Uusimmat

Arvostelu: HBO:n Westworld on kakkoskaudellaan tämän hetken parasta scifiä

22.04.2018 12:17 Aki Lehti

HBO:n suuren budjetin scifisarja miettii edelleen syvällisiä, mutta on nyt helpompaa katsottavaa.

Heti alkuun varoitus: tämä Westworldin kakkoskauden arvio spoilaa sarjan ensimmäisen kauden tapahtumia!

Reilut puolitoista vuotta sitten kehuimme arviossamme HBO:n Westworld-sarjan neljän jakson perusteella fiksuksi scifiksi, joka haastaa katsojan. Arvio olisi ollut hieman erilainen, jos se olisi kirjoitettu kaikkien jaksojen katsomisen jälkeen. Westworld kyllä pohti ihmisyyttä älykkäiden androidiensa kautta, jotka tulivat kauden lopussa tietoisiksi, muistaen kaikki aiemmat ”elämänsä”. Sarja tarjosi ajateltavaa, mutta ei ollut aivan niin haastava kuin miltä aluksi tuntui.

Teemapuiston asukkaat nousivat kapinaan, kääntyen luojiaan vastaan Dolores Abernathyn (Evan Rachel Wood) johtamana. Anthony Hopkinsin esittämä Robert Ford, toinen puiston luojista pääsi hengestään, ja Jeffrey Wrightin esittämä Bernard tajusi olevansa androidi, joka oli tehty muistuttamaan Arnold Weberiä, puiston ajat sitten kuollutta pääpäsmäriä. Thandie Newtonin Maeve sai mahdollisuuden paeta oikeaan maailmaan, mutta päätti palata puistoon etsimään tytärtään. Ed Harrisin esittämä Mies mustissa ja Jimmi Simpsonin nuori William paljastuivat samaksi hahmoksi. Sarja tuntui hankalalta, koska se huijasi katsojan luulemaan kerronnan olevan lineaarista, vaikka tarina hyppi edestakaisin ajassa.

Kakkoskausi jatkaa suoraan siitä mihin edellinen päättyi. Teemapuistoa ei onneksi ole resetoitu, eikä kaikki ole palannut ennalleen, vaan androidit ovat edelleen tietoisia ja jatkavat kapinaansa. Jos ykköskauden teemana oli kysymys siitä mitä on ihmisyys, niin kakkoskausi pohtii vapautta. Androidit voivat nyt tehdä mitä haluavat, mutta suurin osa heistä on lähinnä hämmillään tilanteesta. Jotkut ovat peloissaan, toiset todella vihaisia ja muutama yrittää jatkaa heille käsikirjoitettua tarinaa.

Dolores ja Teddy (James Marsden) jatkavat kapinan johtajina, vaikka heille itsellekään ei taida olla aivan selvää mikä heidän todellinen päämääränsä on.

Sarjan luojat Jonathan Nolan ja Lisa Joy ovat kertoneet suunnitelleensa Westworldista kuuden kauden mittaista kokonaisuutta. Heillä on taatusti tarinan runko kasassa, mutta muutamaan otteeseen medialle ennakkokatseluun annettujen viiden jakson aikana sarjasta huokuu melko vahvat Lost-vibat.

Westworld ei missään tapauksessa esittele mysteeriä mysteerin perään kuten Lost, vaan vain sen tyyli kertoa tarinaansa on nyt lähempänä saariseikkailua. Tekijät laajentavat sarjan maailmaa hahmojen taustatarinoiden ja takaumien avulla. Se on periaatteessa hyvä asia, mutta varsinkin kauden kakkosjakso kertoo vähän liikaakin. Se paljastaa ja avaa mysteereitä ehkä enemmän kuin koko ensimmäinen kausi yhteensä, mutta en ole aivan varma tarvitseeko katsoja näin paljon informaatiota.

Sarja etenee nyt paljon ensimmäistä kautta vauhdikkaammin, johtuen lähinnä siitä, ettei päähenkilöitä ole enää sidottu toistuvaan luuppiin, elämään vain valmiiksi käsikirjoitettuja kertomuksia. Eniten kausi muistuttaa Lostia sijoittamalla eri hahmojen ryhmittymät sinne tänne pitkin seikkailupuistoa, esitellen jopa teemaltaan täysin erilaisia paikkoja villin lännen lisäksi. Koska tekijät ovat itse kertoneet ennakkoon kakkoskaudella nähtävän myös Shogun-maailman, niin todetaan revolverisankareiden päätymisen ninjojen ja samuraiden sekaan olevan kauden komeinta antia. Tarinat eivät juurikaan risteä viiden ensimmäisen jakson aikana, mutta tuntuvat silti osalta suurempaa kokonaisuutta.

Kerronta on myös suoraviivaisempaa, vaikka sarja hyppii edelleen ajassa. Mysteereitä riittää, mutta ne eivät ole pääosassa. Keskiössä ovat hahmot ja heidän kehittymisensä, joista kiinnostavin on Thandie Newtonin esittämän Maeven stoori. Sarja on nyt täynnä vahvoja naishahmoja, mutta Maeve tuo itsevarmuudellaan mukaan kaivattua huumoria, jota ei ensimmäiseltä kaudelta löytynyt juuri lainkaan. Suurimman osan ajasta tunnelma on ennallaan, ja synkän kertomuksen ääriväkivalta on aivan yhtä överiä kuin aiemminkin. Jättibudjetilla tehdyn teoksen tyyli on edelleen hyvin elokuvamainen, varsinkin jaksojen pituuden venyessä yli tunnin mittaiseksi.

Westworld on edelleen yksi tämän hetken parhaita scifisarjoja. Myös kakkoskausi esittää vaikeita kysymyksiä ihmisyydestä, mutta sarja on nyt helpommin lähestyttävä. Se eroaa aiemmasta vähän samaan tyyliin kuin The Leftovers, joka lähti kunnolla käyntiin vasta toisella tuotantokaudellaan.

Westworld alkaa huomenna 23. huhtikuuta HBO Nordicilla. Uudet jaksot tulevat tarjolle aina maanantaisin.

Aki Lehti

”Olen Muropakettia vuodesta 2010 asti avustanut freelancetoimittaja, jonka ominta alaa on popkulttuuri – musiikki, elokuvat ja kirjallisuus. Muroon rustaan lähinnä elokuva- ja tv-arvosteluja sekä niihin liittyviä uutisia ja haastatteluja. Kirjoitan säännöllisesti myös Keskisuomalaiseen, Savon Sanomiin, Karjalaiseen ja Etelä-Suomen Sanomiin. Tekstejäni on julkaistu myös esimerkiksi Helsingin Sanomissa, HS Metrossa ja useissa asiakaslehdissä. Levyarvosteluja olen kirjoittanut reilun 20 vuoden aikana lähes 1500 kappaletta ja henkilöhaastatteluja myös melkein nelinumeroisen määrän. Lempparielokuvani ovat usein niitä, jotka eivät Suomessa pääse laajempaan levitykseen, eli leffafestarikama laidasta laitaan. Lähellä sydäntä ovat esimerkiksi amerikkalainen indie-elokuva ja korealaistuotannot. Vapaa-aikani kuluu elokuvien lisäksi musiikin, kirjojen ja sarjakuvien parissa kyynelehtiessä.”

Muropaketin uusimmat