UUSIMMAT

Arvostelu: Tahallisen tyhmä kauhukomedia It Came from The Desert on jättiläismuurahaisineen rehellistä B-luokan mäiskettä

05.09.2018 19:55 | Aki Lehti

Marko Mäkilaakson ohjaama It Came from the Desert on pienen budjetin pelielokuvaksi harvinaisen toimiva ja itselleen naurava genrehybridi. 


Ensi-ilta: 7.9.2018 / Alkuperäisnimi: It Came from the Desert / Ohjaus: Marko Mäkilaakso / Käsikirjoitus: Marko Mäkilaakso, Hank Woon Jr. & Trent Haaga / Pääosissa: Harry Lister Smith , Alex Mills, Vanessa Grasse & Mark Arnold / Pituus: 91 minuuttia / Ikäraja: K12


Pienen ikuisuuden työstetty ja maailmalla eri elokuvafestareilla jo vuoden ajan esitetty ohjaaja-käsikirjoittaja Marko Mäkilaakson legendaariseen Cinemawaren Amiga-peliin perustuva It Came from the Desert saa vihdoinkin myös Suomen ensi-iltansa ja pääsee täällä laajempaan levitykseen.

It Came from the Desert on elokuva, joka tilanteesta, tunnelmasta ja katsomisseurasta riippuen on pöhköydessään joko suunnilleen hauskinta ikinä tai vaihtoehtoisesti ärsyttävää b-luokan moskaa. Itse näin leffan niin väärässä paikassa kuin vain mahdollista, eli liian aikaisin aamulla pressinäytöksessä muiden toimittajien kera.

Silti genrehybridi jossa jättimuurahaiset hyökkäävät onnistui naurattamaan.

Mäkilaakson leffa on niin genre-elokuva kuin vain olla ja voi, tehty lähinnä ohjaajan ja muiden 1980- ja 1990-lukujen kakaroiden iloksi, niiden jotka diggaavat nyt keski-ikäisenä edelleen samoista asioista kuin lapsena ja nuorena, mutta osaavat myös nauraa itselleen ja intohimoisille harrastuksilleen.

It Came from the Desert on eräänlainen jatko-osa saman nimiselle Amiga-pelille, joka iskee samaan pakettiin vaikutteita vanhoista creature feature, eli b-luokan hirviöelokuvista ja kasarin ja ysärin toimintakomedioista.

Elokuvan stoori on tietysti aivan älytön ja mahdollisimman täynnä kliseitä, näyttelijät pahimmillaan aivan kamalia ja halvalla tehdyt erikoistehosteet kökköjä. Leffa on sellainen kuitenkin tarkoituksella ja onnistuu kaikessa käppäisyydessään naurattamaan ja viihdyttämään, kunhan kääntää aivonsa täysin pois päältä ja nauttii vaikkapa ohjaajan kehoituksen mukaisesti samalla sopivan määrän olutta, tietysti yhdessä kavereiden kanssa.

Juonesta on varmaan turha kertoa sen enempää – pääosassa on kaksi nuorta miestä ja heidän seuraansa liittyvä kaunis nuori nainen, johon teinipojista toinen, tietysti se ujompi nörtti on aivan lääpällään. He lähtevät autiomaahan osallistuakseen motocross-kisaan, mutta siellä odottaakin mystisen firman kokeiden seurauksena lauma jättimuurahaisia, jotka tappavat kaiken tielleen osuvan. Sitten sähelletään, ammutaan, kuollaan, lauotaan maailman huonoimpia vitsejä ja yritetään pelastaa koko maailma, ja ehkä vielä saada huomiota unelmien naiselta.

It Came from the Desert on puhdas pastissi kaikelle Mäkilaakson nuorena diggaamalle, ja on melkoinen ihme että minibudjetilla tehty projekti toimii näinkin hyvin. 1950-luvun alkuperäiset halpishirviöelokuvat tehtiin täysin tosissaan, mutta Mäkilaakson kunnianosoitus vääntyy väkisinkin parodiaksi.

Se on vain positiivinen asia.

Jos näin pienellä rahalla olisi yritetty tehdä minkään sortin oikeaa ja vakavaa elokuvaa, niin lopputuloksena tuskin olisi ollut muuta kuin pettymys tai totaalinen kalkkuna, joka olisi naurattanut aivan vääristä syistä.

Tietokonepelielokuvaksi It Came from the Desert on omalla tavallaan jopa toimiva adaptaatio. Ehkä päähenkilöiden ei olisi tarvinnut olla aivan näin täysidiootteja tai huumorin melkein koko ajan överimautonta. Oikeassa mielentilassa elokuvan katsoo kertaalleen aivan mieluusti, kunhan tietää etukäteen mitä on luvassa.

Oikeana elokuvana It Came from the Desertiä on turha arvottaa, mutta itseironisena b-luokan kökkönä se ansaitsee helposti kolme tähteä, johon voidaan nakata vielä puolikas kaupan päälle Mäkilaakson asenteesta johtuen. Nostalgia-aspekti on elokuvassa tärkeässä osassa, mutta silti teos ei haikaile menneiden ja muka parempien aikojen perään.

Tekijä näyttää lapsuutensa tärkeimmät vaikutteet, tunnustaa olevansa edelleen aivan yhtä nörtti kuin nuorempana ja tajuavansa, ettei neljäkymppinen mies voi enää saada samanlaisia kiksejä oikein mistään kuin lapsena. Aina voi silti tehdä elokuvan, josta keski-ikäisten lisäksi saattavat innostua nuoremmatkin ja eksyä sen ansiosta hirviö- ja toimintaelokuvien klassikoiden pariin.

IT CAME FROM THE DESERT

”Minibudjetilla tehty jättimuurahaisten hyökkäys on rehellinen b-luokan tekele, josta paistaa läpi ohjaajan intohimoinen nuoruuden suosikkiensa ja esikuviensa fanitus”

Muropaketin uusimmat