Arvostelu: HBO Nordicin uusi scifikomedia Avenue 5 saa tirskumaan naurusta – Pääosassa Hugh Laurie

19.01.2020 10:01 | Helinä Laajalahti

Hugh Laurien tähdittämä komediallinen scifisarja Avenue 5 on palkitun Armando Iannuccin käsialaa.

Armando Iannucci tunnetaan palkittuna käsikirjoittajana muun muassa elokuvista In the Loop (2009) ja The Death of Stalin (2017) sekä tv-sarjoista Veep ja The Thick of It. Hänen uusin aluevaltauksensa on avaruuteen ja tulevaisuuteen sijoittuva musta komedia Avenue 5, joka Suomessa julkaistaan HBO Nordicilla.

Kun Tukholman ja Karibian risteilyt on nähty, on lähitulevaisuudessa mahdollista risteillä avaruuteen – näin ainakin Elon Musk kovasti suunnittelee. Avenue 5:ssa avaruusturismi on tullut kaikkien saataville ja tähän turismiin on lähtenyt mukaan myös raharikas moguli Herman Judd (Josh Gad), jonka luksusristeilijän näköinen Avenue 5 lähtee kahdeksan viikon mittaiselle matkalle Saturnuksen ympäri.

Avenue 5:llä matkustajille tarjolla on kaikkea gourmet-ravintoloista joogatunteihin – ja komeat maisemat avaruuden äärettömyyteen. Mutta kuten kuvioon kuuluu, ei kaikki suju käsikirjoituksen mukaan – ja tässä tapauksessa käsikirjoituksesta voidaan puhua kirjaimellisesti, sillä aluksen karismaattinen kapteeni Ryan Clark (Hugh Laurie) on nimittäin rooliinsa palkattu näyttelijä.

Aluksessa menee jotain pahasti rikki ja kahdeksan viikon matka muuttuu arvioissa yli kolmeksi vuodeksi. Eikä kukaan tunnu tietävän, mitä pitäisi tehdä. Kapteeni ei nimittäin ole ainoa, joka ei ole oikein tilanteen tasalla. Eniten jalat maassa olevana hahmona nähdään nuori insinööri Billie (Lenora Crichlow).

Sarjan huumori kumpuaa avaruusristeilijän mistään tietämättömästä henkilökunnasta, koko ajan pahenevasta katastrofista ja matkustajista, jotka pikkuhiljaa tajuavat joutuvansa mahdollisesti viettämään kolme vuotta ventovieraiden parissa – samalla kun aluksen resurssit tiramisua myöten vähenevät.

Sanailu on nasevaa ja Iannuccin tyylille uskollisesti pirullisen hauskaa, joskaan ei aivan samanlaista tykitystä kuin hänen aiemmissa sarjoissaan.

Avenue 5:ssa jokainen keskushahmo tuntuu kaikessa älyttömyydessäänkin oikealta ihmiseltä. Aina mainion Laurien kapteeni Clark vetää ymmärrettävästi pisimmän korren, sillä häntä ei ole kirjoitettu aivan onnettomaksi tumpeloksi (se rooli on varattu Gadin esittämälle Juddille), vaan vieraassa elementissäänkin hän ryhtyy ottamaan vastuuta. Hauskimmat vuorosanat on kuitenkin kirjoitettu Zach Woodsin esittämän Matt Spencerin hahmolle, jota ei missään nimessä olisi pitänyt päästää hoitamaan matkustajien asioita.

Saimme ennakkoon nähtäväksi sarjan kahdeksasta jaksosta neljä. Neljännen jakson jälkeen tilanne sarjan tapahtumien osalta on jo vääntynyt niin överiksi, ettei voi kuin sormet syyhyten odottaa loppuja jaksoja nähtäväksi, jotta selviää, miten kierolla tavalla tilanne lopulta saadaan ratkaistua.

Jos siis saadaan ratkaistua. Voihan nimittäin käydä niin, että sarja kääntyy loppua kohden aivan sietämättömäksi komediakohellukseksi, mutta ainakin nyt nähdyt neljä jaksoa saivat tirskumaan naurusta ja odottamaan jatkoa mielenkiinnolla.

Sarjan teknisistä ansioista avaruussarjana ei voi tässä vaiheessa sanoa oikein mitään, sillä ennakkoon nähtäväksi saadut jaksot eivät olleet vielä visuaalisuutensa ja efektiensä osalta viimeisteltyjä.

Avenue 5 alkaa HBO Nordicilla maanantaina 20. tammikuuta.