Arvostelu: Jim Jarmuschin zombikomedia The Dead Don’t Die alkaa vahvasti, mutta ohjaajan ote katsojasta ei pidä loppuun asti

19.08.2019 13:04 | Helinä Laajalahti

Indie-ohjaaja Jim Jarmuschin The Dead Don’t Die on tekijänsä hulvattoman lakonisella tyylillä luoma zombikomedia, jonka pääosissa nähdään Bill Murray, Adam Driver ja Tilda Swinton.


Ensi-ilta: 23.8.2019
Alkuperäisnimi: The Dead Don’t Die
Ohjaus: Jim Jarmusch
Käsikirjoitus: Jim Jarmusch
Pääosissa: Bill Murray, Adam Driver, Tilda Swinton, Chloë Sevigny, Steve Buscemi
Pituus: 105 minuuttia
Ikäraja: K16


Omaperäisiä indie-elokuvia tekevä Jim Jarmusch ratsasti muutama vuosi sitten Only Lovers Left Alivella vampyyrielokuvien genreen, ja ottaa uusimmassa elokuvassaan käsittelyynsä ajankohtaiset zombit. Cannesin elokuvajuhlilla maailmanensi-iltansa saanut The Dead Don’t Die on ohjaajalle tutulle tyylille uskollinen, lakoninen komedia, joka ottaa myös kantaa maailmaa mullistaviin asioihin.

The Dead Don’t Die sijoittuu pikkuruiseen Centervillen kaupunkiin Yhdysvaltojen syrjäseudulla. Centervillessä lakien noudattamisesta pitää huolta poliisipäällikkö Cliff Robertson (Bill Murray), joka on jo eläkeiässä eikä oletettavasti koko uransa aikana ole joutunut hoitamaan pikkukärhämää suurempia konflikteja. Robertsonin apuna kaupungin rauhaa ylläpitävät konstaapelit Ronnie Peterson (Adam Driver) ja Mindy Morrison (Chloë Sevigny).

Pikkukaupungin idylli romahtaa, kun aurinko ei enää laskekaan perinteiseen aikaan, kellot seisahtuvat ja eläimet alkavat käyttäytyä oudosti. “Jotain outoa on tapahtumassa”, kommentoi Driverin Peterson tasaisen rauhallisesti. “Tämä ei tule päättymään hyvin.”

Yöllä kaupungin hautuumaalla virittäydytään Elävien kuolleiden yön tunnelmiin ruumiiden kaivautuessa haudoistaan. Kahvia himoitseva Iggy Pop nähdään näistä ensimmäisten joukossa.

Aamulla veritöiden tulosten valjettua ainoastaan Petersonilla tuntuu olevan jonkinlainen käsitys siitä, mitä kaupungilla on vastassaan. Kun muut veikkaavat asialla olevan villieläin tai jopa useampia, Peterson ei pelkää joutua naurunalaiseksi ja sanoo oman mielipiteensä: “Zombeja.”

JIm Jarmusch on jälleen houkutellut elokuvaansa mukaan nimekkään ja lahjakkaan näyttelijäkaartin. Murrayn, Driverin ja Sevignyn ohella Tilda Swinton nähdään kaupungin uutena hautausurakoitsijana, joka sattuu myös omistamaan terävän samuraimiekan. Hän myös osaa käyttää sitä. Caleb Landry Jones on sekatavarakaupan populaarikulttuuriin nörtähtänyt omistaja, Steve Buscemi trumpilainen punaniska, Danny Glover kiltti rautakaupan omistaja, Carol Kane chardonnayta kuolleenakin havitteleva Mallory ja Tom Waits nähdään puolestaan ympäristöään metsästä tarkkailevana erakkona, josta zombit eivät tunnu olevan kiinnostuneita.

Pikkurooleissa piipahtavat lisäksi muun muassa Selena Gomez, Austin Butler, Sturgill Simpson, RZA ja Rosie Perez.

Elokuvallaan Jarmusch kumartaa moneen otteeseen zombikauhun isän, George Romeron suuntaan. Hän myös pitää huolta zombitarinoiden perinteistä, tekemättä silti varsinaista kauhuelokuvaa. Verta ja suolenpätkiä tarjolla on kuitenkin K16-ikärajan verran.

Jim Jarmuschilla on omanlaisensa käsiala tehdä pienimuotoista ja tunnelmallista elokuvaa, joka usein saa katsojansa enemmänkin tunnelmoimaan kuin kokemaan. Tämä näkyi erityisesti Only Lovers Left Alivessa (siinäkin toisessa pääosassa Tilda Swinton), mutta myös ohjaajan edellisessä ohjauksessa, runollisessa Patersonissa, jossa pääosassa nähtiin Adam Driver.

The Dead Don’t Die on zombikomediaa samalla tunnelmaan luottavalla ja hulvattoman lakonisella tyylillä esitettynä. Hölmöt poliisit, persoonalliset epäkuolleet ja ruumiita omalla tavallaan esittelykelpoisiksi meikkaava Tilda Swinton luovat kokonaisuuden, josta Jarmuschin muusta tuotannosta pitävän on lähes pakko nauttia. Etenkin Swintonin tullessa samuraimiekkoineen kuvioon elokuva kuin roihahtaa käyntiin. Myös musiikki on jälleen suuressa roolissa, mikä korostuu Sturgil Simpsonin esittämässä nimikappaleessa.

Samalla elokuvassa kritisoidaan Yhdysvaltain nykytilaa ja Trumpin aikakautta, mikä ei näy pelkästään Steve Buscemin hahmon lippalakissa. Zombi-invaasion annetaan nimittäin ymmärtää johtuvan ilmastonmuutoksesta ja arktisten alueiden säröttämisestä.

Aina pelkkä tunnelma ei kuitenkaan riitä. The Dead Don’t Dien käsikirjoitus kapenee loppua kohden niin itseriittoiseksi, että se tuntuu jo katsojan ylenkatsomiselta. Tuntuu kuin Jarmuschilta olisivat loppuneet ideat kesken ja hän olisi kuvauspäivien päätteeksi vain viskannut pyyhkeen kehään sanoen kyllästyneen teinin tapaan: “ihan sama, ei kiinnosta”. Sympaattisena alkavan zombikomedian lopusta jää nimittäin jokseenkin ikävä jälkimaku.

THE DEAD DON’T DIE

3

”Jim Jarmuschin zombikomedia alkaa ihastuttavan lakonisena, mutta kapenee loppuaan kohden keskeneräisen tuntuiseksi. Mainio näyttelijäkaarti kuitenkin palkitsee katsojan.”

Muropaketin uusimmat