Arvostelu Kate Winslet loistaa Lee-elokuvassa sotavalokuvaajana, joka peseytyi Hitlerin kylpyammeessa
Kate Winslet tekee yhden uransa parhaista rooleista toista maailmansotaa taltioineena valokuvaaja Lee Millerinä.
Ensi-ilta: 20.9.2024
Alkuperäisnimi: Lee
Ohjaus: Ellen Kuras
Käsikirjoitus: Liz Hannah, Marion Hume & John Collee
Pääosissa: Kate Winslet, Alexander Skarsgård, Andy Samberg, Marion Cotillard & Josh O’Connor
Pituus: 117 minuuttia
Ikäraja: K12
Valokuvaaja Lee Miller (1907–1977) taltioi valokuvissaan toisen maailmansodan raadollisuutta. Sotavalokuvaajana ja -reportterina Milleriä pidetään yhtenä aikansa tärkeimmistä – hänen tunnetuin teoksensa on kuva hänestä kylpemässä Hitlerin kylpyammeessa sodan päätyttyä. Ellen Kurasin ohjaamassa, tositapahtumiin pohjautuvassa Leessä Milleriä esittää rooliinsa palkintojen arvoisesti heittäytyvä Kate Winslet.
Millerin valokuvien inspiroima elokuva maalaa kiinnostavan kuvan ihmisestä, jonka elämän sota mullisti täysin, ja joka sisäisen palon saattelemana suuntasi läpi esteiden kohti tuntematonta.
Winsletin voimakkaasta roolisuorituksesta huolimatta Lee-elokuva sortuu ajoittain lievään ulkokultaisuuteen ja hieman erikoisiin tarinallisiin ratkaisuihin, jotka tuntuvat turhalta kikkailulta mielenkiintoisen ihmisen tarinassa.
Mallista ja muotikuvaajasta sodan eturintamaan
Lee-elokuva avautuu kahdella tasolla. Yhdellä tasolla elämänsä ehtoopuolella oleva Lee (ikääntyneeksi maskeerattu Winslet) avaa tarinaansa Josh O’Connorin esittämälle toimittajalle. Toisella ja mielenkiintoisemmalla tasolla amerikkalainen mutta Englantiin muuttanut Lee (myös Winslet) valmistautuu kohtaamaan uuden elämänsä toisen maailmansodan rintamilla.
Muutos iskee väkisinkin Hitlerin natsien edetessä Euroopassa. Mallina toiminut, sittemmin muotikuvaajaksi siirtynyt Lee Miller viettää ystäviensä (mm. Marion Cotillard ja Noémie Merlant) kanssa rentoa elämää auringon ja viinin kyllästämässä Ranskassa sotarintaman hiipiessä lähemmäs. Lopulta hän joutuu vetäytymään Ranskasta takaisin Lontooseen yhdessä miesystävänsä Rolandin (Alexander Skarsgård) kanssa.
Englannissakin sota koskettaa jokaista, ja Lee päättää tarttua kameraansa taltioidakseen sen jälkiä kotirintamalla Vogue-lehdelle.
Lee kuitenkin huomaa haluavansa tehdä enemmän ja hankkiutuu esteistä huolimatta yhdessä LIFE-lehdessä toimivan kuvaajaystävänsä David Schermanin (Andy Samberg) kanssa raportoimaan sodan kulusta sen eturintamaan. Tästä tuloksena syntyi pysäyttäviä ja samalla omaperäisen uskaliaita kuvia sodan vaikutuksista ja etenkin sen viimeisistä hetkistä.
Valokuvien inspiroima elokuva
Pitkän uran kuvaajana tehnyt ja ohjaajana pääasiassa tv-sarjojen puolella toiminut Ellen Kuras pyrkii Liz Hannahin, Marion Humen ja John Colleen käsikirjoituksen pohjalta luomaan vahvasti visuaalisen henkilökuvan. Tämä onnistuu erinomaisesti etenkin niissä kohtauksissa, missä Lee nähdään sotarintamalla.
Nämä kohtaukset pyrkivät puhuttelemaan katsojaa kuvien kautta aivan samoin kuin Leen alkuperäiset, sodan kauhistuttavuutta raadollisesti esittelevät valokuvatkin. Kohtauksissa on vain hyvin vähän dialogia, mikä antaa tilaa näyttelijöiden paljonpuhuville eleille ja ilmeille luoda kauhistuttavaa tunnelmaa. Keskitysleirien kauhut huutavat ääneen valokuvien kautta.
Ilmeikäs ja roolissaan erinomainen Winslet kannattelee elokuvaa vakaasti harteillaan ja Oscar-ehdokkuus on suhteellisen varma. Winslet on totutun hyvä, minkä vuoksi näyttelijöistä suurimman yllätyksen tekeekin koomikkona paremmin tunnettu Andy Samberg. Hän tarjoaa vakuuttavan ja vakaamman vastavoiman Winsletin impulsiivisemmalle Leelle.
Winsletin ja Sambergin esittämän kaksikon yhteistyö on saumatonta. Heidän esittämistään hahmoista huokuu vahva ystävyyden voima sanattomaksi vetävien tapahtumien edessä sekä luottamus toiseen. Kotirintaman Skarsgård ei onnistu vakuuttamaan samaan tapaan vaan jää kummallisen saippuaoopperamaiseksi hahmoksi.
Aivan kaikki Leessä ei kuitenkaan toimi, vaan käsikirjoituksessa on mukana rakenteellisia omituisuuksia. Aito Lee Miller oli mielenkiintoisen ristiriitainen persoona, ja tätä Kuras pyrkii selkeästi hakemaan myös elokuvassaan. Kevyen seurapiirielämän ja rankan sotakuvaston yhdistelmä ei kuitenkaan ole aivan ongelmaton.
Myöskään iäkkäämmän Leen haastattelua koskeva osuus ei täysin vakuuta, vaikka sinänsä mielenkiintoinen ajatus oikean elämän näkökulmasta onkin.
Winslet tekee Leessä yhden uransa vaikuttavimmista roolisuorituksista ikonisena sotakuvaajana. Vahvasti visuaalinen Lee on parhaimmillaan Winsletin ja Sambergin matkassa sodan loppuvaiheissa. Muutamat käsikirjoitukselliset erikoisuudet kuitenkin harmillisesti rikkovat Lee Millerin tarinan vaikuttavuutta reportterina, jonka herkät kuvat julmuudesta koskettavat yhä edelleen.
LEE
”Kate Winslet tavoittelee uutta Oscar-ehdokkuutta vahvalla tulkinnalla ikonisesta sotakuvaaja Lee Milleristä.”