UUSIMMAT

Arvostelu J.K. Simmons ja Sissy Spacek eivät onnistu pelastamaan Night Sky -scifisarjaa, jossa on scifiä vain nimeksi

22.05.2022 10:32 Aki Lehti

Amazon Prime Videon Night Sky -sarja muistuttaa Netflixin liukuhihnatuotoksia. Se matelee eteenpäin tuskastuttavan hitaasti lukuisten turhanpäiväisten sivujuonikuvioidensa takia. 

Loistavat J.K. Simmons ja Sissy Spacek näyttelevät pääosia Amazon Prime Videon Night Sky -tieteissarjassa, jonka kantava idea on kiehtova. Vanhan pariskunnan kotitalon takapihan vajasta löytyy salaisuus – toiselle planeetalle vievä tunneli, jonka he ovat pitäneet omana tietonaan vuosikymmeniä.

Amazon promoaa Night Skyta scifinä, mutta sitä sarjassa on mukana vain nimeksi. Simmonsin ja Spacekin esittämien Franklyn ja Irene Yorkin vaalimaan vieraaseen maailmaan kurkistetaan ensimmäisen jakson aikana. Seuraavan kerran avaruuteen päästään tutustumaan kunnolla vasta kahdeksannessa, eli viimeisessä jaksossa.

Irenen ja Franklynin lisäksi sarjassa on mukana vaikka kuinka monta täysin turhaa sivuosahahmoa. Heidänkin juonikuvioidensa kanssa teoksessa on aineksia korkeintaan noin parin tunnin pituiseen leffaan. Kahdeksan tunnin mittaan venytettynä Night Sky on puuduttavaa junnausta, jossa ei tunnu tapahtuvan yhtikäs mitään. Sarjan kaikki jaksot julkaistiin kerralla, josta voi jo arvata kerronnan ja rakenteen olevan kuin geneerisessä Netflix-sarjassa. Mukana onkin kaikki binge-tuijottamiseen tarkoitetun tuotoksen helmasynnit.

Amazon lähetti sarjan ennakoiden mukana listan juonenkäänteistä joita ei saisi mainita arvioissa. Syytä moiseen ei olekaan, sillä varsin lyhyen listan tapahtumat ovat melkein kaikki arvattavissa ennalta.

Night Sky toimisi ehkä paremmin kokonaan ilman scifielementtiään. Vuosikymmeniä yhdessä olleen avioparin rakkaustarina on koskettava. Spacekin ja Simmonsin taitavasti näyttelemä pariskunta elää eläkepäiviään onnellisena, huolimatta heitä parikymmentä vuotta aiemmin kohdanneesta tragediasta. Vanhukset pitävät toisistaan huolta, mutta eivät ole käsitelleet traumojaan kunnolla, vaikka päällisin puolin kaikki vaikuttaa olevan hyvin.

Yhtenä pakopaikkana surulta on toisen maailman näköalapaikalle vievä tunneli. Pariskunta on käynyt ihailemassa ikkunasta näkyvää karua aavikkoplaneettaa satoja kertoja, mutta ei ole uskaltautunut astumaan kertaakaan sen pinnalle.

Kiehtovan alun jälkeen tarinaan tulevat mukaan turhat, pääosin ärsyttävän typerät sivuosahahmot. Adam Bartleyn esittämä uusi utelias naapuri yrittää saada selville mitä vajasta löytyy. Chai Hansen näyttelee Judea, nuorta miestä joka tupsahtaa ulos toiseen maailmaan vievästä aparaatista. Spacekin esittämä Irene suunnilleen adoptoi nuoren miehen saman tien, jonka jälkeen sarja hukkaa kaiken logiikkansa.

Tästä hypätään aivan liian pitkäksi aikaa Argentiinaan, jossa Stella (Julieta Zylberberg) elää erakkomaista elämää, joka raivostuttaa hänen teini-ikäistä Toni-tytärtään (Rocío Hernández). Useamman jakson jurnutuksen jälkeen äiti suostuu vihdoin kertomaan lapselleen perheen salaisuuden. Heidän sukunsa on toiminut satoja vuosia paikallisesta kirkosta löytyvän portaalin vartijana. Kyseessä on tietysti samanlainen vieraisiin maailmoihin vievä vekotin kuin Yorkin pariskunnan takapihalla.

Mukaan nakataan vielä muun muassa salaliittoja, avaruudesta tuleva uhka ja vanhusten lapsenlapsi Denise (Kiah McKinnan), joka on täysin turha hahmo. Ei tosin niin turha kuin Beth Lacken näyttelemä vanhainkodin hoitaja Chandra, jonka taipumus näpistelyyn liittyy löyhästi kantavaan juoneen sarjan loppupuolella. Silti hoitaja on mukana useammassa jaksossa.

Tässä eivät ole läheskään kaikki sarjan henkilöt, mutta kantavan juonen kannalta epäolennaisia hahmoja on turha luetella sen enempää.

Night Sky tuntuu siltä kuin samaan pakettiin olisi ängetty useampi eri sarja, joista vain yksi on kiinnostava. Ympäri maailmaa levällään olevat hahmot ja tarinat nivoutuvat löyhästi yhteen vasta aivan lopussa. Yorkin pariskunnan stoorin ohella muiden juonien mysteerit ja alienit ovat kuin sekoitus kehnoimpia X-Files -jaksoja ja Da Vinci -koodia.

Jokainen juonikuvio matelee masentavan hitaasti, haudaten tärkeimmän tarinan alleen.

Spacekin ja Simmonsin näyttelemä vanhapari tuntuu aidolta. Heidän hahmoistaan huokuu kärsivällisyyttä ja aitoa välittämistä toisesta, joiden avulla avioliitto on kestänyt vastoinkäymisistä huolimatta läpi heidän koko aikuiselämänsä.

Night Sky ei ole scifiä, vaan Amazonin puolelle eksynyttä Netflix-liukuhihnakuonaa muistuttavaa junnausta. Tapahtumaköyhä teos on suurilta osin saippuasarjamaista hömppää. Tekele on tehty tuijotettavaksi putkeen, eli jokaisessa tylsässä jaksossa vihjataan vastauksia olevan ehkä tarjolla seuraavassa episodissa. Night Sky matelee samalla tyylillä loppuun asti.

Sarjan avaruusmaisemat näyttävät hienoilta, mutta niitä ei nähdä edes joka jaksossa. Kantavasta ideasta oli saanut erityisesti Spacekin ja Simmonsin avulla todennäköisesti mainion elokuvan. Vanhukset, heidän pitkä suhteensa ja surun käsittely avaruudesta löytyvän pakopaikan avulla on koskettavan kiehtova premissi. Kaikki muu sarjaan ängetty on pitkästyttävää binge-tuijotuksen ehdoin tehtyä geneeristä mössöä.

Night Skyn kaikki kahdeksan jaksoa tulivat tarjolle Amazon Prime Videoon perjantaina 20. toukokuuta.