Uusimmat

Arvostelu: HBO:n Folklore on hyytävän hyvä kauhusarja

02.12.2018 13:57 Aki Lehti

Folklore esittelee taitavasti eri Aasian maiden uskomuksiin perustuvia kauhukertomuksia.

Jo HBO:n kuusiosaisen kauhusarjan nimi kertoo varsin hyvin mistä on kyse. Tekijät ovat napanneet Aasian maiden kansantaruista ja -perinteistä sekä myyteistä tuttuja kauhukertomuksia ja rakentaneet antologiasarjan jaksot niiden pohjalta. Folklore-sarjan tunnin mittaiset jaksot eivät kerro siis jatkuvaa tarinaa, vaan jokainen niistä seisoo tukevasti omilla jaloillaan, tunnelman ja tyylin vaihdellessa kertomusten välillä hyvinkin radikaalisti.

HBO Asian käsialaa olevassa sarjassa vieraillaan Malesiassa, Singaporessa, Etelä-Koreassa, Indonesiassa ja Thaimaassa. Jokainen jakso on oma erillinen produktionsa, joiden työryhmiin HBO on buukannut paikallisia tekijöitä. Useat jaksojen ohjaajista ovat kotimaissaan isoja nimiä, kuten indonesialainen Joko Anwar, jonka Satan’s Slaves -elokuva oli jättihitti. Hän vastaa sarjan ensimmäisestä jaksosta nimeltään Mother’s Love, jossa siivoojana työskentelevä yksinhuoltajaäiti löytää poikansa kanssa kartanon ullakolta nälkäkuoleman partaalla olevia langanlaihoja lapsia. Heidän pelastamisensa on tietysti oikea teko, mutta samalla virhe, sillä lasten ”äiti” on jotain tavallisesta poikkeavaa.

Sarjan luojana ja showrunnerina toimii Eric Khoo, joka on myös ohjannut Singaporeen sijoittuvan Nobody-jakson, jossa rakennustyömaalta löytyy nuoren tytön ruumis. Työnjohtaja määrää jäänteet poltettavaksi, mutta hommaan pakotettu duunari ei tee mitä käsketään, vaan hautaa ruumiin, päästäen samalla vapaaksi Pontianakin. Se on lapsen haamu, joka paikallisen hengenmiehen mukaan on paljon vaarallisempi kuin aikuisen vastaava. Pontianak ei halua muuta kuin tappaa kaikki sen vapauttaneet mahdollisimman raa’alla tavalla.

Aasialaiskauhussa on tietysti maasta riippumatta yhdistäviä tekijöitä, tehokeinoja ja tyylejä joita ei länsimaisesta pelottelusta usein löydy. Silti Folkloren suurin vahvuus on se, että jaksot eroavat toisistaan huomattavasti. Jotkut ikivanhojen kertomusten kummajaisista ovat todella häiritsevän pelottavia, mutta toisiin liittyy lähinnä suru ja haikeus.

Vajaan tunnin mittaisissa jaksoissa ei oikein ehditä sukeltaa myytteihin sen syvemmälle, mutta se ei haittaa. Tarinat toimivat loistavasti ilman tarkkaa taustatietoa uskomuksista ja niihin liittyvistä kamaluuksista. Kertomuksia voi pitää myös jonkin sortin johdatuksena kunkin maan folkloreen, sillä itse ainakin päädyin lukemaan lukuisia Wikipedia-artikkeleita ja muuta netistä löytämääni infoa jaksojen esittelemistä yliluonnollisista asioista, joista moniin ihmiset uskovat vielä nykypäivänäkin.

Folkloren jaksot voi katsoa missä järjestyksessä lystää, mutta kronologinen järjestys lienee paras. Itse hyppäsin ensimmäisen jakson jälkeen suurena etelä-korealaisten elokuvien fanina suoraan viimeiseen Mongdal-jaksoon, joka taisi olla virhe. Lee Sang-Woo ohjaama teini-ikäisestä psykopaattipojasta ja hänen äidistään kertova jakso on erittäin häiriintynyt, mutta myös ensimmäisen tyyliin todella surullinen. Tekijät ovat selvästi kasanneet kauden niin, että sen fiilis vaihtuu jaksosta toiseen sopivan paljon suunnitellussa järjestyksessä katsottuna.

Paremmuusjärjestykseen jaksoja on turha alkaa laittaa, sillä se olisi vähän sama kuin alkaisi arvottaa eri Aasian maiden kansanperinnettä. Jokainen löytää joukosta taatusti oman suosikkinsa, riippuen juurikin siitä haluaako vain puhdasta ja todella pelottavaa kauhua vaiko melankolista tunnelmaa, jossa usein samaistuu helpommin yliluonnolliseen kuin jakson ihmisiin.

Monet episodeista toimivat taatusti myös muille kuin kauhufaneille, mutta eniten sarjasta saavat tietysti irti genren ystävät. Jos diggaat kauhusta, mutta aasialaiset tekeleet ovat jostain syystä jäänyt vähemmälle huomiolle, niin Folklore toimii myös esittelynä alueen eri maiden pelotteluteosten tyyliin.

Sarja on todella tervetullut uutuus HBO Nordicin tarjontaan, johon on viime aikoina ilmestynyt kiitettävän paljon myös muissa maissa kuin Yhdysvalloissa tai Iso-Britanniassa tehtyjä teoksia. Ainoa valittamisen aihe kauhuantologiassa on kauden lyhyys, joten toivotaan että sarja saa jatkoa. Alueen eri maiden myyttien, kansantarujen ja uskomusten kammotukset eivät todellakaan lopu ihan heti kesken.

Folklore-sarja tuli tarjolle kokonaisuudessaan HBO Nordiciin lauantaina 1. joulukuuta.

Aki Lehti

”Olen Muropakettia vuodesta 2010 asti avustanut freelancetoimittaja, jonka ominta alaa on popkulttuuri – musiikki, elokuvat ja kirjallisuus. Muroon rustaan lähinnä elokuva- ja tv-arvosteluja sekä niihin liittyviä uutisia ja haastatteluja. Kirjoitan säännöllisesti myös Keskisuomalaiseen, Savon Sanomiin, Karjalaiseen ja Etelä-Suomen Sanomiin. Tekstejäni on julkaistu myös esimerkiksi Helsingin Sanomissa, HS Metrossa ja useissa asiakaslehdissä. Levyarvosteluja olen kirjoittanut reilun 20 vuoden aikana lähes 1500 kappaletta ja henkilöhaastatteluja myös melkein nelinumeroisen määrän. Lempparielokuvani ovat usein niitä, jotka eivät Suomessa pääse laajempaan levitykseen, eli leffafestarikama laidasta laitaan. Lähellä sydäntä ovat esimerkiksi amerikkalainen indie-elokuva ja korealaistuotannot. Vapaa-aikani kuluu elokuvien lisäksi musiikin, kirjojen ja sarjakuvien parissa kyynelehtiessä.”

Muropaketin uusimmat