Arvostelu: Johnny Deppin tähdittämä Näkemiin professori on tasapaksu ja muovinen draamakomedia syöpään kuolevasta opettajasta

08.07.2020 20:00 | Helinä Laajalahti

Johnny Deppin tähdittämä Näkemiin professori tulee elokuvateattereihin jälkijunassa koronan aiheuttaman tauon vuoksi. Draamakomedia kertoo syöpädiagnoosin saavasta professorista, joka päättää laittaa loppuelämänsä risaiseksi.


Ensi-ilta: 10.7.2020
Alkuperäisnimi: The Professor (aka Richard Says Goodbye)
Ohjaus: Wayne Roberts
Käsikirjoitus: Wayne Roberts
Pääosissa: Johnny Depp, Danny Huston, Rosemarie DeWitt, Odessa Young, Zoey Deutch
Pituus: 90 minuuttia
Ikäraja: K12


Näkemiin professori on elokuva, jonka piti Suomessa tulla elokuvateattereihin jo huhtikuussa, mutta jonka ensi-iltaa koronahässäkkä siirsi eteenpäin. Se on myös elokuva, jonka julkaisu sinänsä sopii eristäytymisajan jälkeiseen hiljaisuuteen, mutta joka kaikin mahdollisin tavoin tuntuu pelkältä täytteeltä muuten tyhjyyttä kumisevalla julkaisulistalla.

Wayne Robertsin toisena pitkänä elokuvanaan ohjaama ja käsikirjoittama Näkemiin professori julkaistiin kotimaansa Yhdysvaltojen valkokankailla jo yli vuosi sitten. Suomen elokuvateattereihin sen tuloa voi perustella ainoastaan sillä, että Johnny Deppin tähtistatus oli vielä jokunen vuosi sitten suhteellisen kirkas. Nähtävästi hänen nimensä odotetaan edelleen elokuvateattereihin muutamia katsojia.

Näkemiin professori kertoo Deppin esittämästä yliopistoprofessorista, Richardista, joka saa tietää sairastavansa parantumatonta syöpää. Lääkäri lupaa hänelle elinaikaa noin puoli vuotta. Koko ikänsä siistin sovinnaista ja akateemisen tylsää elämää elänyt Richard päättää heittää loppuelämänsä risaiseksi ja tehdä kaikkea sitä, mitä ei aiemmin ole tehnyt – kuten nyt vaikkapa vetää päiväkännit ja käyttää huumeita opiskelijoittensa kanssa tai harrastaa irtoseksiä. Hän heittäytyy estottomaksi myös ihmissuhteissaan ja laukoo jokaiselle tuttavalleen suorat sanat.

Vaimolleen (Rosemarie DeWitt) tai tyttärelleen (Odessa Young) hän kuitenkin jättää diagnoosistaan kertomatta, kun perheen muut salaisuudet paljastetaan kerralla päivällispöydässä.

Näkemiin professori on draamakomedia, jonka keskiössä on kuolemaan tuomittu ihminen, jonka pyrkimyksenä on ottaa loppuelämänsä jokainen päivä kuin se olisi viimeinen. Carpe diem kaikuu vahvana melankolisen tunnelman keskellä, mutta aihe keski-iän kriisissä vellovasta, valkoihoisesta ja hyvin toimeen tulevasta miehestä alkaa olla melkoisen loppuunkulunut. Tällä kertaa lisämausteena on se, että nyt elämä on todellakin päättymässä siihen keski-ikään, mutta itsekeskeisyyden alleviivaava romantisointi silittää silti vastakarvaan.

Näkemiin professori rakentaa keskushahmostaan sankaria ruusunpunaisten lasien läpi ja jättää tarinan samalla tasapaksuksi ja nöyristeleväksi. Tuntuu siltä, että ideana on alun perin ollut lähteä luomaan mahdollisimman aitoja ja uskottavia ihmisiä, mutta tässä ei kuitenkaan onnistuta.

Kulkemalla siististi kultaista keskitietä jokainen hahmo alkaa tuntua muoviselta ja epäuskottavalta, eikä Deppin kuolevaa, lievään misogyniaan taipuvaista professoria kohtaan nouse vaadittavaa sympatiaa.

Elokuva myös lupailee trailerissaan rajoittamatonta sekoilua ja irtiottoa sovinnaisesta elämästä, mutta todellinen revittely jää tekemättä.

Tapahtumiin ei päästä rakentamaan kunnollisia ristiriitoja, joista tarinaan syntyisi jännitettä, vaan kaikki soljuu eteenpäin vailla töyssyjä. Tapahtumat silitetään katsojalle helposti nieltäväksi, mukavan rennolta vaikuttavaksi kokonaisuudeksi, jonka – kuoleman läheisyydestä huolimatta – mitäänsanomattomuus on ajoittain tuskallista katsottavaa.

Danny Hustonin esittämä, Richardin hyvä ystävä, on ainoa, josta on jotain hyvää sanottavaa. Hänen hahmonsa on elokuvamieheksi harvinaisen pehmo, ja hänen ikävänsä ystävää odottavan kuoleman vuoksi jää elokuvan ainoaksi koskettavaksi ihmissuhteeksi.

NÄKEMIIN PROFESSORI
2
”Näkemiin professori voisi yhtä hyvin toivotella Näkemiin Johnny Depp urallaan ratkaisevaan taitepisteeseen tulleelle, entiselle tähtinäyttelijälle.”