Uusimmat

Arvostelu: HBO Nordicin uusi His Dark Materials on laadukas ja näyttävä fantasiasarja, mutta ei mikään uusi Game of Thrones

03.11.2019 10:00 Helinä Laajalahti

Philip Pullmanin fantasiakirjasarjaan pohjautuva His Dark Materials on laadukas, näyttävä ja alkuperäiselle materiaalille uskollinen fantasiasarja. Pääosassa nähdään jo Loganissakin hurmannut Dafne Keen.

Kuluvana vuonna Sir-arvonimen saanut kirjailija Philip Pullman on älykkään fantasiakirjallisuuden suurnimiä. Hänen Universumien tomu (His Dark Materials) -kirjatrilogiansa on yritetty filmatisoida kerran aiemmin. Chris Weitz ohjasi vuonna 2007 julkaistun elokuvan sarjan ensimmäisestä kirjasta nimeltä Kultainen kompassi (The Golden Compass). Elokuva sai kuitenkin ristiriitaisen vastaanoton Yhdysvalloissa, eikä jatkoa lopulta seurannut.

Pullman on ateisti, mikä näkyy hänen teoksissaan avoimena uskontokritiikkinä. Tämä on närkästyttänyt erityisesti katolista kirkkoa ja kirjoja on muun muassa suositeltu heitettävän kirjaroviolle. Weitzin elokuvassa uskontokritiikkiä oli laimennettu, mutta se onnistui silti herättämään pahennusta uskonnollisissa yhteisöissä.

HBO:n ja BBC:n tuottamassa His Dark Materials -tv-sarjassa Pullmanin luoma maailma on saatu säilytettyä yllättävänkin uskollisena alkuperäisteokselle, mikä luultavasti johtuu Yhdysvaltoja ja Hollywoodia vapaamielisemmästä, eurooppalaisesta tuotantokoneistosta. Sarjassa vauhdikkaan seikkailun rinnalla keskeisenä teemana nähtävä uskonnon ja tieteen, kirkon ja oppineisuuden yhteentörmäys on nykypäivänäkin ajankohtainen.

Käsikirjoituksesta vastaa Jack Thorne, joka tunnetaan muun muassa Harry Potter -näytelmän Kirottu lapsi käsikirjoittajana.

His Dark Materials sijoittuu omamme kaltaiseen maailmaan, jonka tekninen kehitys on kulkenut eri suuntaan. Lontoo on Lontoo ja Oxford on Oxford, mutta kaduilla ei näy autoja eikä taivaalla lentokoneita. Matkaa taitetaan niiden sijaan esimerkiksi veneillä ja zeppelineillä.

Myös ihmiset ovat aavistuksen erilaisia. Jokaisella on nimittäin eläimen näköinen kumppani, daimoni, joka vastaa ihmisen sieluksi kutsuttua sisintä ja lopullisen muotonsa otettuaan kuvastaa aikuisen ihmisen ominaisuuksia. Lapsilla daimonit ovat vielä liikkeessä ja vaihtavat muotoaan. Daimonit pystyvät puhumaan ja jakavat ajatuksensa ihmisensä kanssa. Jos daimon tapetaan, kuolee myös ihminen.

Tarinan keskushahmo on 12-vuotias Lyra, jota esittää Dafne Keen. Lyra on orpo tyttö, joka asustaa Jordanin yliopistossa Oxfordissa Lordi Asrielin (James McAvoy) suojelemana. Lyra ei ole kuka tahansa tyttö ja tämä selviää hahmolle itselleen, kun hänen ystävänsä Roger katoaa ja yliopiston rehtori antaa hänelle salaperäisen, kultaisen kompassin.

Asrielin lähdettyä tutkimusmatkalle pohjoiseen kylmäkiskoinen Marisa Coulter (Ruth Wilson) noutaa Lyran suojatikseen Lontooseen. Pian tyttö huomaa matkaavansa vaeltavien gyptien mukana pohjoiseen, missä hän tapaa muun muassa panssaroidun jääkarhun, Iorek Byrnisonin (äänenä Joe Tandberg), kuumailmapalloilevan Lee Scoresbyn (Lin-Manuel Miranda) sekä suomalaisen noidan, Serafina Pekkalan (Ruta Gedmintas).

HBO Nordicilla esitettävän His Dark Materialsin ensimmäinen kausi on kahdeksan jakson mittainen. Saimme niistä ennakkoon katsottavaksi neljä ensimmäistä.

Pullmanin luoma maailma on monitahoinen ja valtavan laaja. Siksi onkin hyvä, että siihen päästään uppoutumaan sarjan muodossa useamman tunnin verran elokuvan sijaan. Oletettavaa on, että ykköskausi kattaa Pullmanin romaaneista ensimmäisen, mutta ensimmäisissä jaksoissa viitataan lyhyesti myös trilogian muiden kirjojen tapahtumiin.

Kirjailija on kertonut taistelevansa kirjallisuuden ikä- ja sukupuolisuosituksia vastaan mikä näkyy muun muassa siinä, ettei Universumien tomu -trilogiaa voi kutsua pelkästään lasten- tai nuortenkirjoiksi. Ne toimivat kaikenikäisille lukijoille Sormustarun ja Harry Pottereiden tapaan.

Tähän samaan on tähdätty myös His Dark Materials -sarjassa, joka toimii nuoresta pääosanesittäjästä huolimatta erinomaisesti myös aikuiskatsojille. Ensimmäinen jakso on paljoltikin esittelyä ja totuttelua tarinan maailmaan, minkä vuoksi sarja ei välttämättä koukuta mukaansa heti ensinäkemällä.

His Dark Materialsia on markkinoitu “uutena Game of Thronesina”. Sitä se ei kuitenkaan ole. Kyseessä on laadukkaalla tekniikalla tuotettu fantasiasarja, mutta koska sen pääosassa on nuori tyttö, siitä puuttuu George R.R. Martinin tarinalle olennainen seksi ja verinen väkivalta. His Dark Materialsissa väkivalta on hienovaraisempaa, yhteiskunnan rakenteisiin ujutettua.

Puhuvat eläinhahmot on sarjassa toteutettu teknisesti niin laadukkaasti, että ne eivät häiritse edes aikuiskatsojaa. Eläimet näyttävät suorastaan hämmentävän aidoilta ja niiden olemassaolo osana tarinan maailmaa tuntuu luonnolliselta.

Pääosaa esittävä Dafne Keen ihastutti ja vakuutti jo Hugh Jackmanin rinnalla elokuvassa Logan. Myös His Dark Materialsiin Keen tuo hurmaavaa energiaa ja luonnollisuutta. Nuoren näyttelijän karisma kantaa pitkälle, eikä lainkaan jää vanhempien näyttelijäkollegoidensa kuten McAvoyn ja Wilsonin varjoon.

His Dark Materials alkaa HBO Nordicilla maanantaina 4. marraskuuta.

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat