Uusimmat

Arvostelu Johnny Deppin ja Robert Pattinsonin tuore Waiting for the Barbarians on hieno elokuva, joka kaivautuu katsojan mieleen

13.12.2020 09:00 Helinä Laajalahti

Nobel-palkitun kirjailijan romaaniin pohjautuva Waiting for the Barbarians on pasifistista sanomaa kantava draamaelokuva syrjäseudusta, jota valloittajat saapuvat terrorisoimaan. Keskeisissä rooleissa nähdään Mark Rylance, Johnny Depp ja Robert Pattinson.


Ensi-ilta VOD: 9.12.2020 (myynti), 23.12.2020 (vuokra)
Alkuperäisnimi: Waiting for the Barbarians
Ohjaus: Ciro Guerra
Käsikirjoitus: J.M. Coetzee, perustuu hänen omaan romaaniinsa
Pääosissa: Mark Rylance, Johnny Depp, Robert Pattinson, Gana Bayarsaikhan, Greta Scacchi
Pituus: 108 minuuttia
Ikäraja: K16


Eteläafrikkalainen J.M. Coetzee kirjoitti romaaninsa Waiting for the Barbarians (suom. Barbaarit tulevat) vuonna 1980. Sitä pidetään yhtenä 1900-luvun suurista romaaneista, ja vuonna 2003 Coetzeelle myönnettiin Nobelin kirjallisuuspalkinto.

Coetzee itse on vastannut romaaninsa nyt julkaistun filmatisoinnin käsikirjoituksesta, jonka ohjaa kolumbialainen Ciro Guerra. Palkittu Guerra on noteerattu muun muassa Cannesin elokuvajuhlilla vuonna 2009 julkaistun The Wind Journeys (Los viajes del viento) -elokuvan myötä, ja vuonna 2016 hänen ohjaamansa Embrace of the Serpent (El abrazo de la serpiente) oli Kolumbian Oscar-ehdokkaana.

Waiting for the Barbarians kertoo syrjäisestä rajaseudusta, jossa rauhallisissa olosuhteissa toimii Imperiumin etuvartio. Etuvartiota johtaa Mark Rylancen esittämä, eläkeikää lähentelevä poliisituomari, jonka suurimmat huolenaiheet ovat satunnaiset lammasvarkaudet, ja jonka vankityrmässä harvoin pidetään ketään.

Nimettömäksi jäävä poliisituomari elää pasifistisen elämänasenteensa mukaisesti. Hän harrastaa paikallisarkeologiaa ja elää rauhallisessa synkroniassa alueen ihmisten kanssa. Kaikki kuitenkin muuttuu, kun Imperiumi lähettää alueelle poliisieverstin tutkimaan potentiaalista barbaarien hyökkäystä.

Johnny Deppin esittämä eversti Joll on raakalainen, jonka keinoina “totuuden” ulos saamiseksi on äärimmäinen kidutus. Jollin saapumisen myötä vartion rauhaisa elämä muuttuu ja jännitteet paikallisten kesken kasvavat.

Poliisituomari ottaa Jollin jäljiltä rammaksi jääneen paimentolaistytön (Gana Bayarsaikhan) hoitaakseen ja palauttaa tämän oman heimonsa luokse. Tämän myötä tuomari itse joutuu syytteeseen vehkeilystä vihollisen kanssa ja tuomiota tulee toimeenpanemaan Robert Pattinsonin esittämä upseeri.

Waiting for the Barbarians on hidastempoinen ja pohdiskeleva draamaelokuva, jossa kauhu nousee yksittäisten ihmisten raakuudesta ja tämän julmuuden aikaansaamista, valtavista vaikutuksista. Se on vahvasti sodanvastainen ja moralisoiva elokuva, joka pohdiskelee sitä, kuka lopulta on kenenkin vihollinen tai elokuvan nimen mukaisesti “barbaari”.

Elokuvan keskeisin kysymys on, millainen oikeus valloittajalla on valloittamaansa alueeseen ja sen alkuperäisiin asukkaisiin, ja pitäisikö kolonialistien sopeutua valloittamansa alueen elämään vai toisin päin.

Marokossa ja Italiassa kuvattu elokuva on valtavan kaunis. Hieman rähjääntynyt vartiolinnake muuttuu kuvissa sympaattiseksi pikkukyläksi, jota ympäröi kuvankaunis autiomaa vuorineen ja hiekkadyyneineen. Herttainen kylä toimii visuaalisena metaforana rauhalle, sillä sen sisäinen kauneus joutuu koetukselle heti Imperiumin joukkojen saapuessa vuodattamaan paikallisten verta.

Vaikka kyseessä on hidastempoinen draamaelokuva, siinä nähdään muutamia häiriinnyttäviä kidutuskohtauksia. Elokuva onnistuu kuitenkin kaivautumaan katsojansa mieleen enemmänkin ruudun ulkopuolisilla tapahtumillaan.

Rylance tekee hienon roolityön surullisena miehenä, joka joutuu taipumaan vahvempansa edessä, mutta joka ei missään vaiheessa menetä rauhanomaista elämänasennettaan. Aurinkolaseihin puettu Depp nähdään ilmeettömänä ja tunteettomana everstinä, jonka tekojen motiivit jäävät pimentoon. Pattinsonin rooli on lopulta valtavan pieni, mutta hänelle on annettu yksi elokuvan parhaista kohtauksista.

Vaikuttavimman roolityön tekee kuitenkin Bayarsaikhan nöyryytettynä ja kidutettuna paimentolaistyttönä, jonka epävarmuus valloittajien elämää kohtaan huokuu jokaisesta eleestä. Kaikesta kokemastaan huolimatta hän tietää mitä haluaa.

Waiting for the Barbarians on saatavilla sekä Blu-ray- että VOD-versiona. Myyntiversio julkaistaan 9. joulukuuta, vuokraversio tulee saataville 23. joulukuuta.

WAITING FOR THE BARBARIANS
3,5/5
”Kaunis ja tunnelmaltaan hidastempoinen elokuva pohtii barbarismin määritelmää sekä valloittajan ja valloitetun keskinäistä dynamiikkaa syrjäisellä rajaseudulla.”

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat