pyyhkäisee suuren osan ihmisväestöstä pois. Jäljelle jää vain kourallinen selviytyjiä, minkä myötä yhteiskunnan rakenteet sähköjä myöten romahtavat.

Sarjan tarina on fragmentoitu kerrottavaksi usean hahmon kautta ja se hyppii koko ajan edestakaisin nykyhetken ja entisajan välillä. Juuri tästä syystä tarina vaatii kokonaisen kauden katsomisen avautuakseen, eli katsojalla pitää olla perinteistä dystopiaseikkailua enemmän kärsivällisyyttä. Palapelimäinen kokonaisuus on kuitenkin tarinallisesti kiehtova, mielenkiintoisesti monipuolisten hahmojen varaan rakennettu rakennelma, joka valmistuu pala palalta viimeistä jaksoa kohden.

Station Eleven / Mackenzie Davis

Varsinaisen maailmanlopun tapahtumat Station Elevenissä ohitetaan sivulauseessa. Tarina keskittyy sen sijaan muutamien keskeisten hahmojen selviytymiseen tuossa hetkessä – ja 20 vuotta myöhemmin, kun tuosta tilanteesta on tullut uusi normaali. Välillä yhteiskunnan romahtamisen näyttämättä jättäminen häiritsee, mutta toisaalta sen vaikutukset kuitenkin avautuvat tarinan hahmojen kautta.

Kaikki alkaa King Lear -teatteriesityksestä, missä pääroolia esittävä näyttelijä (Gael García Bernal) kuolee keskelle näyttämöä. Näytelmässä sivuroolissa ollut nuori Kirsten (Matilda Lawler) jää kaaoksen jalkoihin, mistä hänet pelastaa yleisössä ollut Jeevan (Himesh Patel).

Tilanteen järkyttävyys alkaa selvitä Jeevanin sairaalassa työskentelevän sisaren soiton myötä, minkä jälkeen Jeevan ja Kirsten linnoittautuvat valtavan ruokamäärän kanssa miehen veljen asuntoon. Kaiken kaaoksen keskellä Kirsteniä lohduttaa lahjaksi saatu Station Eleven -niminen sarjakuvakirja, josta nuori tyttö ammentaa selitystä maailman tapahtumille ja etsii elämän tarkoitusta.

Station Eleven / Gael Garcia Bernal

20 vuotta myöhemmin Kirsten (Mackenzie Davis) on osa kiertävää, Shakespearea esittävää teatteriryhmää, kun menneisyys saavuttaa hänet yllättävällä tavalla.

Tarina kerrotaan useiden eri hahmojen kautta niin, että kokonainen jakso saattaa sisältää vain yhden hahmon näkökulman – sekä maailmanlopun aikaan että nykyhetkessä. Osa näistä tarinoista ja hahmoista on mielenkiintoisempia kuin toiset, mutta kokonaisuuteen niillä kaikilla on merkitystä. Muissa keskeisissä rooleissa nähdään muun muassa David Wilmot, Danielle Deadwyler, Caitlin FitzGerald, Daniel Zovatto ja Lori Petty.

Sarjan viehättävyys kumpuaa eritoten sen kotikutoisen näköisestä visuaalisuudesta, sillä siitä puuttuu perinteisille tieteistarinoille tyypillinen pintakiilto. Tämän sijaan maailmanlopun jälkeisessä ajassa pyritään pärjäämään niillä rippeillä, mitä jäljelle on jäänyt. Teltoissa nukkuminen näkyy kasvoilta, joita ei ole meikattu upeiksi, vaatteet ovat olosuhteisiin sopivan näköisiä ja usein likaisia, ja kaikkialla näkyy harjoittelua vaatinut paluu askeettiseen elämään.

Station Eleven ei pyri monen muun kaltaisensa dystopiatarinan tapaan selvittämään syitä maailmanloppuun tai rakentamaan uutta yhteiskuntaa. Tämän sijaan se pysyttelee pienimuotoisen intiiminä tarinana, joka keskittyy yleisen sijaan yksittäisiin ihmisiin, heidän kokemiin tunteisiinsa ja välisiin suhteisiinsa romahtaneessa maailmassa.

Station Eleven alkaa HBO Maxilla 17. joulukuuta.

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat