Arvostelu: HBO Nordicin Stephen King -sarja The Outsider on alkuvuoden tv-tapaus

12.01.2020 10:00 | Aki Lehti

The Outsider on onnistunut kauhusarja, jonka ahdistava tunnelma jää pyörimään ajatuksiin. 

Stephen Kingin kirjoihin ja novelleihin perustuvien elokuvien ja tv-sarjojen virta ei osoita laantumisen merkkejä. Niiden onnistumisprosentti on ollut viime vuosina huomattavasti parempi kuin 1980- ja 1990-lukujen lukemattomissa King-adaptaatioissa. Vaikka mukaan on mahtunut aivan turhanpäiväistä roskaa kuten Dark Tower – Musta torni, niin suurin osa Kingin kirjoihin pohjaavista teoksista on ollut vähintäänkin ihan viihdyttävää katsottavaa. Mukaan mahtuu myös useampi täysosuma, kuten Mr. Mercedes -sarja sekä Netflixin Julma leikki – ja 1922 -elokuvat.

The Outsider -sarja on HBO-kanavan ensimmäinen King-sovitus, joka on ehdottomasti sieltä paremmasta päästä, kaapelikanavan taattua laatua. Kirjailijan fanien lisäksi kymmenestä jaksosta koostuva sarja toiminee synkistelyn ystäville. The Outsiderissa on paikoittain samaa fiilistä kuin esimerkiksi True Detectiven ensimmäisellä kaudella tai Twin Peaksissa.

Sarja alkaa perinteisenä kyttä- ja murhastoorina. Metsästä löytyy hirvittävällä tavalla silvottu 11-vuotiaan Frankie Petersonin ruumis. Etsivä Ralph Anderson (Ben Mendelsohn) alkaa tutkia tapausta, jonka tekijä löytyy saman tien. Kaikki todisteet viittavat hirmutyön tekijän olevan paikallisen opettajan ja baseball-valmentaja Terry Maitlandin (Jason Bateman). Etsivä Anderson on itse menettänyt poikansa vain vähän aiemmin, joten rikos tuntuu hänestä henkilökohtaiselta.

Anderson tiimeineen pidättää Maitlandin kesken baseball-ottelun, mahdollisimman monen silmäparin edessä. Murhapaikka ja ruumis ovat täynnä tämän sormenjälkiä, useat todistajalausunnot puhuvat Maitlandia vastaan ja jopa valvontakameroiden kuvat kertovat miehen olevan syyllinen hirmutekoon.

Tapaus osoittautuu kuitenkin kaikkea muuta kuin helpoksi, sillä Maitland on ollut aivan eri kaupungissa rikoshetkellä. Hän on osallistunut konferenssiin, jonka pystyvät vahvistamaan lukuisat paikalla olleet sekä useiden valvontakameroiden kuvat. Todisteet häntä vastaan ja hänen puolestaan ovat yhtä vahvoja, eli miehen on täytynyt olla kahdessa eri paikassa samaan aikaan.

Etsivä Anderson ei suostu hyväksymään yliluonnolliselta vaikuttavaa selitystä. Tapaukseen kytkeytyvät ihmiset alkavat kuitenkin nähdä enneunia ja harhoja, sekä ovat varmoja että joku tai jokin vaanii heitä. Karmivia asioita ilmestyy sekä Andersonin että Maitlandin vaimoille, joita esittävät Mare Winnighan ja Julianne Nicholson.

Sarjan tv-sovituksesta ja käsikirjoituksesta vastaa esimerkiksi myös The Wire -sarjaa kirjoittanut ja The Night Of -sarjan luoja Richard Price, joka tunnetaan myös kirjailijana. Näyttelijä Bateman toimii myös sarjan vastaavana tuottajana ja on ohjannut kaksi ensimmäistä jaksoa. Ne näyttävät jälleen hänen osaavan hommansa myös kameran takana, vaikka The Outsider lähteekin kunnnolla käyntiin vasta kolmannen jakson myötä.

Batemanin ohjaamat jaksot keskittyvät juoneen ja asettelemaan palaset paikoilleen. Jaksojen tunnelma on ahdistava, sillä Bateman saa kanssanäyttelijöistään irti hienon rauhallisia suorituksia. Heidän mielissään tuntuu liikkuvan yhtä synkkiä ja tummia ajatuksia kuin ruudulla nähtävät kohtaukset ovat. Suurin osa tapahtuu varjoissa ja hämärässä.

Kolmannesta jaksosta eteenpäin The Outsider hidastaa hieman tahtiaan. Monimutkaista tarinaa karmivan omituisine juonenkäänteineen ei selitetä turhaan auki, vaan tekijät luottavat tunnelmaan ja katsojaan. Sarja saa aikaan epämiellyttävän olon ja vie lähelle jotain kamalaa, johon tekee mieli tutustua tarkemmin.

Mukavan verkkaisesti etenevä kertomus antaa asioille aikaa tapahtua ja taitavien näyttelijöiden esitellä osaamistaan kaikessa rauhassa. Ilmeisen yliluonnollista pahuutta ei näytetä eri muodoissaan kovinkaan paljon, vaan kauhu syntyy suurilta osin katsojan mielessä.

Vaikka etsivä Anderson ei haluakaan uskoa yliluonnolliseen, niin hän saa apua omalaatuisia kykyjä omaavalta yksityisetsivä Holly Gibneyltä (Cynthia Erivo). Epätavanomainen hahmo on tuttu jo Kingin Mr. Mercedes -kirjoista ja -tv-sarjasta, jossa häntä näytteli Justine Lupe.

Tämä versio etsivästä eroaa Kingin versiosta muutenkin kuin ihonvärinsä puolesta. Erivon erinomaisesti esittämä Gibney esitellään jonkin sortin autistina, vaikka sanaa ei taidettu ääneen mainitakaan. Joka tapauksessa The Outsiderin Gibney on omituinen tapaus, joka ei hallitse sosiaalisia tilanteita, eikä monia muitakaan arkisia asioita, mutta on monissa muissa jutuissa vähintäänkin nero.

Erivon esittämänä Gibney on sarjan kiinnostavin hahmo, jonka myös käsikirjoittaja Price ja muut tekijät selvästi tietävät. Kingin kirjan alkupuoli on tiivistetty pariin ensimmäiseen jaksoon, jotta yksityisetsivä saadaan mukaan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Tämä on täysin oikea ratkaisu, Gibneyn alkaessa selvittää murhaa aivan eri kantilta kuin Anderson. Mitä enemmän sarja kallistuu yliluonnolliseen päin, niin sitä kiinnostavammaksi se muuttuu.

Medialle lähetettiin katsottavaksi ennakkoon sarjan kymmenestä jaksosta kuusi, joiden aikana Mendelsohnilla ja Erivolla ei ole kovinkaan monta yhteistä kohtausta. Silti he täydentävät toisiaan erinomaisesti, ja kaksikko vastaa myös sarjan parhaista roolisuorituksista.

Usein pahiksen roolissa nähtävä Mendelsohn esittää Andersonia juuri oikein painotuksin. Hän onnistuu tekemään selväksi sen, ettei mies ole käsitellyt oman poikansa kuolemaa, vaikkei sitä sanotakaan ääneen. Erivon rooli on vielä hankalampi, sillä Gibney on yliempaattinen ihminen, joka ei osaa ilmaista tunteitaan juuri lainkaan. Silti Erivo onnistuu esittämään hahmoa niin, että ilmeettömien kasvojen alla tuntuu tapahtuvan koko ajan jotain.

Vaikka manitsinkin jo Twin Peaksin ja True Detectiven, niin The Outsiderista uupuu yksi niissä erittäin tärkeässä osassa oleva asia. Kingin kirjassa tapahtumat sijoittuvat Oklahomaan, joka on sarjassa muutettu Georgian osavaltiossa sijaitsevaksi pikkukaupungiksi. Tällä ei ole silti mitään merkitystä, sillä tapahtumapaikalla ei ole lainkaan omaa luonnetta. Vertailukohteissa ympäristö oli todella oleellinen asia, joka määritti lukemattomia asioita. Tapahtumapaikat vaikuttivat reippaasti hahmoihin ja heidän ominaisuuksiinsa.

The Outsider on silti upeaa televisiota, jonka käsinkosketeltavan karmiva tunnelma ei poistu ajatuksista jakson päättyessä. Sarja toimii tietysti parhaiten pilkkopimeässä huoneessa katsottuna, varsinkin koska se sisältää paljon hämärissä paikoissa tapahtuvia kohtauksia. The Outsideria tuijotettuasi sytytät kämppään todennäköisesti enemmän valoja päälle kuin normaalisti.

The Outsider alkaa HBO Nordicissa huomenna 13.1. tuplajaksolla. Uudet jaksot tulevat tarjolle maanantaisin.

Muropaketin uusimmat