Arvostelu: Iron Sky The Coming Race on hullujen ideoiden epätasainen fantasiakeitos

14.01.2019 12:06 | Helinä Laajalahti

Timo Vuorensolan ohjaama Iron Sky -jatko-osa on erittäin vahvasti kieli poskessa tehty fantasiaseikkailu, joka sekoittaa joukon sekopäiseltä tuntuvia ideoita keskenään ja lainaa runsaasti paremmiltaan. 


Ensi-ilta: 16.1.2018 / Alkuperäisnimi: Iron Sky The Coming Race / Ohjaus: Timo Vuorensola / Käsikirjoitus: Dalan Musson / Pääosissa: Lara Rossi, Vladimir Burlakov, Kit Dale, Udo Kier, Julia Dietze / Pituus: 94 minuuttia / Ikäraja: 12


Vuonna 2012 julkaistu Iron Sky saa jatkoa seitsemän vuotta myöhemmin monenlaisten sattumien ja kommellusten jälkeen. Valmistuessaan suomalais-saksalais-belgialaisena yhteistyönä Iron Sky The Coming Race on kallein suomalaislähtöinen näytelty elokuva. Vain animaatioelokuva Angry Birdsin tuotantobudjetti on ollut suurempi.

Lähes 20 miljoonan budjetti näkyy jatko-osassa, joka on edeltäjäänsä huomattavasti suurempi kaikin puolin. Kun ensimmäinen Iron Sky vei katsojat natsipäämajaan Kuun pimeälle puolelle, The Coming Racessa matkataan Kuun ja Maan välillä, sukelletaan salaperäiseen maailmaan maapallon keskustassa ja tuodaan valkokankaalle niin avaruusaluksia, muotoa muuttavia alieneita kuin dinosauruksiakin.

Iron Sky The Coming Race sijoittuu ensimmäisen elokuvan tapahtumista noin 20 vuoden päähän. Tarinan keskiössä on tällä kertaa ykköselokuvassa nähdyn, Julia Dietzen esittämän Renaten tytär Obi, jota esittää sähäkkä Lara Rossi. Obi on toiminnan nainen, joka lähtee kuutukikohtaan saapuvan venäläisen Sashan (Vladimir Burlakov) ja pienen seikkailijajoukon kanssa selvittämään, mitä maapallolle on viimeisen kahden vuosikymmenen aikana tapahtunut.

Matka vie maapallon onttoon sisukseen, jossa asustavat sukupuuttoon kuolleeksi luullut dinosaurukset sekä maailmaa vallassaan pitävät liskoihmiset. Tällä matkalla tavataan niin vanha tuttu Hitler kuin muitakin maailman hirmuhallitsijoita.

Muun muassa salaliittoteorioista ja maailman vanhimpana pidetystä tieteistarinasta, Edward Bulwer-Lyttonin vuonna 1871 kirjoittamasta Vril: Tuleva rotu (Vril, the power of the coming race) inspiraatiotaan saava Iron Sky The Coming Race näyttää ulkoisesti Star Warsin, Jurassic Parkin, Indiana Jonesin ja Blade Runnerin sekoitukselta. Se iskee silmää lukuisille näistä elokuvista tutuille kohtauksille, hahmoille ja rekvisiitalle, sillä esimerkiksi Sashan romuista kasattu avaruusalus on kuin Millennium Falcon.

Tällaisen elokuvan tekemiseen pitää olla pientä taipumusta suuruudenhulluuteen. Iron Sky The Coming Race on genrehybridi, joka ei aivan tiedä, mihin suuntaan kallistuisi. Tämä tekee elokuvasta paikoin epätasaisen, mikä lisääntyy erityisesti elokuvan loppua kohden mennessä. Tarinaltaan se on pähkähullu – pääosin kuitenkin positiivisessa mielessä.

Huumoria, ja etenkin meille suomalaisille suunnattuja silmäniskuja, on runsaasti, mikä varmasti viihdyttää monia meikäläisiä katsojia.

Ensimmäisen Iron Skyn tapaan poliittista satiiria on mukana paljon, eikä mitään ihmisryhmää kohdella silkkihansikkain. Kommentit “amerikkalaisilla on aina aseita” ja “Make the Earth Great Again” viittaavat ymmärrettävästi Yhdysvaltain nykymenoon, mutta mukana on myös uskontoihin liittyvää huumorin heittoa. Keskeisimpänä näistä nousee Steve Jobs -uskovaisuus, joka saa liikaa huomiota eikä vitsi pidemmän päälle jaksa naurattaa. Myös osittain vanhentuneita Nokia-vitsejä on ihan riittämiin.

Kuten sanottua, Iron Sky The Coming Race on valtavan suuri elokuva, mutta ajoittaisesta epätasaisuudesta ja joistakin tunnelmallisista lipsahduksista huolimatta ohjaaja Timo Vuorensola saa pidettyä paketin suhteellisen hyvin kasassa. Suomalaislähtöisyydestä huolimatta fantasiaseikkailu ei näytä miltään koti-PC:llä kyhätyltä videolta, vaan on efektiensä osalta suuren maailman tasoa vaikka muutamat green screen -kohtaukset juuri sellaisilta näyttävätkin.

Kunnianhimoinen suhtautuminen tekemiseen näkyy kaikessa, mutta suurikaan budjetti ei riitä, jos toteutettavia ideoita on liian paljon. Karsintaa Iron Skyn jatko-osa jää nimittäin kaipaamaan, sillä yksityiskohtien ja tarinaan upotettujen viittausten runsaus uhkaa kääntyä itseään vastaan.

Ei tällaista elokuvaa ole kuitenkaan ennen Suomessa tehty, joten pisteitä ropisee pelkästä kovasta yrityksestä.


IRON SKY THE COMING RACE

3

”Suuren maailman malliin tehty Iron Sky The Coming Race on suomalaiseksi fantasiaelokuvaksi suorastaan valtava. Tarinallisesti sekopäinen seikkailu pysyy yksityiskohtien runsaudesta huolimatta suhteellisen hyvin kasassa.”

Keskustelu

Hienoa, että tähän saatiin naisnäkökulmaa ja piristystä näihin arvosteluihin. Jospa tämäkin tekele paranee entisestään, kunhan tästäkin saataisi se pitkä versio aikanaan myyntiin. Ykkös osasta pitkä versio teki siitä melkein täydellisen roskaelokuvien ystävälle. Ihan oikeasti se oli hyvä.

Muropaketin uusimmat